Exporturile de carne de porc în China încep la sfârşitul lunii

Firmele româneşti interesate de exportul de carne de porc şi taurine vii pe piaţa chineză nu vor mai avea niciun impediment după data de 25 noiembrie 2013, când se vor semna protocoalele referitoare la aceste exporturi, cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25-29 noiembrie 2013.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 05:02
Exporturile de carne de porc în China încep la sfârşitul lunii

‘În data de 25 noiembrie se semnează protocoalele privind exportul de carne de porc şi taurine vii în cadrul în Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est. Odată cu semnarea acestora pot începe exporturile, dacă agenţii economici din România şi China şi-au armonizat condiţiile de export, respectiv tarifele şi cantităţile. Noi am armonizat certificatele, care de două săptămâni au fost deja expediate, respectiv câte 90 de certificate pentru fiecare tip de export, în fiecare punct de intrare în China. Noi le-am comunicat şi colegilor din ţară modelul de certificat de export ca să aibă cunoştinţă în cazul în care un agent economic din judeţul respectiv va face export în China’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Acesta consideră că până la finele acestui an vor fi armonizate şi certificatele pentru exporturile de preparate din carne de porc, din carne de vită, din lapte şi produse din carne de pasăre.

‘Cred că până la sfârşitul anului o să armonizăm protocolul şi certificatul de export pentru preparatele din carne de porc, pentru că noi le-am trimis deja colegilor din China. Cert este că se doreşte ca din România să fie importate absolut toate produsele din origine animală. Şi aici vorbim şi de carne de vită, de produse din carne de vită, de produse din pasăre, lapte şi produse lactate, carne de oaie, miere, vin sau furaje’, a adăugat Mănăstireanu.

România va relua exporturile de carne de porc în ţările UE din toate exploataţiile comerciale acreditate

România va relua exporturile de carne de porc în ţările Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2014, din toate exploataţiile comerciale din ţară acreditate pentru export pe piaţa comunitară, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

‘Este foarte important că de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc în spaţiul comunitar din toate exploataţiile comerciale din ţară acreditate pentru export. La ora actuală avem la nivel naţional 218 astfel de exploataţii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piaţa comunitară. În prezent, exporturile în ţările Uniunii Europene se realizau doar din patru judeţe din vestul ţării, respectiv din Timiş, Arad, Caraş şi Bihor. Este foarte important pentru sector că s-a obţinut aprobarea de export în spaţiul comunitar pentru că se poate ajunge la încasări de peste un miliard de euro’, a spus Mănăstireanu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în primul semestru din acest an, carnea de porc proaspătă şi refrigerată a ocupat prima poziţie în clasamentul importurilor de produse agroalimentare, cu 57.587 tone, în valoare de 98,12 milioane de euro, acestea provenind cu precădere din ţările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca.

Exporturile autohtone de carne de porc şi de porci vii au fost afectate de restricţiile impuse României de Uniunea Europeană, încă din anul 2003, din cauza evoluţiei pestei porcine clasice. În acel an, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, ANSVSA cheltuind până în prezent peste şapte milioane de euro pentru derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul ţării.

În ceea ce priveşte deblocarea exportului şi a tranzitului prin Turcia cu ovine vii, şeful ANSVSA a subliniat că experţii turci au fost invitaţi în perioada 9-11 decembrie în România pentru a pune la punct ultimele detalii.

‘Experţii turci au fost invitaţi în România, în perioada 9-11 decembrie 2013, pentru a discuta paşii următorii pentru deblocarea exporturilor de ovine vii şi de carne de ovine în Turcia dar şi a tranzitului către ţările arabe. Noi am îndeplinit toate cerinţele lor, practic putem face export pentru că în buletinul oficial al OIE au fost publicate deja cele 19 judeţe din România, libere de scrapie’, a spus Mănăstireanu.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Restricţiile impuse României din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST), au adus producătorilor şi ciobanilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

Condiţia solicitată de către partea turcă a fost aceea ca ţara noastră să primească o confirmare oficială din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind absenţa scrapiei în anumite zone (judeţe) ale României.

Potrivit buletinului OIE nr.3/2003, publicat în 16 octombrie 2013, România are declarate zone libere de scrapie pentru 19 judeţe – Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Scrapia este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă a ovinelor şi caprinelor, produsă de un agent transmisibil nonconvenţional, care nu afectează omul.

Te-ar mai putea interesa și
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru (break even) în 2024, în condiţiile în care oferta consistentă la......
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...