1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Exporturile de mobilă au atins un nou maxim anul trecut. Consumul intern a rămas pe minus

Exporturile de mobilă au crescut cu 17% anul trecut, la un nou nivel record, 1,38 miliarde euro, producţia locală a stagnat la 1,82 miliarde euro, însă consumul intern s-a menţinut pe un trend descrescător şi s-a diminuat cu 17,5%, la 793,2 milioane euro, potrivit estimărilor asociaţiei de profil.

22 mar, 2012 | Mediafax

"Estimăm în acest an o creştere de 12% a exporturilor şi un avans de 8% al importurilor. Avansul ar putea fi chiar mai mare, dar nu vrem să ne aventurăm. Este extraordinar că diferenţa dintre exporturi şi importuri depăşeşte un miliard de euro. De la an la an creşterea va fi mai mare", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Importurile de mobilă au avansat cu 10% anul trecut, la 353,2 milioane euro, conform datelor asociaţiei.

"Piaţa internă a absorbit foarte puţin, iar consumul a continuat să scadă în 2011. Este îngrijorător că se reduce consumul din producţia internă. Cei care s-au concentrat pe exporturi au avut de câştigat", a spus Sereny.

Comparativ cu 2010, vânzările din producţia autohtonă s-au diminuat cu peste 30%, înregistrând o pondere de 55,5% din totalul rulajului intern.

Datele prezentate joi de APMR sunt estimative şi au la bază rezultatele înregistrate în primele 11 luni din 2011, comparativ cu perioada similară a anului precedent.
APMR are aproximativ 450 de membri din industria mobilei şi segmente conexe. Membrii asociaţiei generează peste 60% din producţie şi 70% din exporturile de mobilă din România. Printre cei mai importanţi jucători din retailul românesc cu mobilă se numără Mobexpert, Elvila, IKEA, Lemet, Casa Rusu, Simex şi kika.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO