Exclusiv: Latifundiarul care ia subvenţii de la stat, dar are datorii la Agenţia Domeniilor Statului

Dintre cei mai mari 10 latifundiari ai ţării, în funcţie de suprafaţa exploatată, unul singur are datorii către Agenţia Domeniilor Statului, în contul arendei neachitate la timp. Este vorba despre Agrocomplex Bârlad, una dintre firmele deţinute de omul de afaceri Adrian Porumboiu. Acesta spune că nu are nicio datorie la ADS.
Alina Stanciu - Dum, 22 mart. 2015, 22:02
Exclusiv: Latifundiarul care ia subvenţii de la stat, dar are datorii la Agenţia Domeniilor Statului

Agrocomplex Bârlad, una dintre firmele aparţinând grupului Racova, controlat de omul de afaceri Adrian Porumboiu, are datorii către Agenţia Domeniilor Statului în valoare de aproximativ 427.200 de lei (94.900 de euro), sumă pentru care compania statului a intentat proces Agrocomplex, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către ADS. Adrian Porumboiu susţine însă cu nu dorează bani ADS şi nici nu mai exploatează terenul statului. „Este o situaţie veche, de ani de zile. Noi nu avem nicio problemă cu ADS. Nu avem datorii către ADS şi nici terenuri luate de la ADS. Ei au rămas înmormântaţi în vechile cifre şi au continuat să creadă că avem (datorii – n. red)”, a declarat pentru ECONOMICA.NET omul de afaceri. 

Din datele Agenţiei, Agrocomplex Bârlad SA a încheiat pe data de 17 aprilie 2001 un contract de arendă cu ADS pe o suprafaţă de 128,35 de hectare.

De asemenea, potrivit ADS, în evidenţele Agenţiei figurează un litigiu aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti ce are ca obiect cererea formulată de Agrocplmex Bârlad SA, în contradictoriu cu ADS, prin care se solicită încheierea unui act adiţional la un contract de concesiune din 2001. Practic, compania controlată de Adrian Porumboiu solicită in instanţă ca ADS să modifice suprafaţa terenului concesionat, diminuarea şi recalcularea redevenţei începnd cu data încheierii de către ADS a fiecărui protocol de predare-preluare a suprafeţelor concesionate cu comisiile locale de fond funciar. 

O companie din zece

Agrocomplex Bârlad este singura companie cu datorii către ADS din topul celor mai mari exploataţii din România, conform datelor furnizate ECONOMICA.NET de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). 

ECONOMICA.NET a solicitat ADS situaţia terenurilor şi a datoriilor curente, dacă acestea există, pentru primele zece companii din punct de vedere al suprafeţei exploataţiilor pentru care primesc subvenţii de la stat. Este vorba despre SC Agricost SRL, Comcereal SA, Delta Rom Agriculture SRL, SC Interagro SA, SC Emiliana West Rom SRL, SC Cross Wind SRL, Intercereal SA Movila, Agrocoplex Bârlad SA, Maria Trading SRL şi SC Agro Chirnogi SA.

Dintre aceste societăţi, doar Delta Rom Agriculture, companie operată de compania luxemburgheză Fri-El Internaţional Holding şi SC Cross Wind SRL, societate a grupului danez de ferme de familie Ingleby, nu au terenuri concesionate de la statul român. În rest, cea mai mare suprafaţă concesionată de la stat, de 57.720 de hectare aparţine Agricost SRL, compania omului de afaceri Constantin Duluţe, care a preluat în 2012 contractul pentru exploatarea terenului din Insula Mare a Brăilei de la Culiţă Tărâţă. 

Urmează companiile omului de afaceri Ioan Niculae. Prin Interagro SA, latifundiarul exploatează de la stat în jur de 3.500 de hectare, urmare a cinci contracte de concesiune încheiate cu ADS în 2008 şi 2000. La acestea se adaugă aproximativ 10.400 de hectare luate în concesiune de la ADS de către Intercereal Movila SA, firmă deţinută de Interagro şi Costică Bancea, un manager al Interagro.

Maria Trading SRL, compania deţinută de oamenii de afaceri libanezi Sarkis Sarkis (31,6% din acţiuni), Laoun Youssef (31,6%), El Khalil Jihad (15%) şi alţi acţionari minoritari de origine libaneză, exploatează peste 11.700 de hectare de la stat, în timp ce Agro Chornogi, firmă controlată de SC Maria Group SRL (99%), El Khalil Raji şi Jabre Nassif exploatează aproximativ 9.400 de hectare.

Nu în ultimul rând, Emiliana West Rom, firma omul de afaceri italian Martini Luciano, are contract de concesiune sau arendă pentru o suprafaţă de 629 de hectare.

Menţionăm că ADS nu a transmis date despre SC Comcereal SA, pentru că în evidenţa Agenţiei există mai multe societăţi cu acest nume.

Te-ar mai putea interesa și
Campania de vaccinare anti-COVID: 31.447 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Campania de vaccinare anti-COVID: 31.447 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore au fost administrate 31.447 de doze de vaccin, dintre care 25.269 - Pfizer, 3.629 - Johnson&Johnson, 1.500 - Moderna şi 1.049 - AstraZeneca, potrivit unei informări a......
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii statelor celor mai industrializate (G7) s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor ...
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Economia românească a mers suprinzător de bine în pandemie şi a existat o capacitate excelentă de adaptare la criză ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru ...