Expert în computere la șase ani: povestea uluitoare a unui băiețel-minune (VIDEO)

Un băiețel de șase ani din Bangladesh speră să fie observat de Microsoft și să intre în Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai tânăr expert în computere din lume.
Economica.net - Dum, 29 apr. 2012, 11:53
Expert în computere la șase ani: povestea uluitoare a unui băiețel-minune (VIDEO)

Un băiețel de șase ani din Bangladesh a devenit obsedat de computerul mamei sale la vârsta de doi ani, relatează BBC. Acum, Wasik Farhan-Roopkotha, care a împlinit șase ani în ianuarie, speră ca abilitățile sale în materie de computere să fie observate de Microsoft și de Guinnes World Records.

Încă de foarte mic, Wasik a fost extrem de atras de PC-uri și, rapid, a devenit foarte bun la jocuri video precum Modern Warfare sau Metal Gear Solid. A început să scrie în Microsoft Word la vârsta de trei ani și știa să programeze și să descarce emulatoare de jocuri la patru ani.

„Am știut că este deosebit încă de la naștere. Nu mi-am putut crede ochilor când l-am văzut umblând pe calculator la doar șapte luni. Wasik a început să joace și să fie foarte bun la jocuri complicate și a început să le instaleze imediat după ce a împlinit doi ani. A început să scrie în Word cam tot atunci”, spune mama lui, Cynthia Farhan-Risha.

Deja la vârsta la care ar trebui să înceapă studiile, Wasik nu se integrează la școala locală, așa că părinții săi au decis că cel mai bine este să studieze acasă.

Conform mamei sale, engleza vorbită de Wasik este încă limitată. Dar a spus câteva cuvinte în bengaleză.

„Îmi place foarte mult să mă joc și să învăț lucruri noi pe computer. Ambiția mea este să fiu expert în calculatoare și să lucrez la o firmă mare din domeniu”, a spus, el pentru BBC.

Wasik, un copil foarte tăcut, lucrează deja pe computer de patru ani. Îi place, însă, să se amestece cu copiii de vârsta lui, să joace fotbal și să asculte muzică. Cu toate acestea, computerele sunt marea lui pasiune, iar părinții săi sunt hotărâți să nu lase talentul fiului lor să se risipească. De aceea, ei speră să obțină unele fonduri din partea statului Bangladesh pentru a-și ajuta fiul să-și atingă potențialul.

O carieră fantastică

„Dacă Wasik primește ajutorul necesar aici, în Bangladesh, și de la cele mai bune licee și universități din lume, cine știe ce va reuși să facă. Cred că este pe drumul cel bun în acest stadiu al dezvoltării lui. Fiul meu a reușit, deja, atât de multe, fără nicio pregătire în materie de computere. Are, deja, unele cunoștințe de C++, care este unul dintre cele mai populare limbaje de programare. Poate, de pe acum, să scrie propoziții pe o tastatură rapid și eficient și fără să privească tastele. Ca mamă, sper ca în viitor să ajungă un mare om de știință în computere și să aducă un nou episod în lumea ciberneticii”, a precizat mama copilului.

Wasik este, deja, un mic star grație presei din Bangladesh.

„A vizitat mai multe instituții IT în Dhaka și în împrejurimi și toate au spus lucruri pozitive despre talentul lui. Cu toate că este, încă, foarte tânăr, toată lumea pe care am întâlnit-o crede că Wasik poate să aibă, cu siguranță, o carieră fantastică în lumea programării pe calculator”, spune Cynthia Farhan-Risha

„Nu avem un astfel de record în baza noastră de date în acest moment, dar familia lui Wasik poate să facă oricând o cerere pe site-ul nostru”, au afirmat reprezentanții Guinness World Records pentru BBC.

‘Discipline and focus’Ms Farhan-Risha says she also hopes to get Wasik mentioned in Guinness World Records „because currently they do not have anyone listed as the youngest computer programmer in the world”.

„But we will have to wait and see and as long as Wasik continues to progress then the world can become his oyster,” she says.

Guinness World Records said: „We do not monitor such a record in our database at the moment, but Wasik’s family is welcome to make a claim on our website.”

Like many parents with gifted children, Wasik’s parents say they have struggled to rein in Wasik’s behaviour. He can sometimes show signs of stubbornness, but his parents hope to keep his feet firmly on the ground.

Ms Farhan-Risha explained: „Since he was very young, Wasik has tried to get his own way. For example, he wouldn’t have his meals without us letting him go on the computer.

„It was awkward for us to find the right balance, but we realise that every child needs discipline and focus.

„We hope to keep him grounded and as he grows older let him know that he has been blessed with a gift which he shouldn’t take for granted.”

Wasik și computerul

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...