EY România: Apariţia unor IPO-uri din sfera firmelor de stat este benefică pentru peisajul economic românesc

Apariţia unor IPO-uri din sfera firmelor de stat este benefică pentru peisajul economic, iar în urma listării unor companii mari româneşti, cum sunt Hidroelectrica şi chiar CEC, ne putem aştepta să apară un efect de antrenare a apariţiei unor IPO-uri de firme româneşti cu capital privat românesc, a declarat Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România, potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 09 ian. 2020, 13:15
EY România: Apariţia unor IPO-uri din sfera firmelor de stat este benefică pentru peisajul economic românesc

„Apariţia unor IPO-uri din sfera firmelor de stat este benefică pentru peisajul economic românesc, având în vedere mărimea acestora, întrucât este vorba de cele mai multe ori despre firme mari din sectoare cheie, cu rezultate financiare istorice pozitive şi cu perspective stabile de generare a unor profituri viitoare. Listarea este şi o ocazie de adaptare la un mod de organizare şi comunicare cu piaţa, de creştere a transparenţei de raportare şi a eficienţei procesului de management, precum şi de implementare a guvernanţei corporative, atât de importante în cazul unor firme de stat. Ne putem aştepta ca în urma unor IPO-uri ale unor companii mari româneşti, cum sunt Hidroelectrica şi chiar CEC, să apară un efect de antrenare a apariţiei unor IPO-uri de firme româneşti cu capital privat, ce-i drept de dimensiuni mai reduse”, a spus Florin Vasilică, liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

El susţine că pentru antreprenori şi pentru companiile de stat bursa de valori reprezintă o oportunitate de atragere de capital.

Florin Vasilică a subliniat faptul că pieţele de capital reprezintă una dintre cele mai bune alternative la împrumuturile bancare. De asemenea, poate fi o alternativă la atragerea unui investitor de renume în acţionariat sau chiar la un exit din afacere. Pe de altă parte, prin intermediul pieţelor de capital aceştia pot împrumuta bani mai ieftin faţă de costurile asociate unui împrumut bancar, prin emisiunea de obligaţiuni. Dacă vânzarea de acţiuni existente sau emiterea de acţiuni noi afectează dreptul de proprietate sau modul în care este condusă afacerea, emiterea de obligaţiuni nu are impact asupra acestor două aspecte. De asemenea, pe lângă accesul la capitalul investitorilor, companiile folosesc pieţele de capital şi în alte scopuri, precum marketing şi creşterea reputaţiei şi a încrederii partenerilor de afaceri.

„Astfel de evenimente vor creşte lichiditatea pieţei şi vor aduce mai multă stabilitate de tranzacţionare, dacă este să comparăm cu anul precedent, când bursa românească a suferit de o lichiditate redusă. IPO-ul unei companii mari româneşti va creşte simţitor capitalizarea bursieră locală, lichiditatea din piaţă şi apetitul investitorilor strategici. Începând cu septembrie 2020, apare şi un context favorabil listărilor, întrucât Bursa de Valori Bucureşti va avea statut de piaţă emergentă, intrând astfel pe radarul unor fonduri de investiţii majore. Cu toate acestea, să nu uităm că acţiunile la bursă sunt direct influenţate şi de contextul geo-politic şi economic internaţional. Evoluţiile recente din zona Orientului Mijlociu, care au dus la creşterea tensiunilor între SUA şi Iran, pot determina o creştere a preţului petrolului şi o destabilizare generală a situaţiei economice internaţionale. Aceste evenimente recente şi evoluţia lor în următoarele luni vor influenţa pieţele bursiere şi implicit decizia de listare a firmelor româneşti”, a mai spus Florin Vasilică.

Potrivit unei analize a firmei de consultanţă, incertitudinile geopolitice şi tensiunile comerciale au avut un impact puternic asupra pieţei IPO în 2019, provocând o scădere generală a activităţii, atât în ceea ce priveşte numărul, cât şi valoarea tranzacţiilor. În 2019, s-au înregistrat 1.115 IPO-uri, cu o valoare a capitalului atras de 198 miliarde de dolari, marcând o scădere de 19% a numărului tranzacţiilor şi de 4% a valorii tranzacţiilor faţă de 2018.

