Exporturile de cereale se prăbușesc pentru al doilea an consecutiv. Minus 18% în primele opt luni ale anului

România a încasat în primele opt luni ale anului cu 18% mai puțin pe cerealele exportate, un nou record negativ pentru țara noastră a cărei balanță comercială depindea într-o proporție importantă de aceste livrări. Astfel, cerealele au generat doar 3,9% din total exporturi și 54,2% din total livrări de mâncare și animale vii față de 4,6% și respectiv 59,1% cu un an în urmă.
Alina Stanciu - mie, 20 nov. 2024, 22:00
Exporturile de cereale se prăbușesc pentru al doilea an consecutiv. Minus 18% în primele opt luni ale anului

Exporturile de cereale au avut în primele opt luni ale anului cea mai abruptă scădere valorică dintre toate alimentele și animalele vii, marcând un al doilea an consecutiv cu livrări mai mici, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică consultate de Economica.

Vorbim despre un minus de 18%, până la 2,39 de miliarde de euro în condițiile în care în primele opt luni ale lui 2023 exporturile se diminuaseră cu alte 15,8%, până la 2,92 de miliarde de euro. Spre comparație, în perioada similară a lui 2022, INS consemna exporturi de cereale în valoare de 3,47 de miliarde de euro, după o creștere de 58,1%.

Scăderea nu este compensată de livrările de produse alimentare procesate care au crescut în volum cu  2,1%, până la 1,9 miliarde de euro, față de 5,4%, spre exemplu, în 2023 față de 2022. România exportă produse procesate cu precădere către consumatorul final către care a livrat în perioada analizată în valoare de 1,7 miliarde de euro, cu 6,4% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În schimb, către industria de procesare a ajuns marfă în valoare de 242 de milioane de euro, cu 20,5% mai puțin decât anul trecut.

În afară de cereale, scăderi ale exporturilor s-au înregistrat și la zaharuri, preparate din zahăr și miere, cu 44,6% precum și pe segmentul hranei pentru animale (exclusiv cereale nemăcinate), cu 17,7% față de perioada similară a anului trecut, până la 242 de milioane de euro. În rest, România a încasat în contul exporturilor realizate, cu 9,3% mai mult pentru carne și preparate din carne, respetiv  403,8 milioane de euro, cu 8,6% mai mult pentru  pește (41,4 milioane de euro) și cu 8,3% mai mult pentru lactate (221,4 milioane de euro).

Per total, în primele opt luni ale anului, România a încasat din exporturle de alimente și animale vii 4,4 miliarde de euro, cu 10,5% mai puțin decât anul trecut. Suma reprezintă 7,2% dn exporturile totale ale României.

Cât despre importuri, România a cumpărat mâncare și animale vii în valoare de 7,3 miliarde de euro, cu 2,3% peste perioada similară a lui 2023, ceea ce înseamnă un deficit comercial pe acest segment de aproximativ 2,8 miliarde de euro, față de 2,1 miliarde de euro cât a fost deficitul anul trecut.

Pe segmentul cereale, avem excedent de 1,4 miliarde de euro, față de 1,8 miliarde de euro cu un an în urmă.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
AMOFM: 399 de locuri de muncă vacante în Europa sunt oferite prin rețeaua Eures România. Cele mai multe, în Suedia
AMOFM: 399 de locuri de muncă vacante în Europa sunt oferite prin rețeaua Eures România. Cele mai multe, în Suedia
Angajatorii din Uniunea Europeană (UE) oferă 399 de locuri de muncă prin intermediul reţelei Eures România, informează Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti,......
Piețele cripto își revin după o săptămână de scăderi. Decizia Fed privind rata dobânzii în centrul atenției
Piețele cripto își revin după o săptămână de scăderi. Decizia Fed privind rata dobânzii în centrul atenției
După ce au înregistrat o scădere de 5% săptămâna trecută, piețele cripto și-au revenit și se află acum la un pas ...
Noul parc eolian de la Cudalbi al românilor de la Eximprod a produs primii MW
Noul parc eolian de la Cudalbi al românilor de la Eximprod a produs primii MW
Parcul eolian de 38 MW dezvoltat de grupul românesc Eximprod în Cudalbi, județul Galați, a început producția de energie ...
Anunț trist de la Finanțe! Deficitul continuă să crească. Gaura la șase luni, mai mare decât în 2024. Minus de aproape 70 de miliarde de lei
Anunț trist de la Finanțe! Deficitul continuă să crească. Gaura la șase luni, mai mare decât în 2024. Minus de aproape ...
România este încă departe de a se fi instalat pe drumul reducerii deficitelor record. După primele șase luni ale anului, ...