EXCLUSIV Oferta oficială făcută de Biserica Ortodoxă a Greciei și vehiculul I3CP pentru City Insurance. Marea surpriză: Dan Odobescu, acționarul majoritar și cumnatul lui Adrian Năstase, dispare din schemă, dar poate intra BERD- DOCUMENT

Răsturnare de situație în cazul vânzării City Insurance, liderul pieței românești de asigurări trimis recent în administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) din cauza unor probleme de capital. Vehiculul olandez I3CP, care anunțase deja o înțelegere de preluare a Vivendi Internațional, firma prin care Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, controla City, a venit cu primele propuneri concrete, conform unor date consultate de Economica.net. Firma cere un răspuns în 5 zile, având în vedere că " valoarea City Insurance este afectată de la o zi la alta de publicitatea negativă". Aparent surprinzător, Vivendi Internațional, acționar cu 85% la City Insurance, nu apare nicăieri în schemă.
Şerban Buşcu - mie, 23 iun. 2021, 22:04
EXCLUSIV Oferta oficială făcută de Biserica Ortodoxă a Greciei și vehiculul I3CP pentru City Insurance. Marea surpriză: Dan Odobescu, acționarul majoritar și cumnatul lui Adrian Năstase, dispare din schemă, dar poate intra BERD- DOCUMENT

I3CP, nume alternativ al fondului olandez Exin Investment Holding, anunță că negociază preluarea controlului City Insurance cu ” acționarii cunoscuți care încă își păstrează dreptul de vot”. Este vorba despre Nicolae Mușat (șef de facto și artizanul exploziei City Insurance din ultimii ani), Cristian Pascale (avocatul City), Max Roesller (rămas în acționariat cu o participație insignifiantă după ce a căzut, în 2016, tranzacția prin care ar fi preluat controlul City Insurance) și Fortuna Copola.

Aparent suprinzător, din enumerarea celor de la I3CP, care anunță că au avut deja o ” discuție relevantă” și cu Carmen Radu, președintele FGA (actual administrator la City), lipsește chiar cel mai mare acționar al City Insurance, Vivendi Internațional, compania controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. Explicația ține, probabil, de faptul că Odobescu și Vivendi International au fost suspendati din drepturi prin decizia ASF care a și pus City Insurance sub administrarea FGA.

În acest context, cu 85% din drepturile de vot suspendate, cele 9 procente controlate de Nicolae Mușat au devenit 63%, cota cumulată a restului acționarilor urcând la 36%, de la sub 6%.  Nu se știe, deocamdată, care a fost înțelegerea făcută de Odobescu, pentru a ieși din discuții, în condițiile în care negocierile începuseră între I3CP și Vivendi International înainte de sancțiunea masivă primită de City Insurance și continuă cu ceilalți acționari, în contextul actual, în care se știe deja de un deficit de capital de cel puțin 170-180 de milioane de euro.

Amintim că City Insurance a anunțat, în aprilie, că Vivendi International, acționarul său cu 85%, a bătut palma pentru preluare cu I3CP, un vehicul financiar înregistrat în Olanda.

Ulterior, ASF a sancționat semnificativ firma pentru probleme în gestionarea dosarelor de daună. City Insurance a ajuns sub administrarea FGA, cu un deficit de capital de cel puțin 170-180 de milioane de euro, conform datelor oficiale.

City Insurance este cel mai mare asigurător din România, cu prime brute subscrise de peste 2,3 miliarde de lei în 2020, nivel fără precedent pentru un asigurător român. Compania este, însă, și cea mai reclamată din țară, în ceea ce privește problemele cu plata daunelor. City are circa 3 milioane de clienți doar pe zona RCA, din care adună peste 35% din PBS. Compania joacă aproape singură și în zona asigurărilor de garanții.

„Biserica Greciei este pregătită să aducă 150 de milioane de euro la capitalul City Insurance…Cerem un răspuns în 5 zile, având în vedere că publicitatea negativă afectează valoarea City Insurance”. Este așteptat și BERD,  acționar în Grecia la unul dintre pionerii pieței de asigurări auto online

Sub rezerva că discutăm, deocamdată, doar despre un document prin care I3CP informează partenerii de discuție și autoritatea de supraveghere cu privire la intențiile sale, Economica.net vă prezintă și primele cifre concrete înaintate în tranzația City Insurance. Precizăm și că I3CP transmite că are nevoie de un răspuns privind propunerea sa în termen de cinci zile ” având în vedere că publicitatea negativă afectează valoarea companiei”.

” Imediat ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) își va da acordul pentru preluarea controlului (engl. change of control) la City Insurance, I3CP va efectua o majorarea de capital de 150 de milioane de euro„, se arată într-un document consultat de Economica.

Mai mult, precizează sursa citată, alți 150 de milioane de euro pentru capitalul City Insurance sunt pregătiți să vină dinspre Biserica Ortodoxă a Greciei, „partener fondator al I3CP”, conform celor afirmate în documentul citat de noi. Amintim că Economica.net a fost prima publicație care a arătat că în spatele fondului care vrea să cumpere City Insurance se află și Biserica Ortodoxă a Greciei, informație confirmată ulterior și de vicepreședintele ASF, Cristian Roșu. 

În total ar fi vorba de o majorare de capital de 300 de milioane de euro care s-ar face ” după ce noul board al City Insurance (CIRO) va revedea, dezbate și aproba toate investigațiile și auditurile făcute de personalul I3CP și de consultanți externi”. Nu în ultimul rând, fondul anunță ca va negocia ” introducerea BERD în structura de capital  a I3CP sau CIRO, cel mai probabil în 2021 sau 2022″.

Prezența BERD în acționariatul City Insurance ar aduce în mod clar un plus de credibilitate și stabilitate. BERD a fost unul dintre acționarii care au contribuit semnificativ la ridicarea Banca Transilvania până pe prima poziție în topul băncilor din România și este o prezență importantă în toate Europa Centrală și de Sud Est, în general prin pachete minoritare. În Grecia, a intrat recent în acționariatul Hellas Direct, un insurtech axat pe asigurări auto, în principal RCA.

AICI despre omul din spatele I3CP, Matt Fairfield și despre încercarea ratată la mustață de a prelua cel mai mare asigurător din Grecia, pentru o sumă uriașă, comparativ cu nivelul din România.

Te-ar mai putea interesa și
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din proiectul Stellaris de lângă stadionul Steaua. Peste 80% din apartamentele......
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile ...
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până ...
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...