EXCLUSIV O nouă firmă de asigurări a statului se pregătește de lansare și caută deja oameni. Ce asigurări vor putea cumpăra românii de la CEC

După mai mulți ani în care a fost un punct în strategia CEC Bank și la trei ani după ce Ministerul Finanțelor și-a dat acordul, înființarea unei societăți de asigurări controlată de cea mai mare bancă de stat pare că este aproape. Există deja un manager de proiect și se prospectează piața pentru a aduce mai mulți angajați, susțin, pentru Economica, surse din mai multe zone.
EXCLUSIV O nouă firmă de asigurări a statului se pregătește de lansare și caută deja oameni. Ce asigurări vor putea cumpăra românii de la CEC

CEC Bank a început, în sfârșit, să facă pași concreți pentru înființarea unei firme de asigurări, demers despre care se vorbește de aproape zece ani și care s-a aflat, la un moment dat, chiar în strategia pe termen mediu și lung a băncii. La începutul lui 2022, așa cum Economica relata în exclusivitate, proiectul a primit undă verde și de la Ministerul Finanțelor, acționarul CEC Bank, însă intenția de atunci nu mai are foarte mare legătură cu proiectul care se dorește construit acum.

Mai precis, dacă în 2022 se dorea, cel puțin în anumite zone din supraveghere și din Guvern, ca CEC Bank să intre pe RCA pentru a mai detensiona piața, aflată atunci imediat după falimentul City Insurance și într-un context în care problemele de la Euroins deveniseră evidente, acum proiectul se bazează exclusiv pe bancassurance.

Acest model, utilizat și de BRD (care are propria firmă de asigurări), de alte bănci care dețin brokeri de asigurare (Unicredit, de exemplu) sau de ING, care a rămas într-o legătură strânsă cu NN și după ce firma de asigurări a ieșit din grupul ING, presupune că distribuția polițelor se face exclusiv prin bancă, iar produsele sunt de cele mai multe ori legate de creditele acordate de bancă. Băncile care nu au un asigurător sau un broker intern lucrează cu firme partenere, unul dintre exemplele cunoscute fiind Banca Transilvania cu Allianz Țiriac.

În acest context, produsele pe care viitoarea firmă de asigurări a CEC Bank le va dezvolta vor avea strânsă legătură cu portofoliul de credite al CEC. După cum susțin sursele consultate de noi, se vor vinde cu siguranță asigurări de locuință (în cazul creditelor ipotecare asigurarea este obligatorie), asigurări de sănătate, asigurări de bunuri și, posibil, asigurări de viață (rămâne de văzut dacă societatea va fi una compozită sau doar de asigurări generale) și de garanții (pentru clienții corporate ai băncii). Amintim că statul mai controlează un asigurător legat de o instituție de credit, EximAsig, parte din grupul Exim Banca Românească, însă această societate are o specializare strictă, anume asigurările de garanții și de credite comerciale, adresându-se doar firmelor.

Se uită după angajați. Când se va lansa societatea și care sunt pașii de urmat până la debut. Managerul de proiect vine  de la fosta societate de asigurări a unei bănci

În acest moment proiectul este incipient, au arătat toate sursele consultate de noi. Cert este, însă, că există deja cineva care se ocupă de dezvoltarea viitoarei societăți de asigurări. Este vorba despre Nicolae Ani. Specialist în subscriere, fiind calificat ca actuar, Ani a trecut pe la mai multe societăți importante, fiind parte inclusiv din primele eșaloane ale specialiștilor în asigurări din România de după 1990, ca angajat al Omniasig. A mai fost membru în boardul Uniqa Asigurări.

Ultima poziție ocupată a fost aceea de director canal brokeri și corporate business al Ergo Asigurări. Ergo Asigurări a fost creată după preluarea de către grupul german cu același nume a Credit Europe Asigurări, altă societate legată puternic de o bancă, instituția de credit omonimă. Canalul bancassurance a rămas unul important pentru societate și după preluare. În prezent, Ergo Asigurări se numește Signal Iduna Asigurări, după ce a fost preluată de grupul Signal Iduna.

CEC Bank, susțin sursele noastre, a început deja să prospecteze piața pentru a aduce și alți angajați, împreună cu care să contureze viitorul asigurător. Unul dintre pașii importanți va fi identificarea unei surse de capitalizare care să nu contravină regulilor Uniunii Europene sau ale Băncii Naționale a României (BNR), având în vedere că CEC este deținută de stat (deci pot apărea probleme dacă se consideră că finanțarea unei societăți de asigurări este ajutor de stat) și supravegheată de BNR, care se uită la toate tipurile de expuneri ale băncilor.

Odată rezolvată această problemă, cel mai important pas va fi ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să dea toate aprobările pentru înființarea firmei de asigurări, aceasta fiind o procedură de lungă durată. În ultimii ani avem un singur exemplu de firmă de asigurări care s-a înființat în România, iar în cazul acesteia (este vorba despre Eazy Asigurări) doar discuțiile cu ASF și primirea avizelor finale au durat mai bine de un an. Așadar, cel mai probabil, asigurătorul CEC Bank nu  va debuta anul acesta ci în prima parte a anului 2026, cel mai devreme. De altfel, această probabilitate ne-a fost confirmată și de sursele cu care am discutat și care au experiență vastă în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR și-a bugetat pentru acest an venituri în scădere cu 3,35%. Cheltuielile pentru salarii cresc cu 11.85%
CNAIR și-a bugetat pentru acest an venituri în scădere cu 3,35%. Cheltuielile pentru salarii cresc cu 11.85%
Veniturile Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere estimate pentru acest an sunt de aproape 12,058 de miliarde de lei, mai mici cu 3,35% faţă de valoarea preliminată a......
Spectral Mobilă a deschis un magazin nou în Râmnicu Vâlcea
Spectral Mobilă a deschis un magazin nou în Râmnicu Vâlcea
Spectral Mobila S.A. anunță că a inaugurat pe 25 aprilie, în Râmnicu Vâlcea, al 39-lea magazin Spectral Mobilă din ...
Banca Națională a Rusiei a menținut rata dobânzii de referință la 21%
Banca Națională a Rusiei a menținut rata dobânzii de referință la 21%
Banca Centrală a Rusiei a menţinut vineri dobânda de referinţă la 21%, în linie cu estimările, şi a păstrat previziunile ...
Deficitul bugetar a ajuns la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025
Deficitul bugetar a ajuns la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025
Deficitul bugetar s-a situat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025, comparativ cu 2,04% din PIB în perioada ...