Nurofen, Aspenter şi Parasinus, cel mai bine vândute medicamente fără reţetă din România în 2014

Nurofen, Aspenter şi Parasinus au fost cel mai bine vândute medicamente eliberate fără prescripţie medicală (OTC-uri), în România în 2014, au comunicat, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Cegedim România. Citiţi, în continuare, care au fost cel mai bine vândute 10 OTC-uri în România în 2014, şi ce vânzări au adus medicamentele fără reţetă cel mai frecvent cumpărate de români. 
Cristina Şomănescu - lun, 09 feb. 2015, 22:05
Nurofen, Aspenter şi Parasinus, cel mai bine vândute medicamente fără reţetă din România în 2014

Nurofen conduce detaşat clasamentul celor mai bine vândute medicamente eliberate fără prescripţie medicală (OTC-uri), în România în 2014. Nurofen a generat vânzări de 29,9 milioane de euro anul trecut (calculate la nivel de preţ de intrare în farmacie al medicamentelor, şi nu preţ cu care ele au fost vândute de farmacii pacienţilor), adică peste dublul vânzărilor aduse de al doilea cel mai cumpărat OTC – Aspenter.

Cegedim România a comunicat, în exclusivitate, pentru ECONOMICA.NET lista celor mai bine vândute OTC-uri în farmaciile de retail şi spitale în 2014, pe baza rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice de la noi.

Iată care au fost cel mai bine vândute medicamente eliberate fără prescripţie medicală în 2014:

Nurofen, cel mai cumpărat OTC din România, a generat vânzări de 29,9 milioane de euro în 2014. 

Nurofen (substanţă activă: ibuprofen) este indicat în tratamentul migrenei, cefaleei, durerilor de spate, durerilor dentare, nevralgiei şi durerilor menstruale, precum şi al durerilor reumatice şi musculare.
Nurofen face parte din grupa farmacoterapeutică a antiinflamatoarelor şi antireumaticelor nesteroidiene, derivaţi de acid propionic.
Ibuprofen este un derivat de acid propionic cu proprietăţi analgezice, antiinflamatoare şi antipiretice.

Aspenter, al doilea cel mai vândut OTC în România în 2014, a adus vânzări de 13,2 milioane de euro.

Aspenter (substanţă activă: acid acetilsalicilic) este indicat în prevenţia secundară a infarctului miocardic; în scăderea riscului de infarct miocardic la pacienţii cu angină pectorală sau factori de risc multipli, precum: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, fumat, diabet zaharat şi antecedente familiale. Aspenter este, de asemenea, indicat pentru menţinerea revascularizării după angioplastie şi by-pass coronarian (PTCA, CABG); pentru prevenţia secundară a accidentelor cerebrale ischemice tranzitorii (AIT) şi a infarctului cerebral.
Aspenter face parte din grupa farmacoterapeutică a antitromboticelor, agregregante plachetare, exclusiv heparină.
Acidul acetilsalicilic este un analgezic, antiinflamator şi antipiretic din grupa salicilaţilor. La doze mici are acţiune antiagregantă plachetară de lungă durată. Inhibarea funcţiei plachetare se datorează inactivării ireversibile, prin acetilare, a ciclooxigenazei, cu blocarea consecutivă a sintezei tromboxanului A2 (eicosanoid agregant plachetar fiziologic).

Parasinus, al treilea cel mai bine vândut OTC în România în 2014, a generat vânzări de 9,4 milioane de euro.

Parasinus (conţine paracetamol, maleat de clorfeniramină şi clorhidrat de pseudoefedrină) este indicat pentru profilaxia şi tratamentul rinitelor alergice şi vasomotorii, şi pentru tratamentul simptomatic al răcelii comune şi gripei (pentru ameliorarea strănutului, rinoreei, congestiei nazale şi sinusale, febrei, cefaleei şi durerilor musculare).
Parasinus face parte din grupa farmacoterapeutică a decongestionantelor nazale de uz sistemic, simpatomimetice, combinaţii.
Parasinus conţine substanţe cu acţiune analgezică, antipiretică, antihistaminică H1 şi decongestionantă.

Theraflu a adus vânzări de 6 milioane de euro anul trecut.

Sub cupola acestui brand se vând Theraflu Sinus şi Theraflu Extra răceală şi gripă.
Theraflu Sinus răceală şi gripă este indicat pentru tratamentul simptomatic, pe termen scurt, al durerilor sinusale, cefaleei cauzată de sinuzită, congestiei sinuzale şi nazale.
Theraflu Sinus răceală şi gripă conţine paracetamol şi clorhidrat de fenilefrină.
Theraflu Extra răceală şi gripă este indicat pentru tratamentul simptomatic, pe termen scurt, al simptomelor de răceală şi gripă la adulţi, inclusiv al febrei şi frisoanelor, al durerilor musculare şi cefaleii, al congestiei nazale, strănutului şi rinoreii.
Un plic unidoză cu pulbere pentru soluţie orală Theraflu Extra răceală şi gripă conţine paracetamol, maleat de feniramină şi clorhidrat de fenilefrină.
Paracetamolul are efect antipiretic şi analgezic; maleatul de feniramină inhibă secreţiile şi clorhidratul de fenilefrină reduce inflamaţia mucoaselor.

