Exodul companiilor străine din China continuă: Google va muta producţia telefoanelor în Vietnam

Alphabet, compania care deţine gigantul Google, își relochează producția de smartphone-uri Pixel din China în Vietnam începând din acest an, deoarece doreşte să îşi construiască un lanţ de aprovizionare ieftin în Asia de Sud-Est, potrivit Reuters, care citează agenţia niponă Nikkei.
Lidia Neagu - mie, 28 aug. 2019, 19:14
Exodul companiilor străine din China continuă: Google va muta producţia telefoanelor în Vietnam

Această mișcare vine ca urmare a creşterii costurilor cu forța de muncă în China, la care se adaugă şi presiunea taxelor vamale în creştere din cauza tensiunilor comerciale dintre China şi Statele Unite.

Gigantul american din SUA intenționează să mute cea mai mare parte a producţiei de hardware în afara Chinei, inclusiv telefoanele Pixel și boxele smart Google Home, potrivit Nikkei.

Google este doar ultima organizaţie dintr-o listă mai lungă de companii care îşi mută producţia din China în alte părţi ale Asiei. 

Producătorului de electronice Sony a schimbat în acest an locaţia fabricii sale din China în care producea smartphone-uri. Uzina din Beijing a fost mutată în Tailanda, ca o modalitate de a reduce costurile de producție. 

Un alt exemplu este cel al companiei Foxconn, subcontractor al Apple care mută producția de iPhone-uri din China în India începând cu acest an. Foxconn are în prezent două unităţi de asamblare în India, unul situat chiar la sud de Chennai, iar celălalt la marginea Coimbatore, unde face dispozitive pentru Xiaomi și Nokia. 

Relocarea Foxconn marchează, de asemenea, o schimbare tactică pentru Apple, care şi-a concentrat până acum resursele de fabricare a iPhone-ului în China.

Şi gigantul sud-coreean Samsung Electronics îşi adaptează strategia din China, deoarece şi-a închis una dintre fabricile de telefoane mobile din Tianjin.

iar relocările nu se limitează doar la companiile din domeniul IT&C, ci şi la alte industrii. La începutul lunii august, Continental AG, al doilea mare producător european de componente auto şi anvelope, a anunţat că ia în considerare relocarea unei părţi a producţiei sale din cauza conflictului comercial dintre în China şi SUA.

Compania Google intenționează să livreze aproximativ 8 milioane şi până la 10 milioane de smartphone-uri în acest an, dublu față de un an în urmă. Astfel, Vietnamul va deveni un element cheie în planul Google de creștere pe piața smartphone-urilor.

Google va muta o parte a producției telefonului Pixel 3A în Vietnam înainte de sfârșitul acestui an, a informat Nikkei care citează surse.

În ceea ce priveşte producţia de boxe smart, este posibil ca o parte a acesteia să fie mutată în Thailanda, dar noua dezvoltare a produsului și producția inițială a companiei pentru linia de hardware vor rămâne în continuare în China, potrivit sursei citate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...