EXCLUSIV Tranzacția deceniului în asigurări. S-a vândut Safety, cel mai mare broker din România. Cumpără Unilink, liderul din Polonia cu acționar fondul care are Noriel. Polonezii aduc cu ei și un nou asigurător RCA

05 12. 2021
safety_broker_68147300

Unilink, cel mai mare broker  de asigurări din Polonia va controla 80% din acțiunile Safety Broker, după ce Viorel Vasile(foto), actualul acționar majoritar, a ajuns la o înțelegere cu polonezii. Vasile rămâne CEO, dar și acționar minoritar, cu 15%. Alte 5% din acțiuni rămân la Robert Niță, directorul juridic al companiei. Boardul de conducere va fi format din doi reprezentanți ai Unilink, Igor Rusinowski(omul care controlează Unilink cu 50% din acțiuni) si Aleksandra Friedel, și trei oameni din actuala echipă Safety,  Cati Stoican, Robert Niță și Viorel Vasile, arată datele consultate de Economica. Unul dintre acționarii Unilink, cu 38%, este fondul polonez Enterprise Investors, care controlează rețeaua de magazine pentru copii Noriel și care a mai deținut în România și magazinele Profi, în perioada 2009-2016.

“Piața de asigurări din România este similară cu cea din Polonia din punctul de vedere al comportamentului de cumpărare al clientului. Investiția în piața de asigurări din România are legătură cu potențialul foarte mare de dezvoltare rezultat dintr-o cota de penetrare a asigurărilor semnificativ mai mică decât cea europeana, precum și de dominanța canalelor fizice de distributie. Împreună cu companiile din grup care operează în Polonia, Romania, Republica Moldova și Bulgaria, vom construi cel mai puternic jucător din CEE, oferind cele mai bune servicii clienților și partenerilor și cea mai profesionista colaborare cu companiile de asigurări” – spune  Igor Rusinowski, președintele board Unilink SA

“Vedem un potential uriaș prin schimbul de know-how și experiențe cu Unilink Group, în special în zonele de IT, modele de distribuție, incluzând piata de corporate și business-urile de nisa, precum si cooperarea cu societatile de asigurări care sunt interesate sa acceseze piata din Romania in baza Pasaportului European de distributie in asigurari…Dupa 16 ani de la infintarea companiei si 8 ani consecutivi de lider in piata de brokeraj, am pus in balanta listarea la Bursa din Bucuresti sau vanzarea unor parti de actiuni catre un investitor strategic, avand ca scop dezvoltarea companiei. Am considerat ca selectarea unui partener strategic cum este Unilink, aduce plusvaloare serviciilor oferite de Safety Broker prin experienta internationala. Ne dorim sa contribuim la consolidarea pietei de brokeraj din Romania, inclusiv prin achizitii de brokeri care au o structura de retail dezvoltată la nivel national” adaugă Viorel Vasile, acționarul fondator și CEO-ul Safety Broker .

Economica anunțase încă din primăvară că Safety ia în calcul fie o listare fie o tranzacție cu un fond de investiții, pentru a putea susține noua etapă de dezvoltare, care vizează intrarea sau consolidarea activităților pe piețe din afara țării, cum ar fi Republica Moldova, Ungaria sau Bulgaria. Ulterior, Safety a testat și listarea la Bursă, prin intermediul Tradeville, însă se pare că varianta optimă a fost  atragerea unui fond de investiții în acționariat.

Valoarea tranzacției nu a fost încă stabilită, însă informațiile noastre conduc către ideea că ar putea fi vorba despre aproximativ 125 de milioane de lei. Valoarea vehiculată este estimată prin extrapolare de la evaluarea bursieră a Transilvania Broker (singurul intermediar listat din România), adică 94,5 milioane de lei.  La jumătatea anului, Safety Broker a anunțat în premieră că a depășit TBK și la capitolul profitabilitate, în timp ce la nivel de prime brute intermediate, Safety este cu aproximativ 25% peste TBK.

La 9 luni, Safety anunță cele mai bune rezultate din istoria sa, cu prime intermediate de 531 de milioane de lei, cu aproape 30% peste față de perioada similară a anului trecut. Din totalul subscrierilor pe primele 9 luni cele mai mari cresteri au fost inregistrate la urmatoarele tipuri de asigurari: Asigurari de Garantii – 49,69%, CMR- 33,28%,Asigurari Locuinte- 29,45%, Asigurari Casco- 23,01%, Viața și Sănătate-21,40%.

Achiziția Safety Broker, parte dintr-un plan major al Unilink, care vrea să ajungă cel mai mare jucător din Europa Centrală și de Sud Est (CEE). Polonezii aduc pe piața din România un asigurător RCA din zona fintech, așa cum Economica anunțase deja

Achiziția Safety Broker, cel mai mare intermediar din România, este o  etapă din planul de dezvoltare al Unilink, broker prezent deja în mai multe țări din regiune. Ambiția polonezilor este aceea de a deveni cel mai mare intermediar din CEE. Din acest punct de vedere planurile lor se potrivesc cu cele ale Safety, care intrase deja de anul acesta într-o etapă de dezvoltare regională. Printre altele, brokerul l-a recrutat pe Mihnea Tobescu, fostul CEO al Euroins care se ocupă acum la Safety chiar de dezvoltarea pe piețele din afara României.  La sfarsitul acestui an, Unilink Group va intermedia prime de asigurare de peste 650 mil.Eur, ceea ce il va pozitiona in varful clasamentului pietei de retail in asigurări din regiunea centrală și de est a Europei. Unilink este lider al pietei din Polonia, cu o retea de 12,000 de agenti si 1,000 de sedii, fiind deja prezent în 4 tari din centrul și estul Europei, dupa recenta preluare a pachetului majoritar de actiuni al I&G Broker, cel mai mare distribuitor de asigurari din Bulgaria.

Partea și mai interesantă a tranzacției este că polonezii aduc cu ei și o companie de asigurări de fintech. Economica anunțase deja că nemții de la Wefox, înregistrați în Liechenstein vor să intre în România într-un parteneriat cu Safety, interesându-se, printre altele, de baza de clienți a City Insurance. Polonezii au ajuns  la o înțelegere finală cu firma de asigurări, care ar urma să aducă o altă premieră pentru piața locală, adică intrarea într-o formulă de tip MGA. De altfel, Wefox operează deja pe piața din Polonia, într-o exclusivitate cu Unilink, ar intrarea sa pe piața de la noi se va face natural. Conform informațiilor noastre, debutul nu se va produce mai devreme de luna mai 2022.    Managing General Agent(MGA) este un sistem reglementat la nivel UE, prin Directivă, acum doar 3-4 ani. Practic, cel care va concepe produsul și îl va vinde nu este firma de asigurări ci un intermediar, adică un broker sau un consultant autorizat pentru astfel de activități. Chiar și subscrierea, ca și plata daunelor și constituirea rezervelor devin inclusiv un atribut al brokerului, aceste sarcini fiind împărțite între asigurătorul din spate și broker. Wefox este o firmă recent înființată, cu dimensiuni încă foarte mici, având rezerve de daună de doar 13 milioane de euro. Ea activează în zona fintech, motiv pentru care intrarea în România va fi o altă premieră pentru piața locală, unde nimeni nu a dezvoltat un sistem de emitere și de gestuiune a daunelor exclusiv online.