1EUR = 4.8722 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Seceta din România reduce din cota UE pe piața internațională a porumbului. Pentru noi, sunt în joc 165 de milioane de euro

Uniunea Europeană își va pierde în anul de marketing 2020-2021 din influența pe piața mondială a porumbului, urmare a secetei prelungite din România, cel mai mare exportator european și numărul cinci la nivel mondial. Din estimările Departamentului pentru Agricultură al SUA, fermierii români vor livra cu 1 milion de tone mai puțin, ceea ce ar putea însemna la venituri cu 165 de milioane de euro în minus.

15 sep, 2020 | ECONOMICA.net

Producția de porumb din România pentru 2020/21 este estimată la 11,6 milioane de tone, în scădere cu 1,3 milioane de tone (10%) față de aprecierile lunii trecute, cu 2,8 milioane de tone (19 %) în minus față de anul trecut și cu 3% sub media ultimilor 5 ani, indică ultima estimare a Departamentului pentru Agricultură al SUA care analizează și efectele acestei producții slabe asupra pieței internaționale. Aceasta în contextul în care suprafața culrivată a rămas la 2,7 milioane de hectare, ca și anul trecut, dar în creștere cu 4% față de media pe 5 ani. 

Seceta a redus randamentele la hectar cu 19% comparativ cu 2019 și cu 10% față de ce se estimase cu o lună în urmă, până la 4,3 tone, dar și cantitățile disponibile pentru piața de export. "Cu câteva excepții, principalele regiuni de-a lungul fluviului Dunărea și a coastei Mării Negre au avut prea puține ploi pentru a ajuta la dezvoltarea porumbului. Câteva zone care au irigații, precum marile insule agricole din Dunăre între Călărași și Braila, au reușit să atenueze lipsa precipitațiilor. Cu toate acestea, în regiunea de vest a României, precipitațiile au fost favorabile și se așteaptă recolte mari în județele Timiș și Arad", anuanță USDA.

Vom exporta cu aproape un milion de tone mai puțin

În contextul în care 2019/2020 a fost un an cu producție record de porumb pentru România, dar și cu exporturi importate pe piețele terțe, situația din România va avea un impact negativ asupra cotei de piață a UE pe piața internațională. Practic, conform datelor Comisie Europene, în anul de marketing anterior, România a contribuit cu 64% la exporturile totale de 5,8 milioane de tone de porumb. Iar acum, conform celor mai recente estimări ale USDA, UE va exporta 2,7 milioane de tone de porumb, cu 1 milion de tone mai puțin decât se estimase în anteriorul raport și cu 2,1 milioane de tone sub nivelul din 2019/2020, urmare a "reducerii producției în România".

Din datele Comisiei Europene, anul trecut, țara noastră a livrat în afara UE aproximativ 3,7 milioane de tone de porumb în valoare de aproximativ 663 de milioane de euro. Iar în primele 11 săptămâni ale acestui an de marketing (01.07/13.09), am exportat în jur de 35.400 de tone, cel mai mult din UE care a vândut peste granițele sale peste 84.500 de tone, cu aproape 68% mai puțin decât în anul anterior.

În ceea ce privește prețurile din portul Constanța, vorbim tot despre 165 de euro tona, un nivel constant față de anul trecut. Făcând o medie, s-ar putea aprecia astfel o pierdere financiară pentru fermierii români de 165 milioane de euro. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO