Banca Transilvania e aproape să înghită Garanti. Liderul pieței s-ar fi impus în fața OTP și Intesa – surse. UPDATE: BT neagă negocierile

Economica.net
27 07. 2020
banca_transilvania_1_00143400

Banca Transilvania a avut intenția de a cumpăra Garanti Bank încă din 2017, însă atunci negocierile au picat. Între timp, BT a ajuns lider în sistemul bancar, după ce a terminat procesele de achiziție la Volksbank și Bancpost, alte două nume de top 10 din sistemul bancar. Potrivit informațiilor noastre, criza a fost încă o dată aliat pentru BT, care reușește să „lovească” rapid și decisiv în perioade complicate pentru sistemul financiar. De altfel, Banca Transilvania, singura din țară cu capital semnificativ autohton privat, și-a început ascensiunea către vârf în perioada crizei financiare care a debutat în 2008.

La începutul acestui an, în poziția de favorite pentru cumpărarea Garanti erau OTP și Intesa San Paolo, care au depus în ianuarie și oferte concrete. Ulterior, procedurile au fost sistate din cauza apariției pandemiei de coronavirus. Imediat după expirarea stării de urgență, însă, pe fir a intrat Banca Transilvania, care în scurt timp a reușit să și convingă acționarii Garanti Bank.

Garanti Bank, „vedetă” în zona de carduri și credite de consum. Banca Transilvania, de la un jucător mediu și nișat la liderul sistemului, în doar 10 ani, prin „cumpărături” în perioade dificile

Garanti Bank România este controlată de  spaniolii de la Banco Bilbao Vizcaya Argentari (BBVA), care deține 49,85% din grupul turcesc Garanti BBVA, banca mamă a omonimei din România. BBVA este cea mai mare bancă din Țara Bascilor și una dintre cele mai mari din Spania.

Garanti Bank România ocupa, la finele anului 2019, locul 10 în topul băncilor din România, cu active de 10,8 miliarde de lei și o cotă de piață de 2,19%. Banca este specilizată în zona de retail, fiind un dintre cele mai importante prezențe pe segmentul cardurilor de credit și pe cel al cardurilor de cumpărături. Garanti este unul dintre pionierii cardurilor pentru cumpărături în rate, cu avantaje pentru clienți. Creditele de consum sunt de asemenea un element important pentru afacerile Garanti, având și o divizie specială dedicată acestui tip de împrumuturi. De la preluarea de către BBVA, în 2017, prezența Garanti pe piața locală a fost una mai degrabă modestă, mai mult de conservare decât de expansiune.

Banca Transilvania, de partea cealaltă, este, de la finalul lui 2018, liderul sistemului bancar. La sfârșitul anului trecut, BT avea active de 87,7 miliarde de lei și o cotă de 17,72% din piață, ceea ce înseamnă că, după achiziția Garanti va merge foarte aproape de 20% din piața locală, după active. Banca Transilvania s-a consacrat mai ales prin aplecarea către zona IMM-urilor, pe care majoritatea celorlalte bănci le-au evitat, însă astăzi a ajuns deja o bancă cu afaceri de amploare pe toate segmente din  retail și corporate. BT a cunoscut cea mai puternică expansiune din istoria recentă a sistemul bancar. În doar 10 ani a ajuns de la o bancă mică spre medie la cea de lider detașat al sistemului bancar. Această evoluție a fost posibilă și prin creștere orgaanică, cum este cea din 2019, de exemplu, când cota sa de piață a sporit de la 16,48% la 17,72%, dar mai ales prin achiziții. BT a cumpărat două dintre cele mai mari bănci locale, adică Volksbank și Bancpost, tot în perioade de incertitudine.