EXCLUSIV Coronavirus. Specialistul in securitatea afacerii care a ajutat sute de companii să își „vadă” viitorul: Timpul s-a oprit în loc

Fondatorul uneia dintre cele mai active firme românești din domeniul intelligence și securitatea afacerilor vorbește, pentru ECONOMICA.NET, despre felul în care pandemia de Coronavirus va schimba lumea. Intrăm, practic, într-o altă paradigmă, iar mediul de afaceri va trebui să se adapteze cât de repede cu putință.
Şerban Buşcu - lun, 30 mart. 2020, 18:27
EXCLUSIV Coronavirus. Specialistul in securitatea afacerii care a ajutat sute de companii să își

Ioan Todea este președintele Total Trust Investigations (TTI), una dintre cele mai active firme din domeniul intelligence și securitatea afacerilor. Aceste firme, la care apelează astăzi orice companie care se respectă, sunt capabile nu doar să protejeze un business împotriva eventualelor fraude, dar și să contureze planuri care să ajute acționarul acelui business să „vadă” cumva în viitor. Ioan Todea, specialist în zona de intelligence și cu studii în domeniul economic și juridic, schițează, pentru ECONOMICA.NET, un proiect al lumii de business post Coronavirus. Redăm mai jos analiza sa, construită sub semnul expresiei „Timpul s-a oprit în loc”.

 

Am considerat că inventivitatea oamenilor este una din cele mai mari provocări la adresa securității afacerilor. Timp de 16 ani, zi de zi, ne-am concentrat pe factorul uman. Am identificat intenții, așteptări și ambiții personale, în contextul unor dinamici organizaționale diferite și am urmărit să anticipăm riscurile care ar putea periclita afacerile clienților noștri. Principala noastră preocupare a fost protejarea activă și permanentă a resurselor de putere ale unei companii, adică: Oameni, Bunuri, Finanțe și Imagine.

Inventivitatea umană nu a încetat să ne surprindă de-a lungul anilor. Am răspuns și noi tot prin inventivitate și inovație și am reușit mereu să facem best practice. Am gândit de fiecare dată rezolvarea problemelor clienților noștri în termeni de 360 de grade. Succesul s-a contabilizat în “cât de repede am soluționat o problemă”. Valoarea unei informații a constat mereu în utilitate și viteză. Acum, ne dăm seama că undeva am greșit; ne-am concentrat mereu pe factorul uman și am gândit mereu timpul ca ceva matematic, ca ceva finit și controlabil.

Astăzi, timpul s-a oprit în loc și ne dă posibilitatea să conștientizăm infinitatea lui. În absența unui “timp finit”, securitatea celorlalte resurse de putere este inutilă.

Ca oameni de afaceri, “blocați” în casele noastre, înțelegem ce formidabilă resursă de putere este Timpul și că, fără timp, celelalte resurse nu există.

Tot inventivitatea naturii umane va conduce cu siguranță la identificarea unor soluții și vom trece cu toții peste această pandemie. Curând, ne vom întoarce la munca noastră. Nu știm cum va arăta această realitate, din punct de vedere economic, politic și social. Dar va trebui să stăm și să facem o analiză dură: unde am greșit, ce nu am știut, ce am știut și nu am pus în practică și de ce am fost surprinși nepregătiți de această criză?

Probabil am greșit cu toții încercând să “supunem” timpul. Prevenția a fost înlocuită cu un optimism exagerat, iar în practică ne-am abandonat fără rezerve unui principiu esențial al capitalismului – globalizarea prin sincronizarea întregii societăți. Totodată, am uitat de cele două principii definitorii ale Timpului: ordinea și măsura.

Noua arhitectură de Securitatea Afacerii pe care o vom implementa va avea obligatoriu în centrul ei Ordinea și Măsura ca și concepte strategice. Ne vom adapta și noilor paradigme de securitate economică generată și de o altă mutație socială – “criza de încredere”. Pe lângă redefinerea Timpului, COVID 19 a produs și o criză generalizată de încredere, care ne obligă să redefinim securitatea afacerilor și securitatea personală.

Scepticism și prudență

Globalizarea și sincronizarea socială – agenții economici vor trata cu scepticism și prudență “algoritmii economici și sociali”; fiecare va începe să bată după propriul ritm. Conceptele de “contract” și “cooperare” vor suferi schimbări majore.

Bunurile, Viața, Libertatea și Sănătatea nu vor mai fi cedate așa ușor în schimbul unei promisiuni de protecție și securitate de stat. Le vom apăra, fiecare dintre noi, cum vom putea mai bine.

Conceptul de proprietatea se va muta de la a “deține” la a “accesa”.

Guvernele lumii tind să devină aproape în totalitate populiste – “vând” doar imaginea unei fericiri maxime și doar pe timp de pace. În vremuri grele, închid ușa Capitoliului pe dinăuntru și așteaptă acolo până trece criză. Când individul sau managerul unei afaceri își dau seama că statul nu mai poate să le asigure un minim de protecție atunci, instinctiv, își vor căuta o pace separată, un adăpost separat de stat, o formă privată de securitate.

Pentru noi, ca furnizori de intelligence civil, acest Timp este o mare provocare, dar și o mare responsabilitate. Vom rămâne aproape de manageri pentru a le livra cunoașterea utilă care, pusă în acțiune, să producă prosperitate, iar vremurile viitoare care vor veni să ne găsească, de data asta, pe toți PREGĂTIȚI.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...