Combinatul românesc Alum Tulcea a supravieţuit comunismului. Acum ajută industria diamantelor sintetice şi a ecranelor de telefoane

Circa 15% din producţia combinatului Alum Tulcea este utilizată în industrii precum cea a diamantelor sintetice sau în fabricarea de ecrane pentru telefoane mobile. Vă prezentăm, în continuare, cum arată uzina care a supravieţuit comunismului şi a fost preluată de Alro Slatina în urmă cu 12 ani.
Economica.net - Dum, 15 oct. 2017, 21:13
Combinatul românesc Alum Tulcea a supravieţuit comunismului. Acum ajută industria diamantelor sintetice şi a ecranelor de telefoane

În prezent, Alum Tulcea are o capacitate de producţie de 600.000 de tone, fiind principalul furnizor de alumină calcinată metalurgică pentru Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia şi Peninsula Scandinavă).


„În afară de alumina utilizată în industria metalurgică, noi producem la Tulcea şi alumine non-metalurgice care au anumite destinaţii, inclusiv pentru industria abrazivă, care produce discuri abrazive şi diamante sintetice”, a spus pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina.

„Livrăm inclusiv pentru ecrane de telefoane”, adaugă Sorin Iliev, directorul tehnic al Alum Tulcea. Acesta mai spune că alumina poate fi folosită şi în industria pentru purificarea apei, în fabricarea de parbrize sau produse de ignifugare.

Şeful Alro Slatina spune că Uniunea Europeană are o capacitate mare de a prelucra aluminiul şi alumina, dar intrarea Alum pe noile pieţe în ultimii trei ani nu a fost una tocmai uşoară. Şi asta din cauza procedurii complexe, produsele obţinute din alumina de la Tulcea parcurgând o serie de teste.

Gheorghe Dobra vrea ca alumina non-metalurgică să ajungă în următorii doi ani la peste 20% din nivelul total al producţiei combinatului de la Tulcea. Iar acest lucru va fi posibil în contextul finalizării în vara anului viitor a unui proiect de cercetare de şase milioane de euro, finanţat de UE.

Începând cu 2014 aproximativ 15% din producţie este comercializată pe piaţa internă şi externă ca hidroxid de aluminiu umed (produs chimic pentru tratarea apei) şi alumină calcinată destinată aplicaţiilor non-metalurgice (materiale refractare, materie primă pentru alumine speciale). Se estimează că în urma finalizării proiectului de investiţii cu fonduri europene, produsele speciale să aibă o pondere mărită în programul de fabricaţie. Astfel, se estimează creşterea cantităţii de hidroxid de aluminiu uscat şi alumină calcinată livrată la export să crească la circa 20-23% din producţia anuală.

Alum a fost pusă în funcţiune în 1973 având la bază tehnologia Aluterv a procesului Bayer de obţinere a aluminei. Capacitatea de producţie proiectată iniţială a fost 250.000 tone alumină calcinată pe an.

În 2005, odată cu achiziția pachetului majoritar de acțiuni de către Alro, începe o altă etapă de modernizare a uzinei. În urma investiţiilor şi a modificărilor tehnologice realizate, Alum atinge în 2006 capacitatea de producţie de 600.000 tone/an. Materia primă este asigurată din Sierra Leone Africa, mina aparţinând Alum din 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Nuclearelectrica salută ratificarea de către Parlament a acordului cu SUA pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4
Nuclearelectrica salută ratificarea de către Parlament a acordului cu SUA pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4
 Nuclearelectrica (SNN) salută adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege privind ratificarea Acordului între Executivul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii......
Raport Covid-19: Cele mai multe cazuri de infectare – în Prahova, Bacău şi Ilfov; 5 cazuri în Bucureşti
Raport Covid-19: Cele mai multe cazuri de infectare – în Prahova, Bacău şi Ilfov; 5 cazuri în Bucureşti
 Judeţele Prahova - 7, Bacău - 6 şi Ilfov - 6 sunt zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de coronavirus faţă ...
KFC angajează 400 de oameni pe venituri nete care pornesc de la 2.400 de lei net după trei luni de muncă
KFC angajează 400 de oameni pe venituri nete care pornesc de la 2.400 de lei net după trei luni de muncă
KFC România, franciză deținută pe plan local de Sphera Franchise Group, angajează 400 de oameni în restaurantele din ...
Rafinăria Petromidia a câștigat în final procesul cu statul pe tema alocărilor de certificate de CO2. A primit deja 30 de milioane de lei
Rafinăria Petromidia a câștigat în final procesul cu statul pe tema alocărilor de certificate de CO2. A primit deja ...
Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare din țară, a câștigat procesul cu ...