Fabrică de autovehicule electrice şi un nou aeroport în Bucureşti, pe noua listă a Guvernului de proiecte prin PPP

Fabrică de autovehicule electrice şi un aeroport în partea de Sud a Capitalei sunt două dintre cele opt proiecte noi de pe lista Guvernului ce urmează să fie aprobată astazi pentru a fi realizate prin Parteneriat Public Privat.
Economica.net - joi, 28 iun. 2018, 10:41
Fabrică de autovehicule electrice şi un nou aeroport în Bucureşti, pe noua listă a Guvernului de proiecte prin PPP

Guvernul adoptă joi, 28 iunie, al doilea pachet de investiţii strategice care vor fi realizate în PPP.

„În şedinţa din 24 mai am aprobat primele cinci proiecte. Astăzi aprobăm încă opt proiecte strategice de investiţii care urmează să fie pregătite şi atribuite în Parteneriat Public Privat”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Dintre acestea trei sunt în domeniul sănătăţii:
– Primul proiect este construirea şi operarea în PPP a unei bănci naţionale de sânge şi celule stem
– Al doilea proiect, Spitalul Regional Timişoara
– Al treilea proiect: Spitalul Regional Brăila – Galaţi, cu o capacitate de 800-1000 de paturi.

Celelalte cinci proiecte vizează
– Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie
– Construirea aeroportului Bucureşti Sud
– Canalul Siret –Bărăgan
– Construcţia prin PPP a unei fabrici de miljoace de transport în comun electrice
– Un nou complex turistic de ski în Masivul Făgăraş.

La începutul lunii iunie (n.r. 9 iunie 2018) o companie chineză a anunţat că vrea să deschidă fabrică de autobuze electrice în România, valoarea investiţiei fiind estimată la 100 de milioane de euro. Reprezentanţii producătorului din China au semnat la începutul lunii un contract de asociere cu proprietarul chinez al Parcului Industrial Meteor din Băicoi, a spus pentru ECONOMICA.NET Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.

Investiţia urmează să se deruleze în două etape, potrivit lui Gogulescu. În prima etapa de implementare se preconizează alocarea a 50 milioane de euro şi crearea a circa 250 de locuri de munca, urmând ca ulterior aportul financiar să fie de încă 50 milioane de euro.

Chinezii vor să demareze producţia la noua fabrică din România în primăvară, mai spuneaAurelian Gogulescu.

Din cauză că terenul pus la dispoziţie în Parcul Industrial de la Băicoi nu ar fi suficient pentru producătorul chinez, se caută soluţii pentru asigurarea unui spaţiu mai mare, menţiona atunci Gogulescu.

Ideea unui aeroport nou în sudul Bucureştiului, construit tot în regim de parteneriat public-privat, nu este nouă. În baza unui studiu elaborat încă din deceniul trecut, omul de afaceri Nelu Iordache ar fi urmat să construiască, la Adunaţii-Copăceni, un aeroport cu o capacitate de 2 milioane de pasageri anual, investiţie de 200 de milioane de euro. Proiectul a fost însă abandonat.

La sfârşitul lunii mai, Guvernul Dăncilă a adoptat primul pachet de investiţii strategice, care vor fi realizate prin parteneriat public-privat: autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, autostrada Bucureşti – Craiova – Lugoj, de la Craiova şi ramificaţie spre Calafat, oraşul medical – universitar complex ‘Carol Davila’, care se va construi în zona de nord a Capitalei, lângă Aeroportul ‘Henri Coandă’. Tot în parteneriat public-privat avem operarea de servicii pentru cele 15 spitale din reţeaua CFR’, a anunţat atunci premierul Dăncilă.

Potrivit şefei Executivului, complexul ‘Carol Davila’ se va întinde pe o suprafaţă de 300 de hectare şi va cuprinde Spitalul Republican, Facultatea de Medicină, un campus universitar şi medical, un institut medical de cercetare şi o zonă comercială şi de agrement.

Totodată, premierul a precizat că studiile de fundamentare necesare pentru aceste proiecte se vor finaliza în maximum trei luni.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...