Executivul estimează o datorie publică de 33,5% din PIB, în intervalul 2013-2015

Executivul îşi propune un nivel al datoriei guvernamentale de 33,9% din PIB în 2012, iar în perioada 2013 - 2015 nivelul estimat al datoriei publice va fi mai mic de 33,5% din PIB, sub nivelul prevăzut de Tratatul de la Maastricht de 60 de procente din PIB.
Economica.net - joi, 19 apr. 2012, 18:22
Executivul estimează o datorie publică de 33,5% din PIB, în intervalul 2013-2015

‘Potrivit Programului de Convergenţă pentru 2012-2015, pentru anul 2012 Guvernul prevede un deficit de 2,3% din PIB în termeni ESA (n.r. care include şi perderile companiilor de stat) şi de 1,9% în metodologia cash. Este un nivel sub ţinta prevăzută la Maastricht de trei procente şi primul pas către un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB în perspectiva anului 2013’, se arată în Program.

În ceea ce priveşte politica în domeniul administrării fiscale, Executivul are în vedere creşterea gradului de declarare electronică la distanţă de până la 98% din totalul declaraţiilor primite pentru persoanele juridice, pentru declaraţiile care se pot depune în acest sistem şi introducerea unui catalog de servicii pentru contribuabili şi a standardelor de calitate în asistenţa contribuabililor, precum şi stimularea creşterii ponderii plăţilor prin sistemul bancar.

De asemenea, în domeniul administrării fiscale două obiective ambiţioase sunt: creşterea nivelului conformării voluntare la declarare, de la 87,27% în 2011, la 92% în 2016 şi a nivelului conformării voluntare la plată de la 77,9% în 2011 la 85% în 2016, şi creşterea ponderii în PIB a veniturilor colectate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ de la 28,75% în anul 2011, la peste 30,5% în 2016, bazată pe măsuri de îmbunătăţire a colectării în condiţiile unei politici fiscale neutre din punct de vedere al veniturilor.

În ceea ce priveşte datoria publică, finanţarea deficitului bugetar în perioada 2012 – 2015 se va realiza din surse interne şi externe, în mod echilibrat.

‘Strategia de finanţare din surse interne se va realiza, în principal, prin emisiuni de titluri de stat de pe piaţa internă, respectiv certificate de trezorerie şi obligaţiuni de tip benchmark cu scadenţe pe termen mediu şi lung (în 2012 lansându-se prima emisiune de obligaţiuni de tip benchmark cu scadenţa la 15 ani), denominate în lei şi în valută, şi chiar cu maturităţi mai lungi de 15 ani dacă va exista cerere în condiţii rezonabile de lichiditate şi cost’, se precizează în document.

Programul de Convergenţă mai prevede că, în scopul optimizării portofoliului de titluri de stat, se vor redeschide emisiunile de titluri de stat de tip benchmark emise în anii anteriori până la un volum la care să permită creşterea de lichidităţi pe piaţa secundară.

‘În ce priveşte sursele de finanţare externă, în anul 2012 se vor lansa emisiuni de euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat pentru 2012-2013, şi în completare se vor contracta împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale (BIRD) pentru programe sectoriale, precum şi împrumutul de tip preventiv DDO în valoare de 1 miliard de euro’, se mai arată în Program.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...