Explozie de apartamente noi în Bucureşti. Ce se întâmplă cu preţurile

Din ce în ce mai mulţi dezoltatori de locuinţe lansează noi proiecte pe piaţă. O parte dintre ei sunt investitorii care au săpat înainte de criză fundaţii la proiecte cu mii şi mii de apartmente şi îndrăznesc să revină pe piaţă cu o nouă ofertă de locuinţe.
Andrada Ghira - Dum, 18 oct. 2015, 21:06
Explozie de apartamente noi în Bucureşti. Ce se întâmplă cu preţurile

Noile anunţuri de proiecte par să creioneze euforia de dinainte de criză, când preţurile la apartamentele de pe machetă creşteau de la lună la lună şi existau liste de aşteptare. Criza a ras însă zeci de planuri care au rămas astăzi doar la stadiul de machetă. S-a schimbat ceva în 2015 faţă de 2007? Vom mai vedea creşteri aberante de preţuri? 

Consultanţii imobiliari spun că intenţiile de construcţie anunţate sunt clare, dar şi că procentul cumpătărorilor finali a crescut. 

„Dezvoltările marilor proiecte se fac pe terenuri destul de mari. Chiar dacă dezvoltatorul nu demarează decât o fază, intenţia evidentă este de a dezvolta întreg proiectul, dacă piaţa o permite. Faţă de anul 2007, piaţa s-a schimbat dramatic. În primul rând, procentajul de cumpărători finali a crescut de la 30% în 2007, la 95% în 2015 şi avem doar 5% investitori astăzi. În al doilea rând, aceste investiţii se fac cu un aport propriu semnificativ de capital al dezvoltatorului şi cu finanţare bancară limitată. Astfel, dezvoltatorul este mult mai atent cu ceea ce construieşte. Intenţiile de a dezvolta mii de apartamente într-un singur proiect există, însă ritmul efectiv va fi dictat de piaţă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ionuţ Bordei, directorul departamentului ternuri şi investiţii rezidenţiale din cadrul DTZ Echinox. 

Dezvoltatorii care sunt în piaţă de ani buni şi care au continuat construcţia de apartamente s-au concentrat pe volum şi nu pe o creştere a preţurilor. Iar investitorii noilor proiecte anunţate în piaţă iau ca etalon preţurile deja existente. 

„Cu cât vin mai multe oferte noi pe piaţă, dezvoltatorii iau ca etalon ceea ce e deja pe piaţă şi încearcă să vină fie cu un preţ mai bun, fie cu un produs mai bun. Toată lumea se va raporta la ce este deja în piaţă. Preţurile nu vor creşte, pentru că pe piaţă există o cerere sănătoasă, solvabilă. Acum nu mai sunt investitori, ci consumatorii finali, care vor să cumpere şi au acces la creditare. Dacă cineva va încerca să vândă mai scump, asta nu înseamnă o creştere de preţ”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gabriel Voicu, directorul diviziei de apartamente noi din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. 

Mai scumpe vor fi proiectele care se construiesc pe terenuri apropiate de centrul Bucureştiului, dar nu din cauza creşterii pieţei, ci din creşterea costurilor conexe, mai spune Bordei. 

Cine revine şi cine construieşte 

Unul dintre aceştia este dezvoltatorul israelian Dimri Internatioal, care avea în plan construcţia unui mega-proiect cu 3.600 de apartamente în Ghencea. Compania a ridicat deja un bloc cu 95 de apartamente din proiect şi va lansa vânzările în cadrul târgului imobiliar tIMOn ce are loc la Bucureşti săptămâna viitoare. În total, proiectul care a primit un nou nume – Dimri West Towers, va veni pe piaţă cu 1.045 de locuinţe.

Şi compania Eagle Development, controlată de israelienii de la ILDC a săpat fundaţia unui proiect cu 1.500 de locuinţe în estul Bucureştiului. Recent, compania a anunţat reluarea lucrărilor şi a obţinut o nouă autorizaţie de construcţie pentru 126 de apartamente în primă fază.

Investitorii români care au construit în ultimii ani miile de apartamente ieftine din proiectul Militari Residence, vin pe piaţă cu 500 de noi apartamente în zona Tineretului şi a Parcului Carol din Capitală.

Acestea sunt doar anunţurile din ultima perioadă, la care se adaugă cei zece dezvoltatori din zona de sud a Bucureştiului care au cumpărat parcele de teren din fostele sere Berceni şi unde fiecare are planuri de proiecte rezidenţiale cu mii de apartmente.

Tot 1.000 de apartamente vrea să construiască şi Ad Astra Partners, un vehicul investiţional susţinut financiar de investitori din Emiratele Arabe Unite. Cartierul Solar va avea 15 blocuri dotate cu panouri solare, iar investiţia anunţată este de 45 de milioane de euro. 

Real Sol, firmă deţinută de Shimon Galon, readuce la viaţă un proiect în zona Mihai Bravu, blocat la stadiul de machetă. Şi spaniolii de la Hercesa au prins curaj şi aduc pe piaţă apartamente din cea de-a treia fază a proiectului Vivenda Residencias. 

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...