Exportatorii de grâu din Occident nu pot concura cu statele baltice şi regiunea Mării Negre

Economica.net
04 09. 2015
green_wheat_field_landscape_wallpaper_800x600_32818100

‘Lituania şi Letonia au avut recoltă bună în vara aceasta şi oferă cantităţi mari la export la preţuri foarte mici. De asemenea, Rusia, Ucraina şi Kazahstan ar urma să exporte împreună o cantitate de grâu mai mare cu aproape trei milioane de tone faţă de sezonul trecut şi cred că această cifră va duce la diminuarea exporturilor UE’, a declarat un trader german.

Miercuri, la Bursa de la Paris cotaţiile futures la grâu au atins un nou minim în condiţiile în care preţurile scăzute rezultate în urma licitaţiei organizate de Algeria au scos în evidenţă concurenţa acerbă pe pieţele de export. Franţa, cel mai mare exportator de grâu din UE, a început să fie concurat de statele baltice şi pe pieţele sale tradiţionale de export cum este Algeria.

‘Pentru moment, începând din iulie şi până în septembrie, ţările din regiunea Mării Negre domină vânzările la export urmate de grâul din statele baltice începând de la mijlocul lui septembrie şi până în noiembrie. Noi suntem la coadă’, a declarat un trader francez.

În încercarea de a câştiga un contract la licitaţia organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu, traderii francezi au redus semnificativ preţul.

‘Euro este factorul cheie. Dacă vom reveni la 1,09 -1,10 dolari pentru un euro de la 1,11-1,12 dolari pentru un euro atunci vom pierde imediat şase dolari pe tonă, ceea ce este semnificativ în termeni de competitivitate’, a declarat Andrée Defois, analist la Strategie Grains.

Germania, al doilea mare exportator de grâu din UE, suferă şi ea de pe urma concurenţei statelor baltice. Potrivit traderilor, grâul din Lituania şi Letonia este oferit la vânzare cu un preţ cu nouă euro mai mic decât cotaţia înregistrată la Bursa de la Paris. ‘Germania nu poate concura cu acest gen de competiţie de preţ şi am putea fi nevoiţi să aşteptăm până când ţările baltice vor vinde o parte din stocurile lor înainte de a vedea vânzări mari’, a declarat un trader german.

În ultimul său raport lunar, Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) şi-a majorat estimările referitoare la recolta mondială de grâu din sezonul 2014/2015 cu 10 milioane de tone, ca urmare a unor recolte peste aşteptări în Europa şi regiunea Mării Negre. IGC estimează că producţia mondială de grâu în actualul sezon va ajunge la 720 milioane de tone, la egalitate cu cea din ultimul sezon.