EXCLUSIV Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, şi Victor Căpitanu, fondator One United, și-au cumpărat avion şi intră pe piaţa zborurilor VIP

Oamenii de afaceri Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, şi Victor Căpitanu, unul dintre proprietarii One United, au cumpărat alături de alţi parteneri un avion şi intenţionează să intre pe piaţa zborurilor charter VIP, potrivit informaţiilor obţinute de Economica.net.
Andrada Ghira - mar, 16 mart. 2021, 22:06
EXCLUSIV Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, şi Victor Căpitanu, fondator One United, și-au cumpărat avion şi intră pe piaţa zborurilor VIP

Victor Căpitanu (17%) și Andrei Diaconescu (32%), cofondatori ai One Unied Properties, Dan Şucu (17%), Marius Diaconu (17%), acționar în One United Properties și proprietar Altius, jucător în domeniul medicinei veterinare, şi un offshore din Cipru (17%) s-au asociat într-o firmă care are ca obiect de activitate transportul aerian de pasageri.

Noul jucător va intra pe piaţa zborurilor charter VIP, cu o aeronavă Cessna 560 Citation XLS+, care a aparţinut companiei Avcon Jet din Austria, are nouă locuri şi a fost cumpărată cu cinci milioane de dolari (vezi foto), potrivit surselor Economica.net.

Avionul este din 2013 şi are 2.000 de ore de zbor, potrivit pentru călătoriile de până în patru ore. Zborurile vor fi efectuate de pe aeroportul din Băneasa, iar un zbor privat poate costa în jur de 5.000 de euro până la Viena, spre exemplu. Compania a angajat deja doi piloţi cu experienţă, potrivit surselor citate.

Ce milionari mai au avioane

Omul de afaceri Ion Ţiriac este şi el prezent pe această piaţă a zborurilor private, cu patru avioane de mici dimensiuni în flota Ţiriac Air, care a avut în 2019 afaceri de 3,6 milioane de euro.

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat şi ei un avion în 2017. Aeronava Embraer Phenom 300 cu număr de înregistrare YR-DED este unul dintre cele patru avioane pe care le foloseşte Ţiriac Air.

Valentin Vişoiu, proprietarul Conarg, are şi el o firmă de transport aerian şi un avion Cessna 510 Mustang, potrivit datelor de la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Pe lista milionarilor care deţin aparate de zbor se află şi transportatorul Dunca Expediţii, companie deţinută de omul de afaceri Romeo Dunca. Nouă elicoptere sunt înregistrate în România, din care cu patru se pot efectua zboruri de pasageri.

Pe segmentul transportului de pasageri mai activează şi firmele Toyo Aviation, care deţine cinci avioane de mici dimensiuni, Star East Airline, care are un Airbus 320 şi un Boeing 734.

Investiţii în imobiliare

Bancherii Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu au fondat în 2007 One United, care a ajuns în ultimii ani să dezvolte proiecte rezidenţiale şi de birouri cu o valoare de piaţă de peste un miliard de euro. Printre proiectele de anvergură aflate în derulare în Bucureşti se numără One Cotroceni Park, dezvoltat pe terenul fostei fabrici Ventilatorul, şi One Floreasca City.

Dan Şucu şi-a diversificat afacerile în ultimii ani şi prin intrarea pe piaţa imobiliară. Alături de Valentin Vişou de la Conarg, a lansat în 2017 proiectul rezidenţial Arcadia Apartments din Bucureşti, unde au fost finalizate 537 de apartamente din cele 800 de unităţi programate.

Un al doilea proiect rezidenţial în care Dan Şucu investeşte este un proiect cu 300 de apartamente lângă Parcul Circului. Firma care dezvoltă complexul imobiliar a primit, la începutul anului trecut, PUZ-ul pentru terenul de aproape 15.000 de mp de lângă Spitalul Colentina. Omul de afaceri mai deţine un teren de 40.000 de mp în estul Bucureştiului, pretabil pentru şase blocuri de locuinţe.

Anul trecut, Șucu a vândut dezvoltatorului CTP centrul logistic al Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro, potrivit Profit.ro.

În 2019, proprietarul Mobexpert a cumpărat sediul şi tipografia grupului de presă Adevărul, de la Adval Asset Management, firmă ce administrează averea lăsată în urmă de Dinu Patriciu.

Te-ar mai putea interesa și
Kathleen Kavalec, ambasadorul american la București: Voi face eforturi pentru extinderea prezenței companiilor americane în România
Kathleen Kavalec, ambasadorul american la București: Voi face eforturi pentru extinderea prezenței companiilor americane ...
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat, joi, că forţa legăturilor economice dintre România şi Statele Unite reprezintă "o prioritate-cheie" a relaţiei bilaterale,......
Ce mesaj a trimis PPC, după semnarea preluării afacerilor Enel, clienților și angajaților din România
Ce mesaj a trimis PPC, după semnarea preluării afacerilor Enel, clienților și angajaților din România
Grecii de la PPC transmit că vor continua să dezvolte ce a făcut Enel în România, mai ales în materie de  energie ...
Comisia Europeană va reveni asupra sumei acordate României pentru despăgubirea fermierilor afectați de importurile de cereale din Ucraina, în urma cererii făcute de Iohannis – surse
Comisia Europeană va reveni asupra sumei acordate României pentru despăgubirea fermierilor afectați de importurile de ...
Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, joi, în marja Consiliului European, preşedintelui Comisiei Europene (CE), Ursula ...
Consiliul de Administrație al Romgaz propune acordarea unui dividend brut pe acțiune de 3,42 de lei pentru anul 2022
Consiliul de Administrație al Romgaz propune acordarea unui dividend brut pe acțiune de 3,42 de lei pentru anul 2022
Romgaz propune acordarea, începând cu 27 iulie 2023, a unui dividend brut pe acţiune în valoare de 3,42 de lei, din care ...