Exproprieri de 23 de milioane de lei pentru Pasajul Domneşti. Vor fi afectate 107 proprietăţi din Sectorul 6 şi trei localităţi din Ilfov

Valoarea despăgubirilor pentru exproprierile necesare construirii Pasajului Domneşti de pe Centura Capitalei este estimată la 23 de milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Economica.net - mie, 12 apr. 2017, 11:26
Exproprieri de 23 de milioane de lei pentru Pasajul Domneşti. Vor fi afectate 107 proprietăţi din Sectorul 6 şi trei localităţi din Ilfov

Viitorul pasaj va fi construit în zona de sud-vest a Municipiului Bucureşti, pe raza sectorului 6 şi a localităţilor Domneşti, Clinceni şi Bragadiru din judeţul Ilfov.

Pentru prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului este necesară aprobarea sumei estimate cu titlu de despăgubire, în valoare de 23 de milioane de lei aferentă unui număr de 107 imobile, în suprafaţă totală de 44.582 mp, respectiv construcţii şi împrejmuiri, se arată în nota de fundamentare a proiectului menţionat.

Suma de 23 milioane de lei rezultă din raportul de evaluare întocmit de către un expert autorizat ANEVAR, în conformitate cu dispozitiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii de Guvern nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia.

Procedurile de expropriere vor fi efectuate de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), din subordinea Ministerului Transporturilor.

Demararea lucrărilor în 2017, compromisă de birocraţie?

Recent, deputatul USR Cătălin Drulă, consilier pe infrastructură al fostului premier Dacian Cioloş, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest proiect, într-o scrisoare adresată ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc.

„Teoretic urmează 3 luni de proiectare, după care încep lucrările care ar trebui să dureze 2 ani. Practic, cam la orice contract derulat de CNAIR (și în special la cele de tip proiectare+execuție) apar probleme din cauză că nu e rezolvată birocrația avizelor și autorizațiilor”, atrage atenţia Cătălin Drulă, membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

Potrivit lui, dacă exproprierile nu sunt făcute, timpul până la predarea amplasamentului către constructor e cam de 6 luni (bazat pe experiențele trecute), deci 2017 ar fi compromis pentru execuția lucrărilor.

Acesta mai întreabă dacă există Acord de Mediu valabil. „Dacă nu, timpul pentru obținerea acestuia e de 6-12 luni”, continuă deputatul USR.

El mai spune că fără toate avizele cerute prin Certificatul de Urbanism şi dacă nu e aprobat Planul Urbanistic Zonal al localităților afectate, nu se poate obține Autorizația de Construire și prin urmare nu se pot desfășura lucrări. „Ba, mai rău – fiecare zi de amânare după cele 3 luni de proiectare din contract, înseamnă despăgubiri care trebuie plătite constructorului„, avertizează Cătălin Drulă.

CNAIR a anunţat luna trecută că până la sfârşitul lunii aprilie va fi semnat contractul pentru construirea Pasajului Domneşti. Durata realizării acestui obiectiv este de 27 de luni, din care 3 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic și 24 de luni pentru execuție.

Oferta câstigătoare a fost depusă de Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L. – S.C. COMNORD S.A. – S.C. SPECIALIST CONSULTING SRL, valoarea acesteia fiind de 91,55 milioane de lei, fără TVA.

În data de 18 martie 2015, CNADNR a iniţiat procedura de achiziţie publică (licitaţie deschisă) pentru încheiere contractului ‘Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ602 Centura Bucureşti – Domneşti’.

Deschiderea celor 11 oferte depuse a avut loc în data de 30 iulie 2015. Urmare a evaluării ofertelor depuse, comisia de evaluare a întocmit raportul procedurii, înregistrat în data de 29 octombrie 2015, prin care declară oferta câştigătoare cea depusă de Asocierea SC Straco Grup SRL – SC Comnord SA – SC Specialist Consult SRL.

Procedura a fost însă contestată de mai mulţi constructori, precum Asocierea SC Astaldi – Astalrom SA, Asocierea Impresa Construzioni Giuseppe Maltauro Spa – Itinera Spa – Expresconstruct Tys SRL – Viadesign RRL şi SC Drumuri şi Poduri Gheorgheni SRL.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...