Exxon Mobil a plecat cu mâna goală din Rusia, după naţionalizarea proiectului Sahalin-1 de către Moscova

Exxon Mobil a anunţat luni că a părăsit complet Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin i-a expropriat proprietăţile, în urma a şapte luni de discuţii privind transferul ordonat al pachetului său de 30% deţinut la proiect petrolier major Sahalin-1, transmite Reuters.
News.ro - mar, 18 oct. 2022, 09:58
Exxon Mobil a plecat cu mâna goală din Rusia, după naţionalizarea proiectului Sahalin-1 de către Moscova

Exxon nu a spus dacă a primit vreo compensaţie pentru activele pe care le evaluase la peste 4 miliarde de dolari, scrie News.ro.

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze dacă va continua să conteste confiscarea printr-un proces de arbitraj internaţional, o posibilitate semnalată în august.

Plecarea Exxxon ilustrează ciocnirea dintre Occident şi Rusia din cauza energiei, în urma invadării Ucrainei de către Moscova, la sfârşitul lunii februarie, şi a ameninţărilor cu utilizarea armelor nucleare împotriva ţării şi a susţinătorilor acesteia, scrie News.ro.

BP, TotalEnergies, Equinor şi Shell au transferat proprietăţi partenerilor ruşi sau au lăsat operaţiunile în urmă.

”Am depus toate eforturile pentru a discuta cu guvernul rus şi cu alte părţi interesate”, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon.

Compania a declarat că ”a părăsit în siguranţă” Rusia, după ce, la începutul acestei luni, guvernul ”i-a reziliat unilateral” interesele în proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, cel mai mare din ţară, scrie News.ro.

Exxon a încercat să renunţe la operaţiunile Sahalin-1 de la 1 martie, când a anunţat că va abandona toate activele sale de peste 4 miliarde de dolari, lăsând deschisă posibilitatea de a vinde Sahalin-1. Acesta a spus că ”va coordona îndeaproape” transferul operaţiunilor cu partenerii săi – compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India şi SODECO din Japonia, pentru a se asigura că acesta va avea loc în siguranţă.

În aprilie, Exxon a dezvăluit o rrevizuire în scădere a activelor, cu 3,4 miliarde de dolari, la ieşirea din Rusia, şi luna aceasta a semnalat un cost de depreciere de 600 de milioane de dolari, înregistrat în trimestrul al treilea, pentru active neidentificate, scrie News.ro.

Exxon şi-a evaluat participaţiile din Rusia la peste 4 miliarde de dolari.

Pe 7 octombrie, Putin a confiscat acţiunile Exxon în societatea mixtă de producţie de petrol şi le-a transferat unei companii controlate de guvern, scrie News.ro.

În august, Putin a semnat un prim decret despre care Exxon a spus că face dificilă o ieşire sigură pentru mediu din Sahalin-1.

Producătorul american a reacţionat la decretul din august emiţând ”o notă de diferenţă”, un pas legal înainte de arbitraj. Citeşte mai departe pe News.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Pachetul salarial de 56 mld. USD pentru Elon Musk, aprobat de acționari, dar încă în cumpănă
Pachetul salarial de 56 mld. USD pentru Elon Musk, aprobat de acționari, dar încă în cumpănă
Acționarii Tesla au aprobat după intense dispute, conform lui Elon Musk, pachetul său salarial de 56 de miliarde de dolari. Încasarea spectaculoasei sume sau a unui pachet de acțiuni în......
Departamentul Muncii al SUA a înregistrat în iunie cea mai mare creștere a numărului de cereri de ajutor de șomaj începând din august 2023
Departamentul Muncii al SUA a înregistrat în iunie cea mai mare creștere a numărului de cereri de ajutor de șomaj începând ...
Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj a înregistrat cea mai mare creştere ...
Șeful Samsung Jay Y. Lee dorește să extindă coperarea cu Meta, Qualcomm și Amazon
Șeful Samsung Jay Y. Lee dorește să extindă coperarea cu Meta, Qualcomm și Amazon
Preşedintele Samsung Electronics, Jay Y. Lee, s-a întâlnit cu şefii Meta, Mark Zuckerberg, Qualcomm, Cristiano Amon şi ...
Grupul Renault a prezentat electricul Alpine A290, un Renault 5 în variantă premium
Grupul Renault a prezentat electricul Alpine A290, un Renault 5 în variantă premium
Grupul francez Renault a prezentat modelul electric Alpine A290, o reinterpretare cu caracteristici premium și cu un motor ...