Exporturile de alimente au crescut. Rămânem însă cu deficit comercial

Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a scăzut cu 48,5% anul trecut comparativ cu 2010. Exporturile au crescut de două ori mai mult decât importurile.
Alina Stanciu - vin, 16 mart. 2012, 11:47
Exporturile de alimente au crescut. Rămânem însă cu deficit comercial

Valoarea importurilor de produse agroalimentare a fost anul trecut cu 376 de milioane de euro mai mare decât valoarea exporturilor, care au totalizat 3.912,2 milioane de  euro, informează Ministerul Agriculturii. Astfel, faţă de 2010, deficitul balanţei comerciale pe acest segment a scăzut cu 48,5% pe seama creşterii exporturilor de produse agroalimentare cu 27,8%, într-un ritm de peste două ori mai înalt decât cel al creşterii importurilor (13,1%).

Porumbul a deţinut cea mai mare pondere în totalul exporturilor de produse agroalimentare, de 14,8% (ca şi în anul 2010, când a avut o pondere de 12.7%), fiind urmat de seminţele de floarea-soarelui, cu o pondere de 13.0% şi produsele din tutun, cu o pondere de 11,6%. Încasările însumate rezultate din exportul celor trei produse aflate în top au atins nivelul de 1.538,9 milioane de euro. În timp ce volumul exporturilor de seminţe de floarea soarelui a fost de peste două ori mai mare în 2011 fată de 2010, cantitatea de grâu exportată în 2011 s-a redus cu 36,7% comparativ cu anul precedent.

În anul 2011, exporturile de produse agroalimentare către statele UE au avut o pondere valorică de 72,0%, iar importurile din statele membre UE au deţinut o pondere de 78,9%.

În ceea ce priveşte importurile, a căror valoare se cifrează la 4.288,2 milioane de euro, cel mai mult s-a cumpărat de peste graniţe zahăr (7% din total valoare), carne de porc (6% din total valoare) şi preparatele alimentare (3,5% din total valoare).

Importurile din ţări din afara Uniunii Europeme au crescut într-un ritm de peste două ori mai rapid decât volumul achiziţiilor intracomunitare, ponderea principală revenind zahărului, şroturilor de soia şi tutunului brut. Cu toate acestea, datorită menţinerii caracteristicii de creştere în ritm mai înalt a exporturilor decât a importurilor, balanţa comercială cu produse agroalimentare în spaţiul extracomunitar în anul 2011 a înregistrat un excedent de 191,7 mil. euro, mai mare cu 87,0% faţă de soldul excedentar din 2010.

 

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...