Există riscul ca o bună parte dintre marii contribuabili să întârzie raportarea SAF-T – sondaj

Mai mult de jumătate dintre marii contribuabili nu au început încă pregătirile pentru implementarea Fişierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406, cum este denumită această nouă declaraţie, relevă datele sondajului derulat zilele acestea de EY România, cu ocazia webinarului "În pregătirea SAF-T. Întreabă experţii".
AGERPRES - joi, 09 sept. 2021, 15:59
Există riscul ca o bună parte dintre marii contribuabili să întârzie raportarea SAF-T - sondaj

În plus, sondajul arată că peste 28% dintre companii au precizat că informaţiile cerute de raportarea SAF-T se regăsesc în mai multe sisteme informatice de gestiune fiscală şi contabilă (ERP), ceea ce s-ar traduce prin timpi mai mari de analiză şi riscuri mari de depăşire a termenelor de raportare stabilite de ANAF.

„Toate acestea în condiţiile în care marii contribuabili vor fi obligaţi să completeze peste 260 de câmpuri de informaţii obligatorii din contabilitate referitoare la tranzacţiile cu furnizorii, clienţii, postările contabile, stocuri, active, facturi, plăţi, informaţii fiscale în cadrul Declaraţiei 406, al cărei prim termen de depunere este 28 februarie 2022”, susţin autorii cercetării.

Georgiana Iancu, Partener, coordonator al departamentului de Taxe indirecte, EY România, consideră că înţelegerea cerinţelor de raportare şi a modalităţilor în care ele trebuie realizate, identificarea sursei datelor cerute de ANAF şi zona de volumetrie sunt cele mai importante dificultăţi cu care au început deja să se confrunte companiile cu care lucrează EY în implementarea SAF-T.

„Cel mai optimist interval de analizare şi identificare exactă a informaţiilor cerute de Declaraţia 406, în cazul în care nu există multe modificări şi calibrări de făcut, ar fi între 10 şi 14 săptămâni. De aceea, recomandăm companiilor să demareze cât mai curând posibil procesul de aplicare şi să se hotărască asupra soluţiei tehnice cu ajutorul căreia vor face raportarea, pentru că, altfel, există riscul să depăşească termenul”, a avertizat Georgiana Iancu.

Sondajul EY mai arată că nu toţi marii contribuabili au informaţiile de gestiune financiară şi contabilă conforme cu reglementările contabile româneşti, ci respectă reglementările contabile ale grupului din care fac parte. Astfel, 24% dintre companii nu sunt aliniate în totalitate la standardele contabile româneşti, un procent destul de mare, în contextul în care raportarea SAF-T porneşte tocmai de la un set de date extrase din contabilitate, în conformitate cu cerinţele contabile din România şi nu cu cele privind sistemele de grup.

„Cu alte cuvinte, rezultatele acestui sondaj ne spun că 24% dintre societăţi nu răspund complet cerinţelor privind disponibilitatea informaţiilor din contabilitate, motiv pentru care ar putea întâmpina dificultăţi în implementarea SAF-T. Ele pot fi depăşite, desigur, dar necesită multă muncă suplimentară şi timp, pentru că vor fi necesare anumite operaţiuni de identificare a informaţiilor relevante pentru raportare şi de suprapunere a reglementărilor contabile de grup la cele româneşti, de unde ar putea apărea probleme privind calitatea datelor”, a mai precizat Georgiana Iancu.

Potrivit sondajului, într-o proporţie foarte mare, 88%, companiile fie nu au identificat încă soluţia tehnică prin care vor asigura raportarea SAF-T, fie se află în proces de analiză, a mai relevat sondajul. Conform cercetării, acest procent este surprinzător, mai ales dacă privim această informaţie în legătură cu o altă întrebare, referitoare la termenul estimat de agenţii economici pentru implementarea SAF-T, la care 46% dintre respondenţi au estimat că termenul de implementare a SAF-T ar dura undeva între 2 şi 4 luni.

„În condiţiile în care aproape 90% dintre respondenţii la acest sondaj nu au identificat încă soluţia tehnică pe care o vor adopta pentru generarea SAF-T şi, mai mult, 65% dintre respondenţi nu au demarat faza de analiză a cerinţelor de raportare SAF-T, nu pot spune decât că există mult optimism în rândul firmelor”, a concluzionat Georgiana Iancu.

