EXCLUSIV Guvernul ar pregăti un fond de solidaritate, la care să contribuie producătorii de energie. Banii ar merge în factura populației – SURSE

Guvernul analizează în aceste zile posibilitatea înființării unui fond de solidaritate, la care să contribuie, obligatoriu, producătorii de energie electrică, urmând ca banii strânși să fie redistribuiți consumatorilor, după cum am aflat de la două surse apropiate situației.
Mihai Nicuţ - mie, 15 apr. 2020, 09:47
EXCLUSIV Guvernul ar pregăti un fond de solidaritate, la care să contribuie producătorii de energie. Banii ar merge în factura populației - SURSE

Guvernul analizează, de câteva zile, înființarea unui fond de solidaritate, la care contribuie obligatoriu companiile din sectorul energiei electrice, potrivit unor surse din sector. Ideea este încă într-o fază incipientă și încă sunt discuții dacă să participe doar producătorii de energie aflați în proprietate statului, adică majoritatea, sau și cei privați. Potrivit surselor noastre, intenția ar fi  fost comunicată și Consiliului Concurenței.

Din acest fond, ar urma să fie subvenționați consumatorii casnici de energie electrică, acum toți, iar pe viitor doar consumatorii vulnerabili. Nu au fost stabilite procente sau sume și nici cum se va acorda această subvenție, dacă va fi fixă pentru fiecare loc de consum sau dacă va fi per kWh consumat.

Situația prețurilor pentru energia electrică plătită de populație este destul de complicată în acest moment.

În momentul de față, populația pimește energie electrică la prețuri re-reglementate de stat, iar furnizorii de ultimă instanță cumpără, în acest sens, energie electrică, tot la prețuri fixate de ANRE, de la Hidroelectrica (102 lei/MWh) și Nuclearelectrica (188 de lei/MWh), cei doi producători de stat fiind obligați să vândă la acest preț cantitățile necesare consumului populației.

De la 1 iulie, pe baza actualului calendar de de-reglementare, furnizorii vor primi la preţuri reglementate mai puţină energie, potrivit deciziei ANRE, urmând să completeze necesarul cu achiziţii din piaţă, iar de la 1 ianuarie 2021, piaţa reglementată dispare, iar toată energia pentru populaţie va fi achiziţionată de pe piața liberă.

Numai că ANRE nu mai poate stabili aceste prețuri și cantități pentru a doua jumătate a anului 2020, pentru că, după ce a făcut-o în trecut, a fost dată în judecată de Nuclearelectrica tocmai pentru că a impus obligația unor cantități și prețuri fixe, și a pierdut procesul. De fapt, chiar și azi, Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE, a declarat că, de la 1 iulie, furnizarea energiei electrice la consumatorii casnici va trebui să fie bazată exclusiv pe piața concurențială, în condițiile în care autoritățile statului nu vor modifica legislația, potrivit publicației InvestEnergy.ro.

Ce ar putea urma

Oficial nicio instituție nu a anunțat ceva, iar piața abundă de informații “pe surse”. S-ar putea merge cu scenariul în care liberalizarea pieței se va face mai devreme, de la 1 iulie, bazat pe faptul că, în acest moment, prețurile în piața liberă sunt mai mici și consumatorii casnici ar putea astfel avea prețuri ceva mai mici decât cele reglementate. Pe de altă parte, există posibilitatea ca, pentru a doua jumătate a anului, prețul să fie fixat chiar de Guvern (iar acest fond să fie parte a mecanismului) în condițiile în care starea de urgență îi permite să ia acest fel de deicizii. Cităm din ultimul decret pentru prelungirea stării de urgență:

“Art. 19. – Pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.). În situația în care se constată o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte parțial sau integral în prețul final de la nivelul consumatorilor”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...