Exporturile de cereale se prăbușesc pentru al doilea an consecutiv. Minus 18% în primele opt luni ale anului

România a încasat în primele opt luni ale anului cu 18% mai puțin pe cerealele exportate, un nou record negativ pentru țara noastră a cărei balanță comercială depindea într-o proporție importantă de aceste livrări. Astfel, cerealele au generat doar 3,9% din total exporturi și 54,2% din total livrări de mâncare și animale vii față de 4,6% și respectiv 59,1% cu un an în urmă.
Alina Stanciu - mie, 20 nov. 2024, 22:00
Exporturile de cereale se prăbușesc pentru al doilea an consecutiv. Minus 18% în primele opt luni ale anului

Exporturile de cereale au avut în primele opt luni ale anului cea mai abruptă scădere valorică dintre toate alimentele și animalele vii, marcând un al doilea an consecutiv cu livrări mai mici, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică consultate de Economica.

Vorbim despre un minus de 18%, până la 2,39 de miliarde de euro în condițiile în care în primele opt luni ale lui 2023 exporturile se diminuaseră cu alte 15,8%, până la 2,92 de miliarde de euro. Spre comparație, în perioada similară a lui 2022, INS consemna exporturi de cereale în valoare de 3,47 de miliarde de euro, după o creștere de 58,1%.

Scăderea nu este compensată de livrările de produse alimentare procesate care au crescut în volum cu  2,1%, până la 1,9 miliarde de euro, față de 5,4%, spre exemplu, în 2023 față de 2022. România exportă produse procesate cu precădere către consumatorul final către care a livrat în perioada analizată în valoare de 1,7 miliarde de euro, cu 6,4% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În schimb, către industria de procesare a ajuns marfă în valoare de 242 de milioane de euro, cu 20,5% mai puțin decât anul trecut.

În afară de cereale, scăderi ale exporturilor s-au înregistrat și la zaharuri, preparate din zahăr și miere, cu 44,6% precum și pe segmentul hranei pentru animale (exclusiv cereale nemăcinate), cu 17,7% față de perioada similară a anului trecut, până la 242 de milioane de euro. În rest, România a încasat în contul exporturilor realizate, cu 9,3% mai mult pentru carne și preparate din carne, respetiv  403,8 milioane de euro, cu 8,6% mai mult pentru  pește (41,4 milioane de euro) și cu 8,3% mai mult pentru lactate (221,4 milioane de euro).

Per total, în primele opt luni ale anului, România a încasat din exporturle de alimente și animale vii 4,4 miliarde de euro, cu 10,5% mai puțin decât anul trecut. Suma reprezintă 7,2% dn exporturile totale ale României.

Cât despre importuri, România a cumpărat mâncare și animale vii în valoare de 7,3 miliarde de euro, cu 2,3% peste perioada similară a lui 2023, ceea ce înseamnă un deficit comercial pe acest segment de aproximativ 2,8 miliarde de euro, față de 2,1 miliarde de euro cât a fost deficitul anul trecut.

Pe segmentul cereale, avem excedent de 1,4 miliarde de euro, față de 1,8 miliarde de euro cu un an în urmă.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...