EXCLUSIV! Primele gaze noi din Marea Neagră ajung oficial în țară în 28 iunie – surse

Primele gaze noi din Marea Neagră, cele extrase de Black Sea Oil Ad Gas, vor intra în rețeaua românească de transport în data de 28 iunie, iar momentul va fi marcat de o ceremonie la malul mării, potrivit unor surse din piața de energie.
Mihai Nicuţ - lun, 30 mai 2022, 22:17
EXCLUSIV! Primele gaze noi din Marea Neagră ajung oficial în țară în 28 iunie - surse

Cel puțin din punct de vedere al marcării evenimentului, primele gaze noi din Marea Neagră, cele extrase de compania Black Sea Oil and Gas (BSOG),  vor intra în rețeaua Transgaz în data de 28 iunie, potrivit surselor noastre.

La acea data ar fi programat, oficial, evenimentul cu oficialitățile,  în zona Vadu, acolo unde este amplasată stația de tratare a gazelor. La ceremonie ar urma să fie prezenți premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energei, Virgil Popescu, directorul BSOG, Mark Beacom, dar și patronul Grup Servicii Petroliere, companie care a amplasat platforma în largul mării și s-a ocupat și de alte lucrări, Gabriel Comănescu.

Astfel, BSOG și firmele implicate în proiect vor respecta, din câte știm acum, termenul asumat pentru ca primele gaze noi din Marea Neagră să intre în rețeaua de transport, termen avansat ca fiind “până la sfârșitul lunii iunie”.

Încă de săptămâna trecută se faceau unele probe, cu gaz, și mai are nevoie doar de obținerea unor avize.

Tot săptămâma trecută, am trimis o solicitare BSOG, în care întrebam, printre altele, despre data oficială a demarării producției de gaze și despre volumele care vor intra în rețea. Compania nu a răspuns încă solicitării, vom publica informațiile imediat ce ne vor fi oferite.

BSOG, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), intenţiona să demareze extracţia gazelor naturale din Marea Neagră în luna noiembrie a anului trecut, dar momentul a fost amânat atât din cauza unor întîrzieri în execuție, cît și de ne-adoptarea modificărilor la legea offshore, care au fost între timp operate iar noua lege este în vigoare.

Portofoliul BSOG este alcătuit din Proiectul MGD (Midia Gas Development) şi două licenţe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana şi Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deţine o participaţie de 70%.

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie Ana monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz S.A. la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul staţiei de tratare a gazelor.

Puteți vedea mai jos un video al BSOG cu instalarea platformei Ana – septembrie 2021

 

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...