Exporturile de energie din România vor fi scutite, de la 1 iulie, de plata taxei de cogenerare

Exporturile de energie electrică din România vor fi scutite, începând cu 1 iulie, de plata taxei de cogenerare, în baza unei Hotărâri adoptate de Executiv.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 05:31
Exporturile de energie din România vor fi scutite, de la 1 iulie, de plata taxei de cogenerare

‘Guvernul a adoptat o Hotărâre de Guvern de modificare a HG 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă.(…)Practic, exporturile de energie electrică din România vor fi scutite, începând cu 1 iulie 2014, de plata taxei de cogenerare. Foarte mult am vorbit în ultimele luni de nevoia de a încuraja exporturile de energie electrică dinspre România spre ţările din regiune. Iată că astăzi suntem în situaţia de a adopta o măsură efectivă care cu siguranţă va stimula exporturile de energie electrică. Exporturi absolut necesare în condiţiile în care România deţine în prezent o putere instalată de aproximativ de 20.000 de MW şi un consum de aproape 8.500 MW. Avem o putere instalată disponibilă pe care trebuie să o încurajăm să fie folosită în lunile care urmează ‘, a anunţat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, la mijlocul lui iunie.

Acesta menţiona atunci că măsura adoptată de Guvern este şi o consecinţă a intenţiilor Executivului de a încuraja ‘cuplarea pieţei de energie electrică din România, până la sfârşitul acestui an, cu pieţele de energie regionale, în special piaţa de energie din Ungaria, din Republica Cehă, din Slovacia şi Polonia’.

‘Credem că măsura va ajuta la încurajarea exporturilor de energie electrică, în special, probabil, pentru centralele pe cărbune care au problemă de competitivitate, având în vedere un cost de producţie superior celui care vizează energia electrică produsă în centralele hidroelectrice sau în centrala nucleară de la Cernavodă’, a mai declarat ministrul delegat pentru Energie.

Te-ar mai putea interesa și
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de pandemia de COVID-19 care continuă să...
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri dimineaţă, 5.03.2021
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri ...
Criza Coronavirus 5 martie 2021 (cea mai recentă raportare – joi, 4 martie,  ora 13) –  Rata vindecarii: 91,80% – ...
Euro sare peste 4,88 lei – curs valutar interbancar 5.03.2021
Euro sare peste 4,88 lei – curs valutar interbancar 5.03.2021
Euro a crescut în primele ore ale dimineţii peste pragul de 4,88 lei, pe piaţa interbancară, după ce ieri, pentru a ...
Topul ONU al celor mai inovatoare economii din lume. România urcă patru poziţii
Topul ONU al celor mai inovatoare economii din lume. România urcă patru poziţii
Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale ( The World Intellectual Property Organization – WIPO), o agenţie ...