Expert rus: Un atac nuclear asupra Iranului este în pregătire

Un puternic atac militar este în curs de pregătire împotriva Iranului, estimează preşedintele Academiei pe probleme geopolitice din Moscova, Leonid Ivaşov, convins că agresorii vor face neapărat apel la arma nucleară, relatează vineri agenţia RIA Novosti.
Economica.net - sâm, 07 apr. 2012, 06:25
Expert rus: Un atac nuclear asupra Iranului este în pregătire

”Americanii şi Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, pregătesc opinia publică în eventualitatea utilizării de arme nucleare”, a declarat vineri Ivaşov în cadrul unei mese rotunde la Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului federal rus) în legătură cu situaţia din Iran.

Expertul propune angajarea unei discuţii internaţionale pe tema instaurării unei zone denuclearizate în Orientul Mijlociu şi-i invită pe cei şase mediatori în dosarul nuclear iranian /Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, SUA şi Germania/ să devină garanţii securităţii în regiune, scrie Agerpres.

”Trebuie ca cele şase puteri să dea garanţii concrete de securitate Iranului, Israelului şi altor state”, a mai spus Ivaşov.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale a Dumei, Alexei Puşkov, a estimat, în cadrul aceleiaşi mese rotunde, că evoluţia actuală în legătură cu Iranul riscă să provoace ostilităţi în acest an.

”Dacă situaţia privind Iranul evoluează potrivit celui mai puţin favorabil scenariu şi noi avem motive puternice să credem că va fi astfel, Duma va examina o declaraţie referitoare la situaţia iraniană. În prezent, sunt în studiu mai multe scenarii, inclusiv ‘un scenariu militar’. Dacă e să judecăm după declaraţiile unor state, acest scenariu este din ce în ce mai mult probabil”, a declarat Puşkov.

Parlamentarul a subliniat că Rusia exclude intervenţia militară ca mijloc de soluţionare a problemei iraniene.

Potrivit declaraţiilor lui Puşkov, scenariul militar, departe de a aduce o soluţie la această problemă, nu va face decât să o agraveze.

Occidentul îi reproşează Iranului că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program nuclear pe care el pretinde că-l realizează în scopuri paşnice. Teheranul respinge aceste acuzaţii, afirmând că cercetările sale nucleare au ca obiectiv asigurarea necesarului de electricitate al ţării.

În prezent, Iranul face obiectul unor sancţiuni adoptate prin intermediul a patru rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Unele ţări şi organizaţii au adoptat printre altele rezoluţii care-i cer Iranului să garanteze transparenţa şi caracterul paşnic al programului său nuclear.

RIA Novosti precizează că ministrul de externe al Bahreinului, şeicul Khalid bin Ahmed al-Khalifa, a declarat joi în cotidianul japonez Asahi Shimbun că SUA şi monarhiile arabe din Golf au convenit înfiinţarea unui sistem comun de apărare antirachetă. Acest sistem va avea drept scop în mod evident interceptarea de rachete iraniene cu rază lungă de acţiune, precum cele două testate la începutul lui ianuarie în cursul unor manevre navale în Golf.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...