Exxon, Petrom şi Romgaz sapă după petrol şi gaze într-un nou perimetru din Marea Neagră

Exxon şi Petrom au fost de accord să coopteze firma de stat Romgaz într-un nou proiect de explorare la mare adâncime a platoului continental al Mării Negre. Noile foraje s-ar putea face în perimetrul care a fost câştigat de România în disputa cu Ucraina.
Mihai Nicuţ - mie, 16 ian. 2013, 15:45
Exxon, Petrom şi Romgaz sapă după petrol şi gaze într-un nou perimetru din Marea Neagră

Petrom confirmă participarea companiei de stat Romgaz, alături de Petrom şi Exxon în explorarea din Marea Neagră, dar asocierea, aflată încă în discuţie, nu priveşte exploatarea blocului Neptun, acolo unde s-a făcut descoperirea de 42-48 de miliarde de metri cubi de gaze, anunţată de Petrom şi Exxon la începutul anului trecut.

„Petrom si ExxonMobil confirmă discuţiile cu autorităţile române referitoare la noi oportunităţi de explorare la mare adâncime în Marea Neagra. Acestea nu vizează perimetrul Neptun. La acest moment nu putem oferi mai multe detalii” a anunţat Petrom, solicitată să comenteze afirmaţiile de ieri seară ale premierului Victor Ponta.

Anunţul implicării companiei de stat Romgaz în explorarea platoului continental al Mării Negre a fost făcut de Ponta la Realitatea TV. „Oamenii în care eu am avut încredere, şi nu îmi pare rău, au negociat cu cei de la OMV şi de la Exxon intrarea Romgaz în asociere în ceea ce priveşte exploatările noilor zăcăminte din Marea Neagră două luni, în fiecare zi cei de la OMV şi Exxon spunând „gata, nu mai negociem”. Sigur, întotodeauna important în acest tip de negociere este să nu rupi coarda. Până la urmă am obţinut o participare corectă pentru Romgaz” a spus Ponta

Petrom nu a dat mai multe detalii despre noul perimetru, dar, în octombrie anul trecut, compania canadiană Sterling a anunţat că că a semnat un acord cu ExxonMobil şi OMV Petrom pentru vânzarea participaţiei de 65% pe care o deţine la o porţiune a perimetrului petrolifer Midia din Marea Neagră. Este deci posibil ca acesta să fie perimetrul în care se vor face noi foraje la mare adâncime pentru descoperirea de noi resurse de petrol şi gaze.

Potrivit acordului, Sterling va primi 29,25 milioane de dolari la semnarea tranzacţiei, alte 29,25 milioane de dolari în cazul descoperirii unor rezerve de hidrocarburi, precum şi 19,5 milioane de dolari în momentul începerii producţiei.

Şi partenerul Sterling, Petro Ventures Europe BV, cu o participaţie de 20% în porţiunea vândută, a decis să ia parte la tranzacţia cu Exxon şi OMV Petrom, potrivit comunicatului din toamna trecută.

Perimetrul Midia a devenit cunoscut publicului românesc după ce statiul român a soluţionat la Haga un diferend teritorial cu Ucraina referitor la delimitarea platoului continental al Mării Negre. România a avut câştig de cauză, în porţiunea disputată fiind şi acest perimetru.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...