Hidroelectrica rupe contractul cu cel mai deştept dintre băieţii deştepţi

Hidroelectrica a denunţat contractul pe care îl avea cu Alpiq, cel mai mare dintre traderii de energie, cunoscuţi drept "băieţi deştepţi". Este al treilea trader privat cu care Hidroelectrica rupe contractele, în ultimele două săptămâni.
Economica.net - vin, 20 iul. 2012, 12:34
Hidroelectrica rupe contractul cu cel mai deştept dintre băieţii deştepţi

Hidroelectrica a denunţat, azi, contractul cu traderul de energie Alpiq pentru că negocierile privind ajustarea contractelor sale bilaterale cu compania de stat nu au ajuns la niciun rezultat, spun surse apropiate discuţiilor. Compania cu acţionariat elveţian, prin cele două subsidiare Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries, avea cele mai mari cantităţi contractate dintre toţi traderii de energie –  2,9 Twh/an la un preţ de 130 de lei/MWh, cu doar 5 lei peste costul de producţie al Hidroelectrica. Singura firmă cu cantităţi mai mari contractate este Alro Slatina, însă cel mai mare producător de aluminiu al României este şi cel mai mare consumator de curent din ţară – circa 15% din consumul naţional.

Potrivit unui raport al administratorului special al Hidroelectrica, în cei peste şase ani de când curg contractele cu cele două companii, Hidroelectrica ar fi înregistrat o pierdere de circa 850 de milioane de lei, difrerenţa dintre preţul de piaţă al energiei şi cel din contractele bilaterale.

Câţi bani a pierdut Hidroelectrica din contractele cu cei mai mari „băieţi deştepţi”

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat pentru ECONOMICA.NET că încă se discută pe marginea contractelor cu Alpiq. „Nu (s-a reziliat) încă. Dacă se va întâmpla, va exista un comunicat oficial în acest sens” a spus Borza.

Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica a decis intrarea în insolvenţă a companiei în 20 iunie pe motivul oficial că situaţia fluxurilor de numerar era dezastruoasă cu deficite care se măreau an de an.  Neoficial, s-a încercat creşterea preţului energiei pe care o primesc băieţii deştepţi şi diminuarea cantităţilor livrate pentru că de aici ar veni cele mai mari pierderi la Hidroelectrica. În declaraţiile date, administratorul judiciar Euro-Insol, prin Remus Borza, şi administratorul special Remus Vulpescu, şeful OPSPI, au susţinut la unison că, în cazul în care băieţii deştepţi nu acceptă condiţiile lor, vor denunţa contractele.

Recent, Hidroelectrica a denunţat contractul cu Euro P.E.C. traderul care se găsea pe locul cinci în topul „băieţilor deştepţi” după cantităţile livrate pentru că firma, după ce că plătea un preţ foarte mic pentru curentul primit, nu-şi mai plătise energia de la începutul acestui an. Euro P.E.C. şi-a declarat imediat insolvenţa aşa că Hidroelectrica îşi va recupera doar cu greu ce i se cuvine.

După contractul cu Euro P.E.C., Hidroelectrica a mai reziliat şi contractul cu alt trader de energie electrică, EFT, care ocupa locul trei în topul băieţilor deştepţi, după cantităţile de energie pe care le primea.

Un business plecat de la afacerile lui Buzăianu

Potrivit propriului web-site, “Alpiq şi-a început activitatea în România la sfârşitul anului 2007, când a achiziţionat compania Buzmann Industries, un furnizor important de energie de pe piaţa liberalizată de energie din România. În iulie 2009, Ehol Distribution, un alt furnizor de energie cunoscut, a intrat în familia Alpiq”

Deşi niciodată nu a fost recunoscut oficial, presa a spus că ambele firme care au fost achiziţionate de Alpiq, Buzmann şi EHOL sunt creaţia celebrului Bogdan Buzăianu, fondatorul Energy Holding, primul trader privat ce a încheiat contracte bilaterale şi pe termen lung cu Hidroelectrica. 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...