Fabrica de Avioane Craiova e îngropată în datorii şi supravieţuieşte cu 300 de angajaţi

Fabrica de Avioane Craiova, singura din ţară de producere a avioanelor militare, altădată cu mii de angajaţi, supravieţuieşte astăzi cu 300 oameni. Din 2012, Avioane Craiova se află pe linia de plutire. În 2017 însă, când fabrica împlineşte 45 ani, salariaţii nu ştiu dacă vor mai avea de lucru.
Economica.net - mar, 16 aug. 2016, 08:37
Fabrica de Avioane Craiova e îngropată în datorii şi supravieţuieşte cu 300 de angajaţi

Întreprinderea de Avioane Craiova a fost înfiinţară în 1972, lângă Craiova, la Gherceşti, cu obiect de activitate fabricarea de avioane militare de vânătoare-bombardament, dar şi de subansamble şi echipamente din domeniul aviatic.

Fabrica a cunoscut „o epocă de aur” în perioada 1976-1990. Primul avion fabricat aici, în colaborare cu Republica Federativă Iugoslavia, a fost IAR 93. Forţele Aeriene au primit 200 de astfel de aparate. Apoi, în perioada anilor ’80 a fost proiectat, împreună cu Institutul Naţional de Construcţii Aerospaţiale, IAR 99, avion care şi astăzi, în versiunea modernizată IAR 99 SOIM se află în serviciul Forţelor Aeriene ale României.

Angajaţii societăţii spun că înainte de Revoluţie aveau atât de mult de lucru încât erau chemaţi în fabrică şi în zilele de sărbătoare.

Victor Peţa, liderul sindical de la Avioane, care lucrează în fabrică din 11 noiembrie 1977, a povestit că atunci nicio secţie nu avea mai puţin de 300 salariaţi, cât are acum în total societatea.

„Revoluţia ne-a prins cu 4.500 salariaţi. În perioada aceea munceam pentru că aveam un plan foarte mare de avioane. După ce s-a făcut fabrica, s-au făcut avioane IAR 93 în colaborare cu o firmă din fosta republică Iugoslavia. Noi făceam o parte din avion şi pentru noi şi pentru partea Iugoslavă. Era foarte mult de lucru. Lucram în fiecare zi, şi sâmbăta, uneori chiar şi duminica. De sărbători eram chemaţi să lucrăm pentru că era mult de lucru. Erau şi salarii bune şi condiţii bune de lucru”, a afirmat Victor Peţa.

Marcel Bădescu lucrează de 39 ani în cadrul Avioane Craiova şi îşi aminteşte, însă, că salariaţii erau sancţionaţi de conducere, uneori fără motiv, înainte de Revoluţie.

„Înainte de ’90 era bine că aveam tot timpul de lucru. Erau şi salariile bunicele. Era mai rău cu disciplina, era ca la armată. Nu aveam sindicat care să ne apere în faţa conducerii, se făceau abuzuri, pedepsiri fără motiv, mutări dintr-o parte în alta fără motiv, penalizări. Acum ne-am învăţat să fim trataţi altfel. În atitudinea faţă de fabrică au fost manageri care nu au avut o atitudine faţă de fabrică şi nu au făcut nimic, şi au fost manageri care au vrut să facă şi nu au putut”, a spus acesta.

Imediat după Revoluţie lucrurile s-au schimbat. Ultimul IAR 99 SOIM a ieşit pe poarta fabricii în 2008.

„Am încercat atunci tot felul de târguri, am fost chiar şi la Singapore, însă niciodată o fabrică, oricât de mare ar fi ea, nu poate să vândă armament fără ajutorul şi implicarea statului. A fost o luptă să impunem avioanele Armatei Române. Au fost comandanţi care nu au vrut acest avion, pentru că după Revoluţie fiecare a vrut să beneficieze de ceva, de ieşit afară, de mers în delegaţii, sau alte chestiuni şi ne-am luptat să impunem acest avion care avea toate aprecierilor piloţilor străini care au venit aici”, a afirmat Victor Peţa.

După ’90, societatea a intrat în declin. În 2010, fabrica mai avea 1.900 angajaţi. Se lucra la repararea unor avioane, dar salariaţii stăteau mai mult în şomaj tehnic. Fără sprijin pentru a produce, Avioane Craiova a adunat datorii şi penalizări, estimate la aproape 20 milioane dolari. Autorităţile au încercat de mai multe ori să privatizeze societatea de la Craiova, însă nu au reuşit.

Angajaţii spun că responsabili de ceea ce s-a întâmplat cu fabrica sunt unii dintre manageri, dar şi autorităţile centrale.

