1EUR = 4.7808 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Fabrica GA Pro Co a miliardarului Niculae are un plan de reorganizare aprobat. Cum şi către cine îşi plăteşte datoriile

Combinatul din Săvineşti îşi va achita toate datoriile în trei ani, mai puţin cele către companiile din grupul Interagro, de care aparţine şi el, care vor fi plătite în opt ani.

05 iul, 2015 | | ECONOMICA.net

Documente atasate:

Tribunalul Neamţ a aprobat planul de reorganizare al fabricii de îngrăşăminte Ga Pro Co, în insolvenţă de anul trecut, care aparţine de grupul Interagro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, acum în închisoare pentru   Potrivit planului întocmit de administratorul judiciar Sierra Quadrant, reorganizarea va dura trei ani, termenul maxim prevăzut de lege, iar plata datoriilor va începe din a cincea lună de reorganizare.

La sfârşitul celor trei ani, compania va fi plătit datorii totale de 112 milioane de lei, împărţite astfel: 93 de milioane datorii garantate, 1,1 milioane de lei drepturi salariale restante, 16,4 milioane de lei datorii la stat şi 1,6 milioane de lei pentru creditorii chirografari. Toate  datoriile garantate vor fi achitate 100%, mai puţin cele către Interagro SRL, grupul deţinut de Niculae, cu care s-a negociat o plată de 2% în cei trei ani de reorganizare, restul de 98% urmând a fi plătit eşalonat în cinc ani de la ieşirea din reorganizare.
Şi creditorii chirografari vor fi îndestulaţi 100%, mai puţin cei din grupul Interagro, care vor urma aceeaşi regulă 2% - 98%.

Graficul integral de plăţi îl puteţi vizualiza în materialul ataşat AICI

Ga Pro Co Săvineşti este unicul producător de îngrăşăminte granulate din România.  A fost cumpărat de Interagro, de la stat, în 2005 pentru 7,6 milioane de dolari. Alte două combinate de îngrăşăminte din imperiul din industria chimică a omului de afaceri Ioan Niculae au intrat în insolvenţă anul trecut. Niculae a afirmat atunci că „insolvenţa nu e ceva rău, înseamnă reorganizare şi curăţare de datorii. Statul, prin multiplele lui entităţi, Garda Financiară, Garda de Mediu, începuse să mă hărţuiască, ca să-mi ia banii. Pasămite, aş fi folosit gazele primite de la Romgaz pentru revânzarea lor şi nu pentru chimizare, în fabrică. Cum să spui aşa ceva, cum să spui că am vândut gazele, când fiecare metru cub a intrat în fabricile de îngrăşăminte, lucru demonstrabil cu acte! A, vrei tu stat să-mi popreşti conturile şi să-mi iei banii? Ei bine, nu se poate, intrăm în insolvenţă şi în reorganizare, şi căpătăm protecţie împotriva creditorilor. E o măsură de autoconservare”.

Miliardarul a închis şi deschis, de mai multe ori, în ultimii ani, combinatele sale chimice, funcţie de evoluţia pieţei de îngrăşăminte şi a preţului gazului. De fiecare dată când a închis combinatele, a acuzat Guvernul că îl sabotează prin preţul ridicat excesiv al gazului şi a ameninat în mai multe rânduri că trimite mii de oameni în şomaj şi chiar că mută producţia în altă ţară. De fiecare dată însă, cel puţin o parte dintre angajaţi au revenit din şomajul tehnic, de îndată ce cererea de pe piaţa îngrăşămintelor tehnice s-a redresat. Cele şase fabrici deţinute de Niculae sunt Donau Chem Turnu-Măgurele,  Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria, Amurco Bacău, Ga Pro Co Săvineşti şi Nitroporos Făgăraş. În total în fabricile lui Niculae lucrează circa 7.000 de angajaţi. La Ga Pro Co sunt 700.

Preţul gazului  contează în proporţie de 80% în costurile unui producător de îngrăşăminte.

Cele şase combinate chimice consumă împreună, atunci când funcţionează toate, circa 3 miliarde de metri cubi, la fel ca toată populaţia României. În domeniul îngrăşămintelor chimice, în afară de Niculae, doar Azomureş mai reprezintă un actor important. Exportul de îngrăşăminte chimice este, an de an, în Top 10 exporturi ale României cu vânzări de sute de milioane de euro.

Ioan Niculae este al doilea cel mai bogat român, potrivit Capital, având o avere estimată de circa 1,1 miliarde de euro. Are afaceri în chimie, agricultură, turism, energie, fotbal şi transporturi maritime. Este al doilea cel mai mare latifundiar al României, cu 55.000 de mii de hectare de teren agricol în exploatare.
În prezent, Ioan Niculae este în închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi jumătate în dosarul Mită la PSD.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO