EY România: Statul trebuie să investească masiv în soluţii digitale în vederea îmbunătăţirii colectării TVA

Autorităţile fiscale române trebuie să se alinieze tendinţelor globale şi să investească masiv în soluţii digitale în vederea îmbunătăţirii procesului de colectare a veniturilor din TVA, explică reprezentanţii EY România, într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Economica.net - joi, 15 nov. 2018, 14:12
EY România: Statul trebuie să investească masiv în soluţii digitale în vederea îmbunătăţirii colectării TVA

Compania de consultanţă aminteşte, în context, de studiul publicat recent de Comisia Europeană referitor la decalajul de TVA aferent anului 2016 înregistrat de statele membre UE, potrivit căruia România iese în evidenţă prin lipsa de rezultate în colectarea taxei, cu un decalaj de TVA de 35,88%.

Mai concret, autorităţile fiscale române nu au reuşit să colecteze aproximativ 36% din TVA care ar fi putut fi colectată, în timp ce Bulgaria şi Ungaria înregistrează progrese vizibile în privinţa reducerii procentului decalajului de TVA în ţările lor, explică reprezentanţii EY România.

Potrivit Anei Maria Domşa, partener asociat EY România, deşi etapa implementării acestor soluţii digitale este complexă, pe termen lung aceste măsuri vor genera atât procese de raportare mai eficiente, cât şi o scădere a costurilor de raportare şi a costurilor aferente inspecţiilor fiscale în domeniul TVA.

„Cum este posibil ca un număr relativ mare de state membre UE să se îndrepte în direcţia bună, în timp ce România luptă din greu cu exerciţiul de colectare a TVA? Care este secretul lor, având în vedere că măsurile aplicate de către autorităţile fiscale române, inclusiv aceea de a reduce cota de TVA de la 24% la 19%, nu au avut impactul aşteptat asupra procentajului de colectare a TVA în România? În context european se poate vedea clar că autorităţile fiscale aleg calea digitalizării, ceea ce conduce în mod constant la o scădere în decalajul de colectare a TVA. Contribuabilii trebuie să se alinieze acestei tendinţe şi să accepte drumul digitalizării pentru a asigura continuarea activităţilor lor economice şi conformitatea cu cerinţele, pe termen lung”, explică Domşa.

Momentan, România a implementat facturarea electronică drept o măsură opţională şi a reuşit să treacă la depunerea electronică a declaraţiilor de TVA agregate, depunerea în format fizic nemaifiind acceptată.

Declaraţiile de TVA în forma agregată pe tipuri de operaţiuni, pe care contribuabilii români le depun în format electronic în România, nu reprezintă o formă de raportare fiscală digitală. Raportarea digitală presupune transmiterea către autorităţile fiscale a informaţiilor aferente operaţiunilor desfăşurate de o companie, detaliate până la nivelul unei facturi (tranzacţie cu tranzacţie), fie periodic – de exemplu lunar, fie în timp real.

„Formularul extins 394, introdus în septembrie 2016, a fost considerat la acel timp un pas în direcţia raportării digitale la nivel de tranzacţie (mai granulară), dar s-a dovedit a fi o povară extraordinară pentru contribuabili şi a rămas o formă de raportare de TVA agregată. O alternativă mult mai eficientă ar putea fi depunerea unor jurnale în format electronic standard şi renunţarea la declaraţia 394. Drept urmare, considerăm că introducerea unei metode de raportare digitală în domeniul TVA, precum SAF-T (Fişierul Standard de Audit pentru Taxe al UE), ar ajuta autorităţile fiscale române în colectarea TVA, în limitarea fraudei şi în derularea unei inspecţii fiscale de TVA mai eficiente. În mod egal, pentru contribuabilii români, ar conduce, pe termen lung, la mai puţin timp consumat pentru activităţile de raportare, la verificări mai eficiente, mai puţine erori manuale, un control mai bun al activităţilor de raportare a TVA şi, în consecinţă, a funcţiei de TVA”, spune reprezentantul EY România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 260.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 34,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Britanicii de la Catalyst Capital au făcut exit-ul din România și au vândut proiectele logistice către liderul pieței, dezvoltarorul CTP
Britanicii de la Catalyst Capital au făcut exit-ul din România și au vândut proiectele logistice către liderul pieței, ...
Fondul britanic de private-equity Catalyst Capital a ieșit de pe piața logistică din România, după ce și-a vândut activele către liderul pieței, dezvoltatorul CTP. ...
Scumpire masivă a gazelor de la 1 iulie pentru populația care nu a ales nimic la liberalizare. Engie a trimis clienților o ofertă cu 25% mai scumpă
Scumpire masivă a gazelor de la 1 iulie pentru populația care nu a ales nimic la liberalizare. Engie a trimis clienților ...
Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație, a început să trimită clienților înștiințări cu noile oferte, ...
Ministrul Educației: Referința pentru funcționarea școlilor va fi ziua în care rata de infectare se modifică
Ministrul Educației: Referința pentru funcționarea școlilor va fi ziua în care rata de infectare se modifică
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că va iniţia modificarea ordinului comun Educaţie-Sănătate privind ...
Violeta Alexandru: Se greșește fată de organizatorii de concerte și evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă treaba
Violeta Alexandru: Se greșește fată de organizatorii de concerte și evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă ...
Fostul ministru liberal al Muncii Violeta Alexandru consideră că autorităţile greşesc cu menţinerea unor reguli şi ...