Exporturile Germaniei au crescut în luna iunie în pofida problemelor de aprovizionare

Exporturile Germaniei au înregistrat o creştere peste aşteptări în luna iunie, în pofida persistenţei blocajelor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, arată datele oficiale publicate luni, care sugerează că prima economie a Europei înregistrează o revenire solidă, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 09 aug. 2021, 11:49
Exporturile Germaniei au crescut în luna iunie în pofida problemelor de aprovizionare

Conform cifrelor publicate luni de Oficiul federal de statistică, exporturile ajustate sezonier au crescut cu 1,3% în luna iunie comparativ cu luna anterioară, după o creştere de 0,4% în luna mai. De asemenea, importurile au crescut cu 0,6% în luna iunie comparativ cu luna anterioară după un avans de 3,4% în luna mai. Creşterea puternică a exporturilor a permis majorarea surplusului balanţei comerciale până la 13,6 miliarde euro în luna iunie, de la un nivel de 12,8 miliarde euro în luna mai, scrie Agerpres.

Datele oficiale sunt superioare estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 0,4% a exporturilor, un avans de 0,5% al importurilor şi un excedent al balanţei comerciale de 13,4 miliarde euro.

„Exporturile au crescut pentru a 14-a lună la rând. Ce serie!”, subliniază analistul VP Bank, Thomas Gitzel.

În ritm anual, exporturile Germaniei au crescut cu 23,6% iar importurile s-au majorat cu 27%, în principal graţie afacerilor cu SUA şi China, cei mai importanţi parteneri comerciali ai Germaniei din afara pieţei Uniunii Europene. Exporturile de bunuri „Made in Germany” spre SUA au crescut cu aproape 40% în ritm anual în luna iunie iar exporturile spre China au crescut cu 16%.

Datele privind creşterea peste aşteptări a exporturilor în luna iunie au adus o gură de oxigen după ce alte date publicate anterior au arătat că blocajele în aprovizionare şi deficitul de semiconductori au afectat producţia industrială a Germaniei în iunie.

Cu toate acestea, analistul VP Bank, Thomas Gitzel a avertizat că există riscul ca problemele de aprovizionare cu produse intermediare în sectorul manufacturier să se reflecte în curând mai clar asupra exporturilor. „Problema lipsurilor în aprovizionarea cu materiale se va face resimţită de-a lungul întregului lanţ al economiei”, a apreciat Thomas Gitzel.

Luna trecută, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) estima că Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere solidă în al doilea trimestru şi ar urma să accelereze în trimestrul al treilea. „Cu condiţia să nu existe regrese semnificative cu privire la pandemie iar blocajele de aprovizionare în sectorul manufacturier să se reducă, cel puţin gradual, ritmul expansiunii economice ar urma să fie mai rapid în timpul verii iar Produsul Intern Brut ar putea reveni la nivelul de dinainte de criză în trimestrul al treilea”, a informat Bundesbank.

Conform celor mai recente previziuni de creştere pentru acest an ale Guvernului de la Berlin, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze un avans de 3,5%.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

 

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...