1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

Finanţe şi bănci

EY: Noul standard de contabilitate pentru leasing va afecta multe companii

Noul standard de contabilitate pentru leasing, care va intra în vigoare în 2019, va afecta multe companii şi va genera chiar modificarea anumitor indicatori financiari, a declarat Adrian Bunea, FAAS Leader şi Director Executiv, EY România, conform unui comunicat de presă.

20 ian, 2016 | Agerpres

Consiliul de elaborare a Standardelor Internaţionale de Contabilitate (IASB) a emis pe 13 ianuarie noul standard privind leasing-ul, care prevede ca toate activele care fac obiectul unui contract de leasing să fie înregistrate în bilanţurile locatarilor, cu câteva excepţii.

Potrivit EY, această nouă prevedere va afecta cel mai mult entităţile care au în derulare contracte majore de leasing, pentru active imobiliare, echipament greu sau autovehicule.

'Mulţi membri IASB s-au arătat îngrijoraţi de costurile şi complexitatea implementării propunerilor Consiliului din 2010 şi 2013. Deşi noul standard va cere chiriaşilor să aplice un model singular pe baza bilanţului, IASB a păstrat neschimbate o serie de concepte-cheie şi a introdus excepţii privind recunoaşterea contractelor de leasing pe termen scurt şi a leasing-ului pentru active de valoare mică', informează EY.

De asemenea, compania precizează că, pentru cei care dau în chirie printr-un contract de leasing (locatorii), contabilizarea unor astfel de tranzacţii rămâne în mare parte neschimbată, scrie Agerpres.

'IASB a răspuns unora dintre neliniştile privind costul şi complexitatea implementării noului standard. Cu toate acestea, întrucât cele mai multe contracte de leasing vor fi înregistrate în bilanţ în cadrul noului standard, cei care deţin astfel de contracte vor fi nevoiţi să facă o analiză mai detaliată pentru a stabili dacă unele contracte sunt sau nu de leasing. Pentru contractele care includ servicii semnificative, această evaluare ar putea fi o provocare', a afirmat Adrian Bunea.

Proiectul a fost unul comun între IASB şi Financial Accounting Standards Board (FASB), cel de-al doilea organism urmând să emită în curând noul său standard pe această temă. Cu toate acestea, arată EY, cele două standarde nu converg şi există o serie de diferenţe între ele.

'Cele două standarde separate ale IASB şi FASB vor aduce mai multe active care fac obiectul leasing-ului în bilanţurile companiilor. Totuşi, diferenţele între ele vor reduce probabil comparabilitatea între IFRS şi US GAAP, în ceea ce priveşte leasing-ul, faţă de situaţia actuală', a explicat Bunea.

Standardul va intra în vigoare în 2019, informează EY, fiind permisă şi adoptarea în avans în anumite situaţii.

Oficialul EY, mai spune că pentru cele mai multe entităţi, pregătirea tranziţiei va solicita resurse semnificative.

'Având în vedere că cele mai multe dintre activele achiziţionate în leasing vor fi înregistrate în bilanţurile locatarilor, cei mai importanţi indicatori vor suferi schimbări, cum ar fi gradul de îndatorare. De asemenea, schimbări ar putea surveni şi în contul de profit şi pierdere sau în indicatorii financiari, precum EBITDA. Înţelegerea impactului pe care aceste modificări îl vor avea şi comunicarea sa către stakeholder-i vor fi aspecte decisive', a conchis Adrian Bunea.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO