Fabrica şi terenul Aversa au fost preluate de imobiliarii Benevo

Firma Benevo, activă pe piaţa imobiliară din România, a preluat fabrica şi terenul Aversa pentru 17,3 milioane de euro, fără TVA. Producătorul de pompe Aversa este în faliment, dar avea un teren de 10 hectare din zona Pieţei Obor. Aversa a fost înfiinţată în 1882 de un neamţ stabilit în România care a înfiinţat un mic atelier de forjă pe un teren situat în fostul "Câmp al Moşilor" din "Gura Oborului”. 
Economica.net - joi, 12 sept. 2013, 08:11
Fabrica şi terenul Aversa au fost preluate de imobiliarii Benevo

Benevo, prin subsidiara Blue Diamond şi partenerul Autoplast, anunţă adjudecarea şi achiziţia fabricii şi terenului aparţinând Aversa. Aversa are o tradiţie îndelungată în România, cu un potenţial puternic de creştere la export”, se arată într-un comunicat al Benevo, companie deţinută de omul de afaceri canadian Michael Topolinski.

Potrivit datelor transmise de RVA, lichidatorul judiciar al Aversa, consorţiul format din cele două firme a depus singura ofertă la cea de-a 15-a licitaţie organizată de la începutul anului 2012. Cele două companii şi-au asumat continuarea activităţii pentru trei ani cu un efectiv de cel puţin 200 de salariaţi.

„În cazul în care adjudecatarul nu îşi respectă obligaţiile asumate, licitaţia se anulează, iar activele revin în proprietatea SC Aversa SA, cu pierderea de către adjudecatar a garanţiei de participare la licitaţie (5.190.000 euro) şi cu plata unei despăgubiri de 50% din preţul de pornire al licitaţiei (respectiv suma de 17.300.000 euro)”, a anunţat într-un comunicat, RVA Insolvency, lichidatorul judiciar al Aversa, în consorţiu cu Activ Lichidator IPURL.

„Intenţionăm să investim capital şi expertiză pentru a reloca afacerea (n.r. Aversa) într-o fabrică din Bucureşti mai avansată tehnologic, unde să lucreze minimum 200 persoane şi să dezvolte activitatea de fabricare a pompelor de la nivelul actual”, declară directorul executiv Michael Tololinski, citat de Mediafax.

Fabrica de pompe bucureşteană a fost fabricantul a 98% din toate pompele existente în ţară şi unic furnizor pentru pompele de răcire de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Fabrica, înfiinţată în 1882

Aversa a fost înfiinţată în 1882 de un neamţ  stabilit în Romania care a înfiinţat un mic atelier de forjă pe un teren situat în fostul ”Câmp al Moşilor” din ”Gura Oborului”.

La începutul celui de-al doilea război mondial fabrica este ocupată de armată şi îşi schimbă profilul în fabricarea armamentului. Se produc piese pentru mitraliere, branduri, se toarnă corpuri de bombe, se execută bucătării mici de campanie.

În anul 1945, Adunarea Generala a Acţionarilor hotărăşte ca vechea fabrică sa se repoziţioneze. Frecventele incendii care bantuie Bucurestiul în anii 1945-1946 se constituie într-o oportunitate pentru acţionari, care sesizeaza nevoia din piaţă şi încep fabricarea unor pompe de stins incendii.
Până anul trecut, la declararea falimentului, Aversa era unul din cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei.

Benevo deţine în Bucureşti câteva sute de apartamente şi a achiziţionat, de asemenea, platformele industriale Textila Dacia şi Vulcan, pentru 40 milioane de euro, respectiv 21,6 milioane de euro. Pe ambele terenuri urmează să fie construite centre comerciale, însă dezvoltarea nu a început încă.

Cele două companii au achiziţionat toate bunurile Aversa, cu excepţia creanţelor şi disponibilităţilor băneşti. Achiziţia Aversa este una dintre cele mai mari tranzacţii din 2013.

Tranzacţia a fost asistată de firma de avocatură Biriş Goran şi de firma de consultanţă imobiliară The Advisers, prin intermediul lui Ionuţ Petcu. Benovo nu a precizat ce urmează să construiască pe terenul de la Aversa şi nici valoarea tranzacţiei.

Aversa este controlată de Agenţia pentru Administrarea Statului şi a intrat în insolvenţă în 2006, iar de atunci numărul de angajaţi a scăzut de la peste 1.000 la circa 200 de persoane. RVA Insolvency, lichidatorul Aversa, cerea în cel mai recent anunţ de vânzare a companiei, din luna august, un preţ minim de 34,6 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...