România primește 38 mil. euro de la UE, bani nerambursabili, pentru extinderea celui mai mare depozit de gaze din țară

România primește 38 de milioane de euro prin mecanismul Connecting Europe Facility (CEF) al Comisiei Europene pentru exinderea depozitului de gaze naturale de la Bilciurești, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Sprijinul este în contextul dorinței CE de a renunța la utilizarea gazelor rusești.
Mihai Nicuţ - Dum, 11 dec. 2022, 10:02
România primește 38 mil. euro de la UE, bani nerambursabili, pentru extinderea celui mai mare depozit de gaze din țară

Iată pasajul relevant din comunicatul Comisiei Europene:

“Alte două proiecte vor primi, de asemenea, sprijin prin mecanismul CEF pentru a ajuta la înlocuirea gazelor rusești, în conformitate cu obiectivele REPowerEU. Unitatea subterană de stocare a gazelor din Bilciureşti România, urmează să primească 38 de milioane de euro pentru lucrări de extindere. Acest lucru va ajuta în mod semnificativ România și regiunea să reducă dependența de importurile de gaze rusești în timpul vârfului de consum din timpul iernii, atât prin creșterea capacității de stocare, cât și a și a flexibilității în general.

Terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) din Gdansk, în Polonia (19,6 milioane EUR), este, de asemenea, un proiect eligibil pentru a primi finanțare pentru finanțarea studiilor pentru partea sa offshore. În contextul invaziei rusești a Ucrainei, proiectul va îmbunătăți securitatea aprovizionării, va accelera obținerea independenței față de gazul rusesc, și va contribui la creșterea disponibilității LNG pentru Polonia și pentru regiune în general”.

În această sesiune, opt proiecte energetice europene primesc o finanțare totală de circa 600 de milioane de euro prin mecasimul CEF, potrivit comunicatului Comisiei. Cel ma important (307 milioane de euro finanțare) esteun cablu electric submarin între Tunisia și Italia (ELMED interconnector). Alte proiecre finanțate sunt: o rețea electrică smart între Austria, Croația și Slovenia, un sistem de pompaj la o hidrocentrală din Irlanda, și trei proiecte de captare și stocare a dioxiduui de carbon industrial, două în Belgia și unul în Franța.

În perioada 2014-2020, prin CEF Comisia Europeană a alocat 4,7 miliarde de euro pentru studii și lucrări în domeniul energetic pentru 107 proiecte de interes comun. În perioada 2021-2027, alte  5,35 miliarde de euro sunt disponibile.

Crește capacitatea de stocare a gazelor din România

Bilciurești, situat lângă București, este cel mai mare depozit de înmagazinare a gazelor din România, dintre cele șapte ale țării, fiind administrat de Depogaz Ploiești, filială a Romgaz. Acum un an, acolo a fost pusă în funcțiune o nouă stație de uscare, investiție care face parte din proiectul care are ca obiectiv mărirea capacității de extracție zilnică de la 14 milioane Stmc/zi la 20 milioane Stmc/zi.  Cu acea ocazie, ministrul Energiei, Virgil Popecu a vorbit din nou despre planurile de creștere a capacității de înmagazinare subterană a gazelor în România.

„Vrem să creştem capacitatea de depozitare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi, în 2025. Investiţiile sunt pe lista proiectelor prioritare şi vor putea fi finanţate din bani europeni. Aşa cum ne-am propus în programul de guvernare, capacitatea de înmagazinare va creşte şi va asigura atât securitatea energetică a ţării, cât şi independenţa sa energetică”, a spus atunci ministrul.

Citește și:

Transgaz a primit o cerere de transport al gazelor care vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră

Citește și:

Mai multe state ale Uniunii Europene, printre care și România, cer impunerea unui plafon semnificativ mai scăzut pentru gazele naturale decât recentul compromis 275 de euro/Megawatt oră

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...