EXCLUSIV City Insurance adună bani de peste tot: 80 de milioane, recuperați dintr-un împrumut aranjat de fostul patron, un italian controversat

City Insurance pare că reușește să își consolideze lichiditățile nu doar prin împrumuturi - cum a fost cel de 25 de milioane de euro despre care ECONOMICA.NET a scris în execlusivitate în urmă cu puțină vreme - ci și prin recuperarea unor sume oferite cândva cu titlu de împrumut. Circa 80 de milioane de lei au intrat în conturile liderului pieței asigurărilor dintr-un bond, adică o asigurare de garanții financiare, atașat unui împrumut pe care fostul acționar majoritar și l-a dat brokerului pe care îl controla (Unity Broker) de la firma de asigurări pe care o controla (City Insurance), ambele entități având atunci activități aproape exclusiv în Italia, deși erau înregistrate și supravegheate din România. 
Şerban Buşcu - mie, 26 feb. 2020, 19:39
EXCLUSIV City Insurance adună bani de peste tot: 80 de milioane, recuperați dintr-un împrumut aranjat de fostul patron, un italian controversat

Cea mai mare companie de asigurări din România, City Insurance, a reușit să recupereze integral un împrumut către Unity Broker, societate aflată astăzi în lichidare la cerere, care a intermediat majoritatea afacerilor desfășurate de asigurători înregistrați în România pe piața din Italia.

În tabelul creditorilor Unity Broker, City apare ca unic creditor (cu excepția unui executor judecătoresc), înscrisă cu o sumă totală de aproximativ 80 de milioane de lei. Potrivit tabelului creditorilor, sumele invocate provin din ” Împrumut restant, dobânzi și chletuieli de judecată- sentința civilă nr 4011/31.12.2017…nemodificată prin sentința de apel din 11.12.2018″. 

Reprezentanții City ne-au transmis, însă, că suma nu va fi recuperată din patrimoniul debitorului ci a fost deja recuperată în baza unei scheme de garanție.

„Creanța City Insurance față de Unity la care faceți referire s-a născut înainte de ultima schimbare semnificativă a acționariatului companiei și a fost integral recuperată prin apelarea unui mecanism de garanție. City Insurance se află la masa credală a debitorului Unity Broker Asigurări-Reasigurări datorită faptului că anterior deciziei de executare a garanției, fapt care a permis recuperarea creanței, a acționat în instanță pentru recuperarea pe cale legală a debitului. În acest moment, City Insurance nu are nimic de recuperat în nume propriu de la Unity.”, ne-au explicat reprezentanții asigurătorului.

Din informațiile ECONOMICA.NET reiese că mecanismul de garanție la care fac referire cei de la City Insurance este un bond, o asigurare de garanție financiară contractată de la o o companie de reasigurare din afara țării și garantată cu creanța pe care City Insurance o are la Unity Broker.

Mai clar, atunci când a fost pus sub plan de redresare, în 2016, actualului lider al pieței asigurărilor i-a fost impus de către ASF să recupereze împrumutul de la Unity Broker. City a ales atunci să utilizeze această formulă pentru a recupera datoria, sub condiția câștigării procesului pe care l-a deschis Unity Broker(sentința civilă la care se face referire în tabelul creditorilor citat mai sus). După ce sentința a rămas definitivă, a început procesul de recuperare a sumei și, conform informațiilor ECONOMICA.NET, ultima tranșă a intrat în conturile City anul trecut.

Istoria zbuciumată a City Insurance: împrumuturi intra-grup, plasamente pe piețe din afară, acuzații de colaborare cu Mafia și o tranzacție eșuată dată uitării


Înainte de preluarea sa de către Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, direct și prin firma elvețiană Vivendi International, statutul City Insurance pe piața din România a fost unul foarte special. Aceasta pentru că afacerile sale se desfășurau aproape exclusiv în afara țării și mai ales în Italia. City Insurance a emis mai ales asigurări de garanție și asigurări de sănătate sau malpraxis pentru municipalități și spitale de stat din Italia.

