Exclusiv: Fiscul spune câţi bani au adus pensionarii la Sănătate în 2011 şi 2012

După o săptămână de tăcere, în care media a făcut estimări referitoare la aceste sume, iar autorităţile abilitate au recunoscut că nu au informaţii cu privire la impactul financiar al impozitării pensiilor, informaţiile sunt în sfârşit oficiale şi vin direct de la Fisc. 2,18 miliarde de lei s-au strâns la Fondul de Sănătate din contribuţiile pensionarilor în 2011 şi în primul trimestru din 2012, când CASS-ul s-a calculat ca 5.5% din cuantumul total al pensiei de peste 740 de lei.
Cristina Şomănescu - vin, 27 apr. 2012, 09:37
Exclusiv: Fiscul spune câţi bani au adus pensionarii la Sănătate în 2011 şi 2012

După o săptămână de tăcere din partea autorităţilor, în care media şi pensionarii au solicitat în mod repetat statului să fie comunicate sumele strânse la Sănătate din impozitarea pensionarilor, fără răspuns, însă, ECONOMICA.NET a obţinut, în exclusivitate, informaţia oficială cu privire la sumele strânse de ANAF la Fondul de Sănătate, prin impozitarea pensiilor mai mari de 740 de lei, în 2011 şi în primul trimestru din 2012. Este vorba de peste 2 miliarde de lei. 

“A.N.A.F. deţine numai informaţii privind sumele totale virate de Casele de Pensii din contribuţia datorată de pensionari la bugetul F.N.U.A.S.S. Sume colectate de A.N.A.F., conform contului de execuţie, au fost în cuantum de 1.706.924.006 lei pentru 2011 şi de 482.552.663 lei pentru trimestrul I al anului 2012”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ANAF.

Pentru limpiditate, precizăm că doar pensionarii cu venituri din pensie mai mari de 740 de lei pe lună achită contribuţia la Sănătate. Pentru pensionarii cu venituri mai mici, contribuţia este achitată de stat.

Decizia CCR schimbă mecanismul de calcul al CASS pentru pensionari

Revenind la pensionarii de la care s-a reţinut contribuţia la Sănătate, precizăm că algoritmul de calcul al contribuţiei la Sănătate a pensionarilor viza, până acum, reţinerea a 5.5% din tot cuantumul pensiei mai mari de 740 de lei. Începând cu luna mai, când se va pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale, se schimbă modul de calcul al contribuţiei la Sănătate pentru pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei pe lună. Lor li se va reţine 5.5% pentru Fondul de Sănătate doar din cuantumul care depăşeşte 740 de lei, şi nu din toată pensia de peste 740 de lei, aşa cum a procedat din 2011 până astăzi.

S-au strâns 300 de milioane de lei în plus la Fondul de Sănătate, faţă de cât estimase Ministerul Sănătăţii

Peste 1,7 miliarde de lei s-au strâns la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în 2011, banii reprezentând CASS-ul reţinut pensionarilor cu venituri din pensii mai mari de 740 de lei, în 2011.

În decembrie 2010, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Cseke Attila, spunea că impozitarea pensiilor de peste 740 de lei cu 5.5%, relativ la tot cuantumul pensiei, ar aduce anual la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate 1.4 miliarde de lei.
„Impactul financiar pe care-l preconizăm (în urma acestei decizii – n.r.) pe fondul naţional unic de asigurări de sănătate este de 1,4 miliarde de lei”, declara Cseke Attila, ministrul de resort în decembrie 2010.

Decizia CCR va afecta 2.187.789 de pensionari, în cifră absolută. Ei vor fi direct afectaţi de decizia CCR. Informaţia a fost comunicată pentru ECONOMICA.NET de Ministerul Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...