La rândul său Diana Lupu, Partener Asociat, Departamentul de Conformitate Globală şi Raportare, EY România, a atras atenţia companiilor aflate în primul val de raportare să aibă în vedere perioadele pentru care trebuie să pregătească Declaraţia – lunar, trimestrial, anual sau la cerere.

„În cazul contribuabililor cu activitate economică intensă, materializată printr-un număr mare de înregistrări contabile şi informaţii de transmis, există posibilitatea de depunere a raportării prin intermediul mai multor formulare D 406, pentru a facilita declararea. În acest caz, fiecare formular, cu secţiunea şi subsecţiunea corespunzătoare informativă, va fi transmis succesiv de către compania respectivă, pentru perioada de raportare aferentă, până la data limită”, a adăugat Diana Lupu.

De asemenea, specialiştii EY din echipa de implementare a proiectului SAF-T în România au prezentat, alături de echipa de SAF-T din Polonia, soluţiile informatice personalizate concepute de EY – easy SAF-T SAP Generator şi okEY Generator, menite să uşureze implementarea Declaraţiei 406 de către companii. Astfel, easy SAF-T SAP Generator este o soluţie dezvoltată împreună cu EY Polonia şi aplicată până în prezent de peste 200 de mari contribuabili din Polonia, care asigură extragerea automată a datelor raportabile în SAF-T direct din SAP şi generarea fişierului xml SAF-T din SAP.

Soluţia okEY Generator este concepută să preia informaţii din orice sistem de gestiune folosit de companie şi să genereze fişierele în formatul cerut de ANAF. Practic, această soluţie informatică poate fi utilizată indiferent care este sistemul ERP al clientului şi oferă flexibilitate în importarea de fişiere sursă extrase din ERP-urile clienţilor, validarea acestora şi integrarea în fişierului xml pentru pregătirea declaraţiei D-406.

„Prin intermediul SAF-T, ANAF va putea realiza controale şi audituri în timp aproape real, de unde şi importanţa alinierii informaţiilor din sistemele de gestiune financiară şi contabilă cu ceea ce se raportează către administraţia fiscală. Este foarte important pentru agenţii economici să înceapă, dacă nu au făcut-o deja, cel puţin analiza cerinţelor de raportare şi să se hotărască asupra soluţiei tehnice pe care o vor utiliza pentru generarea SAF-T pentru a reuşi să fie gata în termenul strâns rămas până la prima raportare”, a conchis Georgiana Iancu.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020.

Prezentă în România din anul 1992, EY are peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Procedurile de achiziţie pentru modernizarea centralelor Elcen ar putea fi lansate la jumătatea anului viitor
Nicuşor Dan: Procedurile de achiziţie pentru modernizarea centralelor Elcen ar putea fi lansate la jumătatea anului viitor
Procedurile de achiziţie pentru modernizarea centralelor care acum aparţin Elcen vor putea fi lansate la jumătatea anului viitor, dacă va avea loc fuziunea cu Termoenergetica, a afirmat, joi,......
Surpriză la Euroins, în lumina problemelor de la City Insurance. Bulgarii  majorează capitalul și aduc doi români în top management. Unul dintre șefii noi vine din conducerea Orange
Surpriză la Euroins, în lumina problemelor de la City Insurance. Bulgarii majorează capitalul și aduc doi români în ...
În contextul discuțiilor privind falimentul iminent al City Insurance, Euroins, al doilea mare jucător din RCA și practic ...
Franţa ar putea creşte salariul minim la 10,48 euro pe oră, de la 1 octombrie, în linie cu inflaţia
Franţa ar putea creşte salariul minim la 10,48 euro pe oră, de la 1 octombrie, în linie cu inflaţia
Franţa intenţionează să majoreze de la 1 octombrie salariul minim la 10,48 euro (12,37 dolari) pe oră, a anunţat ministrul ...
România, cea mai mare creştere a vânzărilor auto din Europa, în august – ACEA
România, cea mai mare creştere a vânzărilor auto din Europa, în august – ACEA
Înmatriculările de autoturisme noi în Europa (UE plus Marea Britanie şi ţările EFTA) au scăzut cu 18,1% în august, ...