„Din cauza unora dintre manageri avem datorii istorice pe care nu o să le putem plăti, la care se adaugă penalizări. Ceea ce e ciudat e că avem datorii către acţionarul majoritar. Nu am putut să rezolvăm problema datoriilor pentru că s-ar fi considerat ajutor de stat. Motivul este că societatea are şi alţi acţionari. Noi, angajaţii. Ne-am descurca dacă am scăpa de datorii. Noi am fost de acord şi cu privatizarea, dar nu au prea venit firme serioase. Noi voiam să vină o fabrică serioasă, să avem de lucru, nu să ne transforme în altceva”, a afirmat Marcel Bădescu.

Pentru a scăpa de datoriile istorice, conducerea societăţii şi sindicatul au propus un plan de reorganizare. Până astăzi, nu a fost aprobat.

„S-a cerut un ajutor de stat în cadrul unui program de restructurare care viza redresarea societăţii şi una din măsurile obligatorii pentru ca societatea Avioane Craiova să poată merge înainte ca o societate normală este aceea ca datoriile să se transforme în acţiuni sau să se găsească o soluţie ca ele să nu mai greveze societatea. Din păcate acel program de restructurare nu a fost aprobat de acţionarul majoritar, de minister. În el erau şi alte măsuri, chiar şi o mică reducere de personal, era vorba de angajaţi pensionabili. Planul a fost trimis la acţionar, a fost discutat, din păcate, nu s-a luat încă o hotărâre. În ceea ce priveşte datoriile, noi, şi sindicatul şi administraţia, insistăm să se găsească o soluţie. Este în momentul acesta o discuţie la minister despre găsirea unei soluţii. Sunt datorii acumulate de-a lungul timpului, dar penalităţile depăşesc suma datoriei efective. Dacă putem să îi reproşăm ceva guvernului Ponta este că nu a dus la capăt ştergerea datoriilor. Domnul Ponta le-a cerut asta miniştrilor, aici la Craiova, dar nu s-a mai concretizat. După eşecul Oltchim, Guvernul Ponta s-a ferit şi de privatizări. Într-un fel a fost bine că nu ne-am privatizat pentru că nu am ajuns pe măna cuiva nepotrivit, iar în alt fel nu este bine pentru că nu avem o situaţie clară în acest moment”, a declarat Victor Peţa.

Liderul sindical consideră că dacă nu ar fi fost datorii, Avioane Craiova ar fi putut funcţiona chiar şi pe profit. Din 2012, Armata Română a trimis aici avioanele la reparat, iar de anul trecut a fost încheiat un contract cu o companie israeliană, prin intermediul căreia în uzina de la Craiova se repară două aparate de zbor ale unei ţări din Africa.

„În acest moment noi lucrăm în principal la avioanele pe care Ministerul Apărării le are în dotare, este vorba de reparaţii de avioane militare IAR 99 Standard şi IAR 99 Şoim, şi, de un an de zile lucrăm cu firmă din Israel la reparaţia a două avioane Hercules care aparţin unei alte ţări. Şi, cred că în următoarea lună primul dintre cele două avioane va zbura spre ţara beneficiară. După ce se termină acestea două sperăm să vină altele. Aşa este şi convenţia, dacă sunt mulţumiţi ne mai trimit şi alte avioane. Începând cu sfârşitul anului 2012 nu au mai existat probleme cu salariile, nici măcar întârzieri. E adevărat am avut o perioadă foarte grea în care aveam restanţe de luni bune la salarii, perioadă în care acordăm avansuri de câteva milioane. Acele vremuri au trecut. Nici în acest an nu se pune problema plăţi salariilor, sau a plata utilităţilor, ori a colaboratorilor” a precizat Victor Peţa.

Acesta recunoaşte însă că viitorul celor 330 de salariaţi ai fabricii este incert.

„Este adevărat, în anul 2017, nu ştim ce va fi. Ar putea să fie un an mai greu pentru că în aceşti ani le-am reparat aproape pe toate. Avem şi alte programe, de piese primare şi mici subansamble, cu societăţi din aviaţia civilă dar e un procent mic din programul nostru, dar speranţa noastră, de mai mulţi ani, este să intrăm pe reparaţia de avioane civile. Avioane Craiova este calificată pentru aceasta. Ne-a ajutat colaborarea cu firma grecească Dedalus Tech care la noi în societate repară avioane şi care ne-a ajutat cu scule, dispozitive, dar şi cu calificarea angajaţilor noştri”, a mai spus Peţa.

Avioane Craiova are capital majoritar de stat. Ministerul Economiei deţine 81% din acţiuni, restul de acţiuni fiind deţinute de persoane private.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației de pompare „Turnul de Apă”, grație unui proiect amplu care se......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru ...
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...