Executarea CNAIR pentru prejudiciul de 525 de milioane de euro din contractul cu Bechtel, suspendată temporar de instanţă

Tribunalul Bucureşti a admis pe 1 martie cererea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de suspendare a executării dispoziţiei Ministerului Finanţelor privind prejudiciul constatat în contractul cu Bechtel, de 525 milioane de euro.
Economica.net - vin, 03 mart. 2017, 10:11
Executarea CNAIR pentru prejudiciul de 525 de milioane de euro din contractul cu Bechtel, suspendată temporar de instanţă

„Vă informăm că în data de 1 martie 2017 Tribunalul București a admis cererea de suspendare iniţiată de CNAIR SA privind executarea dispoziției obligatorii a Inspecției economico-financiare din cadrul Ministerului de Finanțe, referitoare la contractul cu Bechtel”, au spus reprezentanţii CNAIR pentru ECONOMICA.NET.

Aceştia au precizat că suspendarea este dispusă până la pronunțarea instanței asupra acțiunii privind anularea dispoziției obligatorii. Această soluție a instanței nu este definitivă, având ca drept de recurs cinci zile de la comunicare.

„Prin această soluție pronunțată de către instanța judecătorească, în prezent dispoziția obligatorie este lipsită de orice efect juridic și nu se mai pune problema unei executări silite„, au mai spus reprezentanţii companiei.

Ei au adăugat că nu poate fi reţinută o răspundere separată pentru CNAIR, luând în considerare că raportul emis de Ministerul Finanţelor a identificat ca responsabili persoane fizice.

Prin raportul de Inspecție economico-financiare al Ministerului de Finanțe din luna decembrie 2016 se solicita recuperarea unui prejudiciu de 525,89 milioane de euro, din contractul cu Bechtel.

Reprezentanţii CNAIR au menţionat săptămâna trecută că, după primirea Raportului și a dispoziției emise de Inspecția economico-financiară, au formulat o plângere prealabilă la Ministerul Finanțelor Publice împotriva Raportului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și, de asemenea, au solicitat instanței judecătorești suspendarea dispoziției obligatorii.

Oficialii CNAIR au precizat faptul că în Raportul întocmit de Inspecția economico – financiară din cadrul Ministerul Finanțelor Publice sunt identificați ca responsabili toți foștii directori generali ai Companiei care erau în funcție începând cu momentul încheierii contractului cu Bechtel și până la momentul încetării acestuia. „CNAIR S.A., ca persoană juridică, nu are vreo responsabilitate separată de persoanele responsabile antemenționate, iar în mod normal nu poate acoperi aceste sume„, susţin reprezentanţii companiei.

Aceştia au mai menționat că în anul 2013 a fost întocmit un raport de către Corpul de Control al Primului – ministru, care are constatări similare din punct de vedere al sumelor, însă cu responsabilități diferite în sarcina mai multor entități publice.

„Prin urmare, unul dintre aspectele contestate Inspecției economico-financiare din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, este că are constatări identice cu cele menționate în raportul Corpului de control al Primului – ministru, precum și că în urma acelui control din 2013 a fost deschis un dosar penal și că a trebuit să se aștepte soluționarea acestuia, iar C.N.A.I.R. – S.A. se va constitui ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului, dacă este cazul”, au mai spus oficialii Companiei de Drumuri.

Citește aici întregul raport și opinia CNAIR privind controlul MFP.

În decembrie 2003, Guvernul României semna acordul de construcţie a unei autostrăzi de 415 km, între Braşov şi Borş, cu firma americană Bechtel. După mai mult de un milliard de euro cheltuiţi în baza unui contract păgubos, atribuit prin încredinţare directă şi ulterior reziliat, între Braşov şi Borş se circulă pe doar 50 de kilometri.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...