Exxon Mobil a plecat cu mâna goală din Rusia, după naţionalizarea proiectului Sahalin-1 de către Moscova

Exxon Mobil a anunţat luni că a părăsit complet Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin i-a expropriat proprietăţile, în urma a şapte luni de discuţii privind transferul ordonat al pachetului său de 30% deţinut la proiect petrolier major Sahalin-1, transmite Reuters.
News.ro - mar, 18 oct. 2022, 09:58
Exxon Mobil a plecat cu mâna goală din Rusia, după naţionalizarea proiectului Sahalin-1 de către Moscova

Exxon nu a spus dacă a primit vreo compensaţie pentru activele pe care le evaluase la peste 4 miliarde de dolari, scrie News.ro.

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze dacă va continua să conteste confiscarea printr-un proces de arbitraj internaţional, o posibilitate semnalată în august.

Plecarea Exxxon ilustrează ciocnirea dintre Occident şi Rusia din cauza energiei, în urma invadării Ucrainei de către Moscova, la sfârşitul lunii februarie, şi a ameninţărilor cu utilizarea armelor nucleare împotriva ţării şi a susţinătorilor acesteia, scrie News.ro.

BP, TotalEnergies, Equinor şi Shell au transferat proprietăţi partenerilor ruşi sau au lăsat operaţiunile în urmă.

”Am depus toate eforturile pentru a discuta cu guvernul rus şi cu alte părţi interesate”, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon.

Compania a declarat că ”a părăsit în siguranţă” Rusia, după ce, la începutul acestei luni, guvernul ”i-a reziliat unilateral” interesele în proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, cel mai mare din ţară, scrie News.ro.

Exxon a încercat să renunţe la operaţiunile Sahalin-1 de la 1 martie, când a anunţat că va abandona toate activele sale de peste 4 miliarde de dolari, lăsând deschisă posibilitatea de a vinde Sahalin-1. Acesta a spus că ”va coordona îndeaproape” transferul operaţiunilor cu partenerii săi – compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India şi SODECO din Japonia, pentru a se asigura că acesta va avea loc în siguranţă.

În aprilie, Exxon a dezvăluit o rrevizuire în scădere a activelor, cu 3,4 miliarde de dolari, la ieşirea din Rusia, şi luna aceasta a semnalat un cost de depreciere de 600 de milioane de dolari, înregistrat în trimestrul al treilea, pentru active neidentificate, scrie News.ro.

Exxon şi-a evaluat participaţiile din Rusia la peste 4 miliarde de dolari.

Pe 7 octombrie, Putin a confiscat acţiunile Exxon în societatea mixtă de producţie de petrol şi le-a transferat unei companii controlate de guvern, scrie News.ro.

În august, Putin a semnat un prim decret despre care Exxon a spus că face dificilă o ieşire sigură pentru mediu din Sahalin-1.

Producătorul american a reacţionat la decretul din august emiţând ”o notă de diferenţă”, un pas legal înainte de arbitraj. Citeşte mai departe pe News.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Sindicatele din Educaţie organizează marţi un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni
Sindicatele din Educaţie organizează marţi un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni
Sindicatele din Educaţie organizează marţi, începând cu ora 11:00, un miting de protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni....
Rușii cumpără din nou mașini, dar au înlocuit mărcile occidentale cu cele chinezești
Rușii cumpără din nou mașini, dar au înlocuit mărcile occidentale cu cele chinezești
Agenția rusă Autostat a dat publicității mai multe documente care arată că piața auto din Rusia a depășit punctul ...
Modificări de preț la carburanți azi. Surpriză în benzinării
Modificări de preț la carburanți azi. Surpriză în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi benzina dar a ieftinit motorina. Benzina a devenit ...
Top zece cele mai bune depozite bancare. Între cea mai mare şi cea mai mică dobândă la depozitele în lei ale populaţiei diferenţa este de peste 1%
Top zece cele mai bune depozite bancare. Între cea mai mare şi cea mai mică dobândă la depozitele în lei ale populaţiei ...
Chiar dacă dobânzile la depozitele populaţiei nu au devenit încă real pozitive, nivelul randamentelor oferite de bănci ...