Bombă pe piaţa asigurărilor! Un gigant financiar din America vrea să cumpere Astra

O companie care în primele nouă luni ale lui 2014 a subscris prime de 27,4 de miliarde de dolari, adică de peste zeci ori mai mult decât întreaga piaţa a asigurărilor din România, ar fi interesată să preia pachetul majoritar la Astra Asigurări, societate aflată în administrare specială. Alături de americani, în acţionariat vor intra şi doi investitori instituţionali
Şerban Buşcu - Dum, 14 dec. 2014, 23:10
Bombă pe piaţa asigurărilor! Un gigant financiar din America vrea să cumpere Astra

Una dintre cele mai mari 100 de companii financiare din Statele Unite ale Americii este interesată să preia pachetul majoritar de acţiuni al Astra Asigurări, au arătat, pentru ECONOMICA.NET, surse apropiate discuţiilor. „ Este vorba despre un asigurător al cărui portofoliu este format în proporţie de 60% din poliţe auto. O companie din Statele Unite care este prezentă şi pe piaţa din Irlanda”, au arătat sursele citate. Potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET este vorba despre Liberty Mutual Insurance, o companie de asigurări fondată în 1912, în Boston, care, în primele nouă luni din 2014, a subcris prime de 27,4 miliarde de dolari adică de peste zece ori mai mult decât întreaga piaţă din România, într-un an. În anul 2011, LMHC a ocupat a treia poziţie în topul societăţilor de asigurare din Statele Unite ale Americii fiind, de asemenea, plasată pe locul 84 în topul 100 al companiilor de peste ocean realizat de revista Fortune. Activele companiei depăşesc 120 de miliarde de dolari.

Sursele noastre au mai arătat că, alături de americani, în acţionariatul Astra vor mai intra şi doi investitori instituţionali adică Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Aceste instituţii financiare vor avea rolul de a aduce un plus de credibilitate şi de a atrage şi alţi potenţiali investitori. BERD şi BEI au mai intrat, cu participaţii minoritare pe care le-au lichidat ulterior, şi în alte companii financiare din România cum ar fi Banca Transilvania sau Bancpost.

Astra iese din administrare până în aprilie. În ce termeni se negociază?

Sursele noastre au mai arătat că Astra va ieşi de sub administrare specială „cel mai probabil în martie, cel mai târziu în aprilie 2014” după mai bine de un an după ce a fost declanşată procedura. Compania americană interesată de preluarea Astra ar fi pus iniţial unele condiţii care nu au putut fi acceptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară însă negocierile continuă. „ Americanii au considerat că necesarul de capital pentru Astra este prea mare şi au propus ca autorităţile române să rezolve această problemă înainte de preluare. Au propus ca suma necesară pentru majorarea de capital să fie adusă de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor însă această propunere nu poate fi acceptată de ASF. Acum se negociază pe alte variante”, au mai spus sursele.

Astra Asigurări a intrat în administrare specială la începutul acestui an, moment în care era cea mai mare companie locală de asigurări, după ce un raport al ASF a constatat nereguli în ceea ce priveşte reasigurarea şi rezervele. În prezent, compania are un indicator de lichiditate de doar 0,05, mai mic chiar decât în perioada de dinainte de intrarea în administrare specială şi cu mult sub nivelul minim stabilit de ASF, adică 1. Astra are şi coeficientul de solvabilitate sub limita minimă.

Administratorul special, KPMG, a stabilit că, pentru a reintra în normele impuse de lege, Astra are nevoie de o majorare de capital de aproximativ 490 de milioane de lei. Potrivit planului iniţial conceput de KPMG şi ASF cu participarea actualului acţionar majoritar, compania Nova Group deţinută de milionarul Dan Adamescu, această sumă ar fi urmat să fie adusă, în două etape, până la finele acestui an. Firma lui Adamescu a respectat primul pas din plan, majorând capitalul cu 70 de milioane de lei însă ezită, deocamdată, să aducă şi restul banilor. Nova Group are în continuare prioritate în ceea ce priveşte subscrierea de acţiuni la Astra, pentru majorarea capitalului.

În discuţie a intrat şi o tranzacţie parafată de Astra cu puţin timp de intrarea în administrare specială. Este vorba despre preluarea portofoliului Axa Asigurări, subsidiara locală a gigantului francez Axa. Această tranzacţie ar fi echivalat cu o infuzie de capital de aproximativ 21 de milioane de euro pentru astra, bani pe care francezii se angajaseră să îi aducă drept ca majorare de capital la Astra. ASF a refuzat însă să aprobe tranzacţia înainte de finalizarea procesului de redresare iar, ulterior, Axa a reziliat contractul.

De Astra Asigurări ar mai fi fost interesat şi un mare grup financiar polonez. Vezi despre cine este vorba.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...