Executivii din România cred că afacerile își vor reveni la nivelul dinaintea pandemiei în 2022 – Horvath & Partners

65% dintre directorii de companii din România care au participat la o cercetare de piață făcută de Horvath&Partners cred că anul viitor afacerile lor vor reveni la nivelul din 2019.
Mihai Nicuţ - mie, 14 apr. 2021, 14:46
Executivii din România cred că afacerile își vor reveni la nivelul dinaintea pandemiei în 2022 - Horvath & Partners

Majoritatea executivilor români chestionați de casa de consultanță Horwath & Partners estimează că redresarea activității economice la nivele anterioare pandemiei de coronavirus va avea loc în anul 2022, și doar 9% consideră că sectorul din care fac parte se va recupera complet și va  ajunge la nivelul din 2019 în acest an.

Timpul de redresare completă diferă totuși foarte mult între industrii, iar în industria aviatică nu se așteaptă o redresare completă înainte de anul 2024.

Studiul a urmărit să arate și care sunt prioritățile decidenților din mediul de business de pe agendele post-corona, iar sondajul a arătat o atenție pe trei direcții principale:

Digitalizarea în toate domeniile (Criza Corona accelerează măsurile de digitalizare ca răspuns la riscul sanitar dar și de adaptare la noile realități)

Realinierea strategiilor și a modelelor de business (Revizuirea strategiilor și căutarea de noi modele de business (corelate cu digitalizarea) sunt principalele răspunsuri strategice la provocările perioadei)

Implicarea angajaților, stabilirea de noi modele de lucru și dezvoltarea competențelor necesare (În ciuda situației economice tensionate, executivii intervievați nu pierd din vedere angajații, menținând astfel talentele în cadrul organizației)

De asemenea, iată și care sunt cele mai puțin importante lucruri de pe agenda directorilor chestionați:

Orientarea modelului de afaceri către sustenabilitate (Eforturile de sustenabilitate sunt încă importante, dar în comparație cu intențiile ambițioase de dinainte de criză, acestea au fost surclasate în favoarea altor priorități)

M&A sau cesionarea unor unități de afaceri (Abordarea prudentă a viitorului imediat se reflectă în scăderea apetitului către creșterea anorganică)

Ajustări ale lanțului de aprovizionare (Lanțurile de aprovizionare au fost surprinzător de stabile în timpul crizei, dar corelația poate reflecta și specificul mai degrabă local al industriilor preponderente)

Prioritățile principale arată că executivii trebuie să gestioneze compromisul dintre redresarea pe termen scurt și oportunitățile pe termen lung, arată autorii studiului.

Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor directorilor de companii din mai multe state, iar ce ați citit mai sus sunt concluziile pentru România, unde Horwath & Partners au chestionat 33 de directori din companii, dintre care mai mult de jumătate CEO.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...