Exporturile germane au dezamăgit în decembrie, în contextul unei cereri globale slabe

Exporturile Germaniei au scăzut în decembrie mai mult decât se estima, pe fondul cererii globale slabe, arată datele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), sporind temerile că cea mai mare economie europeană ar putea reintra în recesiune, transmit DPA şi Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 05 feb. 2024, 16:19
Exporturile germane au dezamăgit în decembrie, în contextul unei cereri globale slabe

„Acestea sunt cifre care indică recesiunea, în linie cu condiţiile economice dificile cu care se confruntă Germania”, a apreciat Claus Vistesen, economist şef la Pantheon Macroeconomics.

În decembrie, exporturile au scăzut cu 4,6%, comparativ cu luna precedentă (când se înregistrase un avans de 3,5%), în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 2%.

Exporturile în statele membre UE au scăzut cu 5,5%, comparativ cu luna precedentă, iar cele în ţările din afara UE au înregistrat un declin de 3,5%, conform Destatis.

În decembrie, importurile au scăzut cu 6,7%, comparativ cu luna precedentă (când se înregistrase un avans de 1,5%), în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 1,5%. Ca rezultat, excedentul comercial al Germaniei s-a situat în decembrie la 22,2 miliarde de euro, de la 20,8 miliarde de euro luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un surplus de 19,8 miliarde de euro.

Excedentul în comerţul cu bunuri a crescut la finalul anului trecut, ceea ce demonstrează că exporturile au sprijinit semnificativ creşterea PIB-ului în trimestrul patru din 2023, „chiar dacă nu a prevenit un declin general al activităţii economice”, a explicat Vistesen.

În ritm anual, exporturile Germaniei au scăzut cu 10,7% în decembrie, de la un declin de 4,8% luna precedentă, în timp ce importurile au scăzut cu 16,2% în decembrie, de la un declin de 12,4% luna precedentă.

PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,3% în trimestrul patru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, determinând economiştii să avertizeze asupra unei alte recesiuni.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a înjumătăţit luni previziunile din 2024 privind creşterea economiei germane la 0,3%, în timp ce Franţa, Italia şi Spania ar urma să înregistreze evoluţii semnificativ mai bune.

În 2023, exporturile Germaniei au scăzut cu 1,4% comparativ cu 2022, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 9,7%.

Institutul economic IfW se aştepta la un declin al exporturilor totale ale Germaniei de 1,4% în 2023 şi la stagnare în 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...