Cu toate acestea, având în vedere atenuarea tensiunilor comerciale între SUA, China şi UE, a îngrijorărilor legate de creşterea economică şi a altor probleme geopolitice, printre care Brexit şi protestele din Hong Kong, se aşteaptă o creştere puternică a activităţii IPO în 2020, în special în prima jumătate a anului, deoarece este posibil ca pieţele să devină mai volatile înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA.

Regiunea Asia-Pacific ocupă primul loc, deşi a înregistrat un declin general al volumului (-1%) şi al veniturilor (-8%) tranzacţiilor în 2019, fiind urmată de regiunea EMEIA şi America de Nord şi de Sud. Sectorul de tehnologie a continuat să domine în 2019, cu 263 de tranzacţii IPO, care au atras un capital de 62,8 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, sectorul sănătăţii (cu 174 de tranzacţii) şi cel al industriei (cu 147 de tranzacţii) au fost de asemenea active. În funcţie de capitalul atras, au înregistrat performanţe bune sectorul energiei (cu 32 miliarde de dolari) şi cel al sănătăţii (cu 22,5 miliarde de dolari).

În trimestrul al IV-lea (T4) 2019, s-au înregistrat 353 de IPO-uri şi un capital atras în valoare de 84,5 miliarde de dolari, reprezentând o scădere cu 5% a volumului tranzacţiilor şi o creştere de 53% a valorii tranzacţiilor, comparativ cu trimestrul al IV-lea 2018. Două dintre cele mai mari şi mai aşteptate IPO-uri din 2019 au fost lansate pe piaţă în acest trimestru, după cum arată concluziile raportului trimestrial EY, Global IPO trends: Q4 2019.

În EMEIA, numărul tranzacţiilor (234) s-a diminuat cu 47% în 2019, dar valoarea capitalurilor atrase (54,2 miliarde de dolari) a crescut cu 14%, fiind singura regiune care a înregistrat o majorare a valorii tranzacţiilor în 2019. Şi bursele din EMEIA au rămas pe poziţii solide, din această regiune provenind trei din primele zece burse la nivel mondial din punct de vedere al valorii tranzacţiilor în 2019 (Arabia Saudită, Regatul Unit şi Germania) şi patru din primele zece tranzacţii IPO ca valoare a tranzacţiilor.

Valoarea capitalurilor atrase din tranzacţii IPO a crescut puternic în EMEIA în T4 2019, datorită celor patru mega-tranzacţii derulate, printre care cea care a implicat compania Saudi Aramco, înregistrându-se o majorare de 174% a valorii tranzacţiilor, dar o scădere de 45% a numărului de tranzacţii faţă de T4 2018.

Cu 213 tranzacţii IPO cu o valoare a capitalului atras de 53,9 miliarde de USD, volumul şi veniturile tranzacţiilor de pe pieţele IPO din cele două Americi au scăzut în 2019 cu 20% şi, respectiv, 10%, comparativ cu valorile din 2018. SUA rămâne în centrul atenţiei ca principala sursă de IPO-uri în 2019, generând 77% din numărul de tranzacţii şi 93% din valoarea capitalului atras în regiune, înregistrând şi 24 de listări publice iniţiale ale companiilor „unicorn”.

Regiunea Asia-Pacific a continuat să domine activitatea IPO globală, din această regiune provenind şapte din primele zece burse de valori ca număr de tranzacţii şi cinci din primele zece burse de valori ca venituri în 2019. Cu toate acestea, în 2019, numărul tranzacţiilor (668) a scăzut cu 1% faţă de 2018, iar valoarea tranzacţiilor (89,9 miliarde de dolari) a scăzut cu 8%.

Pentru 2020, se preconizează că problemele geopolitice actuale şi scepticismul în creştere al investitorilor vor încetini activitatea IPO, în special în a doua jumătate a anului.

În ceea ce priveşte viitorul, tensiunile comerciale dintre SUA, China şi UE, rezultatul Brexitului şi incertitudinile legate de stabilitatea unor economii europene vor scădea la începutul anului 2020 şi vor avea un impact pozitiv asupra sentimentului general legat de activitatea IPO.

Se aşteaptă o creştere a activităţii IPO în toate regiunile, în special în cele două Americi, unde se preconizează lansarea mai multor oferte publice iniţiale de către companii „unicorn” în SUA, în prima jumătate a anului 2020. Iar acest lucru ar trebui să ducă la depăşirea numărului şi valorii tranzacţiilor din 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...