Essentiale Forte a generat vânzări de 5,7 milioane de euro în 2014. E al cincilea cel mai vândut OTC din România.

Essentiale Forte este un medicament indicat în tratamentul afecţiunilor hepatice, e utilizat pentru ameliorarea simptomelor, cum sunt inapetenţă şi senzaţie depresiune în hipocondrul drept, apărute ca urmare a afectării toxico-nutriţionale a ficatului, şi în hepatite.
Essentiale Forte face parte din grupa farmacoterapeutică a hepatoprotectoarelor şi conţine fosfolipide esenţiale extrase din seminţe de soia (cu 76% colină).

No-Spa a adus vânzări de 5,7 milioane de euro în cursul anului trecut.

No-Spa (conţine clorhidrat de drotaverină) este indicat în spasmul musculaturii netede, asociat afecţiunilor căilor biliare: litiază biliară, colangiolitiază, colecistită, pericolecistită, colangită, papilită; este indicat în spasmul musculaturii netede, asociat afecţiunilor tractului urinar: litiază renală, litiază ureterală, pielită, cistită şi în spasme ale musculaturii vezicii urinare.
No-Spa este indicat ca tratament adjuvant în spasmul musculaturii netede, asociat afecţiunilor tractului gastro-intestinal: ulcer gastric sau duodenal, gastrită, spasme ale sfincterelor cardia şi pilor, enterită, colită, colită spastică însoţită de constipaţie, forme de colon iritabil însoţite de meteorism; în cefalee cu senzaţie de tensiune intracraniană; în dismenoree.
No-Spa face parte din grupa farmacoterapeutică a medicamentelor utilizate în tratamentul tulburărilor funcţionale gastrointestinale, papaverină şi derivaţi.

Aspacardin a generat vânzări de 5,6 milioane de euro în 2014.

Aspacardin este indicat în tratamentul adjuvant la adulţi în boala coronariană, aritmii ectopice şi în prevenţia aritmiilor determinate de glicozide tonicardiace.
Aspacardin ameliorează metabolismul miocardic, scade excitabilitatea crescută a inimii, scade riscul aritmiilor ectopice; poate atenua senzaţia de oboseală fizică; acţionează atât prin acidul aspartic, cât şi prin ionii de potasiu şi magneziu.
Aspacardin face parte din grupa farmacoterapeutică a suplimentelor minerale, medicamente cu potasiu.

Strepsils a adus vânzări de 5,4 milioane de euro în cursul anului trecut.

Strepsils este folosit ca adjuvant în tratamentul infecţiilor bacteriene care apar la nivelul mucoasei cavităţii bucale şi faringiene.
Strepsils face parte din grupa farmacoterapeutică a medicamentelor pentru zona oro-faringianǎ, antiseptice.

Coldrex a generat vânzări de 5,2 milioane de euro în 2014.

Coldrex este recomandat pentru ameliorarea durerii sinusale şi a simptomelor de răceală şi gripă.
Coldrex (conţine paracetamol, cafeină şi clorhidrat de fenilefrină) face parte din grupa farmacoterapeutică anilide (inclusiv combinaţii).
Paracetamolul are proprietăţi analgezice şi antipiretice; clorhidratul de fenilefrină este un decongestionant simpatomimetic, principalele sale efecte directe asupra receptorilor adrenergici (predominant activitate alfa adrenergică) producând decongestionare nazală; cafeina este cel mai activ derivat xantinic în stimularea sistemului nervos central, producând o stare de trezire şi activitate mintală crescută.

Oscillococcinum a adus vânzări de 5,1 milioane de euro în cursul anului trecut.

Oscillococcinum este un medicament homeopatic, utilizat în mod tradiţional pentru tratamentul stărilor gripale.

Valoarea medicamentelor eliberate fără reţetă medicală (OTC-urilor) în România s-a ridicat la nivelul de 458 milioane de euro în 2014, au comunicat oficialii Cegedim România, pentru ECONOMICA.NET.

Precizări:
Informaţiile antemenţionate se referă la consumul de medicamente eliberate fără prescripţie medicală (OTC-uri), în farmaciile de retail şi spitale în 2014.
Vânzările corespunzătoare fiecărui medicament sus-menţionat sunt calculate la nivel de preţ de achiziţie în farmacie (adică preţul de intrare în farmacie al medicamentelor, diferit de preţul de vânzare sau preţul de ieşire din farmacie).

ECONOMICA.NET vă recomandă să citiţi cu atenţie prospectele medicamentelor înainte să vi le administraţi, chiar dacă sunt OTC-uri! Niciodată să nu consumaţi medicamente, inclusiv OTC-uri, fără să aveţi înainte recomandarea medicului, şi nu a farmacistului! Doar medicul dumneavoastră curant este abilitat să vă indice medicamentele, dozele optime şi durata tratamentului. 

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei....
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...