Explozii la Nord Stream: Moscova avertizează că vor exista consecinţe pentru SUA după ancheta lui Hersh

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a avertizat joi că vor exista consecinţe pentru Statele Unite ale Americii după ce un cunoscut jurnalist de investigaţie american, Seymour Hersh - laureat al premiului Pulitzer - a susţinut pe blogul său că SUA se află în spatele exploziilor care au provocat fisurarea conductelor Nord Stream instalate pe sub Marea Baltică, relatează Reuters.
AGERPRES - joi, 09 feb. 2023, 12:39
Explozii la Nord Stream: Moscova avertizează că vor exista consecinţe pentru SUA după ancheta lui Hersh

Riabkov a afirmat de asemenea pentru agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti că investigaţia lui Seymour Hersh nu a constituit o surpriză pentru Rusia.

Casa Albă a respins miercuri raportul lui Hersh, care a declarat că un atac asupra conductelor a fost efectuat în septembrie trecut, la indicaţia preşedintelui american Joe Biden.

Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat joi că raportul ar trebui să devină punct de plecare pentru o anchetă internaţională.

‘Faptele publicate ar trebui să devină baza pentru o anchetă internaţională, care să-i aducă pe Biden şi pe complicii săi în faţa justiţiei’, a afirmat Volodin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

SUA, a spus el, ar trebui să plătească ‘despăgubiri ţărilor care au fost afectate de acest atac terorist’.

Fără să aducă vreo dovadă, Moscova a afirmat în repetate rânduri că Occidentul s-ar afla în spatele exploziilor care au afectat gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în septembrie trecut, proiecte de infrastructură în valoare de mai multe miliarde de dolari care transportau gaze ruseşti în Germania pe sub Marea Baltică.

Anchetatori din Suedia şi Danemarca, în ale căror zone economice exclusive au avut loc exploziile, au afirmat că fisurarea conductelor a fost rezultatul unor acte de sabotaj, dar nu au spus cine cred că este responsabil.

Preşedintele Vladimir Putin a acuzat puterile ‘anglo-saxone’ de aruncarea în aer a conductelor Nord Stream, un proiect conceput de Kremlin pentru a ocoli Ucraina şi a-şi exporta gazele direct în Germania şi mai departe în Europa.

Ministerul de Externe rus a declarat miercuri că SUA au de răspuns la întrebări cu privire la rolul lor în exploziile de anul trecut la gazoductele submarine Nord Stream.

În acest context, portalul rusesc RBK.ru menţionează că jurnalistul de investigaţie Seymour Hersh şi-a publicat ancheta pe un blog pe care l-a creat doar cu câteva ore înainte de postarea articolului despre actele de sabotaj la conductele Nord Stream.

Citând o sursă anonimă, Hersh susţine că exploziile au fost comise de scafandrii US Navy, cu asistenţa Norvegiei. Hersh a confirmat pentru RIA Novosti că el este autorul materialului, conform RBK.ru.

Într-o declaraţie separată, ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov a afirmat că dialogul cu SUA cu privire la tratatul Noul START de reducere a armelor nucleare nu a încetat.

Moscova realizează importanţa discuţiilor în curs de desfăşurare cu privire la acest tratat, care limitează numărul de focoase nucleare pe care Rusia şi SUA le pot avea desfăşurate fiecare, a spus Riabkov într-o conferinţă de presă televizată.

Noul START, pe care preşedinţii american şi cel rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, au convenit acum doi ani să-l extindă până în 2026, limitează arsenalele nucleare ale celor două state la 800 lansatoare şi 1550 de focoase fiecare.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...