Update: Explozie la Uzina Mecanică Băbeni. Patru persoane au murit și patru sunt rănite

Update 2: Trei dintre victimele exploziei de joi, de la Uzina Mecanică Băbeni, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe Vâlcea, starea lor fiind stabilă, potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea.
AGERPRES - joi, 18 nov. 2021, 16:49
Update: Explozie la Uzina Mecanică Băbeni. Patru persoane au murit și patru sunt rănite

„Sunt trei victime de sex feminin, toate trei au suferit politraumatisme în urma exploziei care a avut loc la Băbeni. O singură victimă este într-o situaţie mai complicată. Are fracturi la ambele braţe. Celelalte două au plăgi superficiale de la schije, care nu pun însă probleme. Toate trei sunt stabile. Au ajuns stabile la spital”, a precizat Dan Ponoran, directorul SJU.

Reprezentanţii ISU Vâlcea au precizat că cea de-a patra persoană a suferit doar un atac de panică, nemaifiind dusă la spital.

Dosar penal

Procurorii vâlceni au deschis dosar penal în cazul exploziei de joi, de la Uzina Mecanică Băbeni, fiind efectuate cercetări pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

„La locul producerii exploziei s-a deplasat o echipă complexă compusă din ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vâlcea, împreună cu un procuror din cadrul Secţiei de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care efectuează cercetarea la faţa locului. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, se arată într-un comunicat transmis joi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Potrivit prefectului de Vâlcea, Sebastian Fârtat, se pare că persoanele care au manevrat mina antipersonal nu ar fi respectat procedurile de detonare.

”Din primele informaţii pe care le avem, se depozitează mina într-un spaţiu special amenajat şi se detonează dintr-o altă încăpere. Din păcate, se pare că în acest caz, cel puţin din primele informaţii, procedura nu a fost respectată şi cei patru oameni se aflau în încăpere. Nu ar fi avut ce să caute acolo”, a spus Sebastian Fârtat.

Prefectul a mai precizat că Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea a constituit, conform legii, o comisie de investigare a acestui accident de muncă, șeful acestei comisii fiind din cadrul ITM Bucureşti.

Update: Patru persoane au murit joi într-o explozie produsă la Uzina Mecanică Băbeni. Este vorba despre trei bărbaţi şi o femeie. De asemenea, alte trei persoane, conştiente, au fost preluate de Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi transportate la UPU Vâlcea.

„Starea răniților este una stabilă, conștienți. Aceștia sunt transportați la Spitalul de Urgență Vâlcea”, a declarat Dan Pădureanu, directorul Ambulanței Vâlcea, citat de digi24.ro.

„Astăzi, în jurul orei 15:00 pompierii militari au fost solicitați pentru intervenție. În urma deflagrației au rezultat patru persoane decedate și patru rănite, ulterior răniții au fost transportați la spital. Se acționează pentru a stabili în ce împrejurări s-a produs evenimentul. Intervenția este în desfîșurare”, a precizat Octavian Fulger, purtătorul de cuvânt ISU Vâlcea. Cele patru persoane care au murit ar fi lucrat la dezamorsarea unei mine, a mai precizat acesta.

Uzina Mecanică Băbeni este o companie certificată ca furnizor pentru Ministerul Apărării din România şi pentru NATO. Unitatea a fost înfiinţată în 1983 iar în 1996 a devenit sucursală a Romarm SA. În anul 2014 a devenit parte a grupului EnergoTech. Conform site-ului companiei-mamă, uzina din judeţul Vâlcea proiectează şi gabrică muniţie, ambalaje pentru arme şi muniţie şi oferă training specializat pentru piro-tehnicieni.

 

Știrea inițială

Trei persoane au murit şi alte două sunt în stare foarte gravă în urma unei explozii care s-a produs, joi, la Uzina Mecanică Băbeni, au anunţat reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea. Deflagraţia nu a fost urmată de un incendiu.

Potrivit pompierilor vâlceni, explozia s-ar fi produs ca urmare a manevrării unei mine antipersonal.

„În urma exploziei au rezultat trei persoane decedate, două inconştiente cu traumatisme. Se intervine cu un echipaj de Descarcerare, un SMURD, două ambulanţe de tip C, două de tip B şi un echipaj ASAS. Deflagraţia nu este urmată de incendiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...