Totul a culminat cu câștigarea unor contracte de peste 80 de milioane de euro, în perioada 2010-2011, pentru asigurarea tuturor spitalelor din regiunea Veneto, după cum a relatat presa din Italia. Aceste contracte au intrat în atenția Gărzii Financiare din Italiam urmând un proces penal, dar și o interdicție pentru City de a mai subscrie pe piața italiană. După ani, City a câștigat și procesele și dreptul de reveni în Italia.

În perioada respectivă, firma era controlată de Marcello de Cristofaro, prin compania Dacia Spa, între timp lichidată. Același napoletan Marcello de Cristofaro, prin interpuși și printr-un alt membru al familiei, Giuseppe de Cristofaro controla și brokerul Unity Broker. Practic, Unity era vehiculul prin care City, dar și LIG Insurance (firmă intrată în faliment) subscriau pe piața italiană.La un moment dat, în 2015, Unity Broker intrase în top 10 al intermediarilor, cu afaceri de peste 100 de milioane de lei, realizate exclusiv afară.

Împrumutul recuperat anul trecut de actualul City Insurance vine din acea perioadă, când de Cristofaro a făcut, practic, un împrumut intra grup. Despre de Cristofaro presa italiană a scris că a fost implicat în mai multe afaceri controversate, cu LIG sau cu City Insurance. El este un cunoscut broker imobiliar și de asigurări, specializat astăzi în zona asigurărilor pentru industrie.

La scurt timp după apariția problemelor cu legea, City Insurance a fost preluată de Dan Odobescu și, pentru că avea interdicție pe piața din Italia, a început să crească pe piața locală.În acest context, al creșterii volumului de prime brute subscrise datorate și  falimentului unui mare concurent pe piața RCA (Astra Asigurări) și de problemele care au dus la falimentul Carpatica Asig, ASF a soclitat City Insurance o majorare de capital pentru a acoperi riscurile asumate. În acei ani, City creștea cu 50-75% pe an. Pentru că nu a reușit să aducă banii în timp util, City a fost pus sub un plan de redresare, care presupunea, în afară de recuperarea împrumutului care face obiectul acestui text și limitarea primelor brute subscrise pe RCA, majorarea capitalului cu cel puțin 20 de milioane de euro și atragerea unui investitor strategic. 

Adevăratul boom a început, însă, pentru City, chiar în perioada în care era sub planul de redresare. Pentru că Guvernul Cioloș a plafonat tarifele pentru RCA la un nivel sub pretențiile celorlalți jucători City a rămas practic singur pe piața asigurărilor pentru camioane și unul dintre cei mai mari doi jucători pe zona de automobile. În 2016, compania a crescut cu circa 150%.

Ulterior, City a contractat un împrumut de 50 de milioane de euro și a demonstrat că dețină banii într-o bancă din Elveția. A fost suficient pentru ASF, care asimilat aceste lichidități cu majorarea de capital.

Concomitent, City a anunțat și atragerea în acționariat a lui Max Roesller, un elvețian prezent în zeci de consilii de administrație din Europa și nu numai. Urma ca Roesller să preia controlul companiei, lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Deși a fost anunțat chiar de președintele ASF d atunci, Mișu Negrițoiu, ca un investitor serios, Roesller nu a ajuns niciodată să conducă City și a dispărut, discret, din peisaj.

De atunci, City Insurance a crescut cu cel puțin două cifre an de an și a ajuns să domine autoritar piața, cu 40% din vânzările de RCA și cu prime brute totale de 400 de milioane de euro, un record absolut. Nicio majorare de capital nu  a m ai fost efectuată, în ciuda creșterii de cinci ori a vânzărilor, iar City a avut profit an de an.

 

Detalii despre situația actuală a City Insurance, dar și despre împrumutul de 25 de milioane de euro contractat pentru a dinamiza plata daunelor găsiți AICI.

 




 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze pe piață conform propriilor planuri. Nu a făcut-o încă, iar acest lucru......
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...