EXCLUSIV ECONOMICA – Florin Cîțu: Începe în forță legarea caselor de marcat. 550.000 de firme vor arăta în timp real bonurile fiscale la ANAF

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus pentru ECONOMICA.NET că va începe legarea caselor electronice de marcat la serverele ANAF de săptămâna viitoare, într-un proces pilot de testare. Procesul, care va culmina cu înregistrarea la ANAF a tuturor bonurilor fiscale emise de companii, în timp real, se va desfășura în trei etape. De la 1 iulie se va trece la colectarea informațiilor de la 50.000 de mari companii companii. Din septembrie încep 50.000 de firme mijlocii, iar din noiembrie, toate cele 450.000 de companii mici. Cîțu spune că este nevoie de informații de calitate din economia reală, și aduce ca argument că această monitorizare în timp real va duce la o competiție corectă la nivelul firmelor private.
Ionut Tudorica - mie, 13 mai 2020, 19:34
EXCLUSIV ECONOMICA - Florin Cîțu: Începe în forță legarea caselor de marcat. 550.000 de firme vor arăta în timp real bonurile fiscale la ANAF

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat pentru ECONOMICA.NET că primele aparate de marcat electronice fiscale vor fi conectate săptămâna viitoare, iar transmiterea obligatorie a informațiilor privind bonurile emise se va realiza în trei etape, în funcție de mărimea firmelor.

“Informatizarea ANAF și a Ministerului Finanțelor a fost prioritatea mea din primul moment în care am preluat portofoliul, cu luni bune înainte de declanșarea pandemiei coronavirus. Azi apare cu atât mai importantă cu cât este nevoie de informații de calitate din economia reală, de competiție corectă la nivelul firmelor private și de o implicare cât mai redusă a statului în activitatea de zi cu zi a companiilor”, a declarat Florin Cîțu pentru ECONOMICA.NET.

De la 1 septembrie, alte 50.000 de case de marcat fiscalizate vor fi legate la serverele Fiscului și vor ajuta la colectarea în timp real a bonurilor fiscale emise de întreprinderile mijlocii.

Procesul de colectare și monitorizare va fi definitivat abia la 1 noiembrie, când 450.000 de case de marcat istalate la firmele mici vor fi integrate în sistemul electronic.

Toți furnizorii autorizați de AMEF (aparate de marcat electronice fiscale) vor fi informați că pot intra în proiectul pilot de testare al platformei și va fi transmisa și procedura tehnică, mai spune Cîțu.

“Suntem în discuții permanente cu furnizorii de case de marcat, cu asociațiile de comercianți și companiile din HORECA pentru a implimenta acest proiect fără costuri suplimentare. Este un proiect amânat ani de zile și care va aduce beneficii reale firmelor corecte din piața locală, pentru că Fiscul nu va mai declanșa controale inopinate decât acolo unde indică analizele de risc, unde se ridică semne de întrebare. În următoarele zile vom anunța în premieră noi măsuri de transformare digitală a fiscului, care ar fi putut să ușureze de mult timp viața românilor”, a mai spus Cîțu.

Platforma software a fost donată Ministerului Finanțelor Publice de către Asociația pentru Tehnologii Avansate.

În platformă vor fi integrate și bazele de date cu fișierele colectate până în prezent (formularul A4200 – care va fi eliminat ulterior) pentru a fi folosite în cadrul procesului de analiză. Noutatea sistemului implementat acum constă în faptul că tot volumul de date primite și stocate din 2018 până în prezent, cât și datele noi raportate zilnic vor fi folosite și pentru analize predictive. Acest sistem va permite recunoșterea unor tipare și le va semnala pe cele disfuncționale sau atipice.

Interfața folosită de inspectorii ANAF va permite filtrarea datelor pe mai multe tipuri de date: CUI, sediu, tip produs/serviciu, stradă, cod CAEN, și alți parametri de identificare.

“Sistemul de colectare automată va duce la îmbunătățirea relației dintre ANAF și operatorii economici prin simplificarea interacțiunii, folosirea datelor colectate în vederea identificării cu o acuratețe foarte mare a operatorilor economici care se conformează benevol și a celor care încearcă eludarea prevederilor legale”, spune ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...