Imperiul economic german: Jumătate dintre cele mai mari firme străine din zona noastră sunt nemţeşti

Economica.net
08 09. 2013
steag_germania_00565300

Nouă din cele mai mari grupuri străine prezente în Europa Centrală şi de Est sunt germane, potrivit unui clasament realizat de Deloitte. Prezenţa germană este covârşitoare şi la vârful clasamentului, dat fiind că cele mai mari trei grupuri străine care au “acaparat” Europa emergentă sunt germane.

Cel mai mare grup străin din zonă este Volkswagen, producătorul auto german consemnând în 2012 venituri de 25,8 miliarde de euro. Cel mai mare producător de maşini din Europa are nu mai puţin de 10 uzine de asamblare a automobilelor din portofoliul grupului amplasate în ţările Europei Centrale şi de Est.

Al doilea grup străin ca mărime din Europa este compania germana de utilităţi RWE. Pe piaţa de electricitate este prezentă în patru ţări din Europa centrală şi est (Ungaria, Slovacia, Republica Cehă şi Polonia), iar pe piaţa de gaze în trei (Cehia, Slovacia, Ungaria). Grupul german, care are 70.000 de angajaţi, a raportat în 2012 venituri de 14,4 miliarde de euro.

Al treilea cel mai mare grup străin din Europa Centrală şi de Est este tot o companie de utilităţi, E.On. Prezentă în 30 de state, are peste 70.000 de angajaţi, a consemnat anul trecut venituri de 12,7 miliarde de euro. Compania este prezentă în Ungaria, Cehia, Slovacia şi în România. La noi, este unul dintre cei doi mari distribuitori de gaze, asigurând distribuţia şi furnizarea pentru jumătatea de nord a ţării, şi unul dintre cei patru mari frunizori de electricitate, asigurând alimentarea pentru zona Moldovei.

Pe locul patru în clasament se află o compoanie binecunoscută românilor: grupul austriac OMV. Pe lângă activele din Austria, cele mai importante sunt cele din România, dat fiind că grupul austriac este proprietarul Petrom, cea mai mare companie locală. Pe lângă perimetrele de petrol şi gaze de la noi, cele două rafinării (una închisă definitiv) şi reţeaua de 550 de benzinării, OMV mai este activă pe piaţa de distribuţie a carburanţilor în alte 12 state europeme şi are activităţi şi în alte domenii.

Pe locul 5 în clasament apare prima firmă care nu este germană sau austriacă. Arcelor Mittal, cel mai mare producător de oţel din lume, despre care cei de la Deloitte spun că a înregistrat anul trecut venituri de 9,07 miliarde de euro. Are unităţi de producţie în Ţările Baltice, Polonia, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Ucraina şi România. La noi, are unităţi siderurgice la Galaţi, Hunedoara şi Iaşi şi mai deţine operatorul portuar de la Galaţi

În top mai sunt prezente companii germane, iar multe dintre ele au activităţi şi în România: Kaufland, Lidl, Deutsche Telekom sau Bosch.

Vezi ataşat în galeria foto clasamentul complet al celor mai mari 20 de firme străine din Europa Centrală şi de Est

(Pentru a vedea imaginea la dimensiune maximă faceţi click pe aceasta în Galeria Foto)