1EUR = 4.8336 RON | Bucureşti 35 º

News

Extinderea "n+3" promisă României şi Slovaciei, în pericol din cauza unor ţări "geloase"

Slovacia va promova la summitul UE opţiunea privind amânarea cu un an a termenului pentru absorbţia fondurilor europene din perioada 2011-2013 pe care a obţinut-o împreună cu România, respectiv extinderea aşa-numitei reguli 'n+3', a declarat joi premierul slovac Robert Fico în avionul cu care s-a deplasat la Bruxelles, relatează agenţia de presă slovacă TASR.

27 iun, 2013 | Agerpres

Şeful guvernului slovac susţine că aceste negocieri par promiţătoare, dar că există şi anumite ţări 'geloase', care încearcă să obţină aceeaşi excepţie promisă Slovaciei şi României. Această atitudine ar putea bloca întreg procesul şi Slovacia ar putea pierde astfel 350 de milioane de euro, a spus Fico.

'Acestea sunt ţări care se confruntă şi ele cu probleme în absorbţia fondurilor UE, ca şi unii dintre vecinii noştri. Nu vreau să nominalizez pe cineva pentru moment, pentru ca nimeni să nu se simtă jignit', a adăugat premierul slovac.

Potrivit unor surse europene, demersurile premierului slovac vor fi la nivel bilateral şi vor viza premierii acelor ţări la care a făcut aluzie, ele urmând să fie realizate în marja reuniunii şi nu în cadrul plenarei.

Comisia Europeană (CE) a propus la 21 mai o măsură care extinde regula 'n+3' pentru România şi Slovacia dincolo de 2013, când aceasta ar fi expirat, reducând astfel riscul de dezangajare a fondurilor de coeziune din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor.

Măsura privind extinderea 'n+3' pentru România şi Slovacia răspunde solicitării privind viitorul buget al UE pe care Consiliul European din februarie a adresat-o CE, de a explora modalităţile în care România şi Slovacia ar putea ameliora absorbţia fondurilor UE.

Fondurile alocate statelor membre UE în cadrul politicii de coeziune se împart în sume anuale care trebuie să fie cheltuite în decurs de doi sau trei ani, în funcţie de ţară. Această regulă este cunoscută sub numele de regula 'n+2 sau n+3', 'n' fiind anul în care sunt alocate fondurile. Oricare parte din suma anuală care nu este solicitată de către statul membru în această perioadă se deduce automat din suma totală alocată şi se întoarce la bugetul total al UE.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO