1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

EXCLUSIV Cum vor putea lua firmele din România credite garantate 90% de stat. Avem proiectul normelor de aplicare pentru IMM Invest

ECONOMICA.NET a intrat în posesia draftului de hotărâre care stabilește normele metodologice de aplicare a programului IMM Invest România, de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii, adaptat la situația generată de pandemia cu Coronavirus.  Firmele din România pot lua credite de până la 10 milioane de lei garantate în proporție de până la 90% de către stat.

24 mar, 2020 | | ECONOMICA.net

Documente atasate:

Documentul stabilește, practic, condițiile în care firmele mici și mijlocii din România pot contracta credite garantate de stat, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Întregul document, inclusiv cu formularele necesare înscrierii în program, poate fi consultat ataşat, în galeria foto şi aici.

În mare, documentul prevede că statul poate garanta cu maximum 80% sau maximum 90% creditele, în funcție de tipul finanțării.

Redăm mai jos prima parte a documentului, care definește tipurile de credite ce pot fi accesate de firmele din România. Pentru întregul document puteți consulta fișierul atașat

Prezentele norme metodologice reglementează modalitatea şi condiţiile de acordare, monitorizare si soluționare a cererilor de plata a garanţiilor de stat de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - IFN, denumit în continuare F.N.G.C.I.M.M., în calitate de mandatar al statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, denumit în continuare M.F.P., în favoarea fiecărui beneficiar participant în Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMANIA, denumit in continuare Programul, pentru una dintre următoarele categorii de credite garantate, după cum urmează:

a)unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat. Pentru creditele de investiții, valoarea maximă a finanțării este de 10.000.000 lei, iar pentru creditele/liniie de credit pentru finanţarea capitalului de lucru liniile de credit valoarea maximă a finanțării este de 5.000.000 lei va fi calculată conform normelor interne ale finatatorului si nu poate depasi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali. Pentru IMM-urile care nu au depus situații financiare la data solicitării creditului garantat, valoarea maximă a finanțării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată conform normelor interne ale finatatorului, ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanțele lunare,;

sau

b) unul sau mai multe  credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, garantate de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat de stat, acordat unei microîntreprinderi sau întreprindere mică. garantat/e în procent de maximum 90%. Valoarea maximă a garantiilor finantarilor este  55450.000 500.000.lei pentru microîntreprinderi, respectiv maximum 1.0900.000 1.000.000 lei pentru întreprinderile mici. Valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali, în limita pragurilor prevăzute anterior. Pentru microîntreprinderi sau întreprinderile mici care nu au depus situații financiare la data solicitării creditului garantat, valoarea maximă a finanțării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanțele lunare.

(2)Pentru IMM-urile beneficiare ale facilitatilor de credit prevazute la alin.(1) lit.a), care nu au depus situații financiare la data solicitării creditului garantat, valoarea maximă a finanțării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată conform normelor interne ale finatatorului, ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanțele lunare.

(32) Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul facilităţii prevăzute la alin.(1) lit.a) este de 10.000.000 lei Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar prin combinarea facilitatilor prevazute la alin.(1) lit.b) este de 10.000.000 lei sub conditia incadrarii in limita maxima admisa pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru.


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO