1EUR = 4.8365 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Volkswagen va anunţa în septembrie unde va construi noua uzină din Europa de Est - Bulgaria anunţă că luptă, Turcia este favorită, România tace

Bulgaria continuă să lupte pentru noua fabrică a Volkswagen, şi va face tot ce este posibil pentru a câştiga investiţia, a afirmat premierul Boyko Borissov într-un interviu acordat publicaţiei financiare germane Handelsblatt, transmite Novinite. Decizia finală privind ţara unde va fi construită noua uzină VW, în Europa de Est, este aşteptată la începutul lunii septembrie, oficialii constructorului german anunţând că încă nu a luat o decizie privind construirea unei noi fabrici multibrand în Turcia, după e presa a speculat că fabrica va fi construită în Turcia. România era pe lista scurtă conform unor articole din presa internaţională, alături de Bulgaria, Turcia şi Serbia.

08 aug, 2019 | ECONOMICA.net

Conform informaţiilor din presă, cele mai mari şanse pentru a câştiga investiţia le au Bulgaria şi Turcia, dar, la sfârşitul lunii martie, proprietarul Auto Cacak, Milenko Kostic, dealer al Skoda în Serbia, a declarat pentru publicaţia sârbă Vecernje Novosti că Volkswagen ar putea să-şi mute în Serbia fabrica din Ucraina, dar că pe lista nemţilor se află şi România, Bulgaria şi Turcia.

Autorităţile române nu au anunţat că discută cu reprezentanţii constructorului german în niciun moment.

"În ceea ce priveşte riscul investiţiei, Bulgaria este mai bine poziţionată decât orice ţară din regiune". Investiţia Volkswagen în Bulgaria va fi benefică pentru întreaga Europă de Est, a declarat Borissov.

Acesta a scos în evidenţă avantajele Bulgariei: sistemul fiscal competitiv, legislaţia prietenoasă cu mediul de afaceri, legăturile bune de transport şi costul scăzut al forţei de muncă.

Decizia finală privind investiţia Volkswagen este aşteptată la începutul lunii septembrie.

Volkswagen încă nu a luat o decizie privind construirea unei noi fabrici multibrand în Turcia, a afirmat luna trecută un purtător de cuvânt al grupului german Leslie Bothge.

"În ultimele luni, am examinat diverse locaţii din Europa şi am făcut o listă scurtă. Nivelul preliminar al negocierilor este acum însoţit de discuţii concrete, dar o decizie finală va fi luată pe baza rezultatelor discuţiilor. Nu putem da publicităţii detaliile privind locaţiile specifice", a spus Leslie Bothge.

Declaraţia vine după ce publicaţia Automobilwoche a anunţat, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Volkswagen intenţionează să construiască o nouă fabrică multibrand în Turcia. Consiliul de supervizare al Volkswagen a decis ca noua unitate să fie construită în apropierea oraşului Izmir, unde vor fi produse şi modele Skoda - subsidiara Volkswagen - susţinea Automobilwoche.

Şi presa internaţională a speculat că Turcia este favorită, deoarece Qatar - care deţine o participaţie de 17% la grupul german - are o influenţă decisivă în privinţa deciziei şi sprijină autorităţile de la Ankara pentru a obţine investiţia.

În mai, săptămânalul ceh Skodovacky anunţa că o nouă facilitate de producţie pentru modelele Skoda şi Volkswagen va fi construită în Turcia sau Bulgaria.

Turcia are o infrastructură solidă, dar Bulgaria este o altă opţiune, deoarece este mult mai stabilă din punct de vede politic şi este un stat membru al UE, a explicat şeful sindicatului Skoda, Jaroslav Pov?ík, pentru publicaţia cehă.

Conform informaţiilor din presă, cele mai mari şanse pentru a câştiga investiţia le au Bulgaria, Serbia şi Turcia, dar, la sfârşitul lunii martie, proprietarul Auto Cacak, Milenko Kostic, dealer al Skoda în Serbia, a declarat pentru publicaţia sârbă Vecernje Novosti că Volkswagen ar putea să-şi mute în Serbia fabrica din Ucraina, dar că pe lista nemţilor se află şi România, Bulgaria şi Turcia.

Pe 18 noiembrie, şeful grupului Volkswagen AG, Herbert Diess, declara că producătorul auto caută un loc pentru o nouă fabrică multibrand în Europa de Est, a cărei producţie ar urma să înceapă după 2022. Presa din Bulgaria şi Serbia a scris în mai multe rânduri că Bulgaria, Serbia, România şi Turcia sunt ţările vizate de compania nemţească pentru investiţia ce înseamnă o uzină care ar urma să aibă 5.000 de angajaţi, unde vor fi produse SUV-urile Skoda Karoq şi Seat Ateca, acestea fiind în prezent fabricate la Kvasiny (Cehia).

Ştirea apărută la sfârşitul lunii martie 2019

Volkswagen ar putea să-şi mute în Serbia fabrica din Ucraina, a afirmat Milenko Kostic, proprietarul Auto Cacak, dealer al Skoda în Serbia, pentru publicaţia sârbă Vecernje Novosti, transmite Tanjug. Uzina din Ucraina, aflată în apropiere de graniţa cu România, produce câteva modele Skoda. Conform omului de afaceri sârb, pe listă se mai află România, Bulgaria şi Turcia.

Unitatea nu a reuşit să îndeplinească aşteptările, a explicat Milenko Kostic, adăugând că reprezentanţi ai Volkswagen şi Skoda l-au contactat pentru a evalua climatul de afaceri din Serbia.

"Ei s-au informat de nivelul salariilor, calificarea forţei de muncă şi de tot ce ţine în general de condiţiile de afaceri", a afirmat Kostic.

"Acum e doar un zvon, dar se va concretiza", a declarat Kostic, adăugând că pe lista potenţialelor destinaţii pentru mutarea fabricii se află Bulgaria, Turcia şi România.

Volkswagen a mai anunţat pe 13 mai 2019 că va investi aproape un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru a produce baterii pentru vehiculele electrice în landul Saxonia Inferioară, Germania, şi va căuta să simplifice structura grupului prin divizarea sau vânzarea unor unităţi.

De asemenea, vor fi reluate pregătirile pentru oferta publică iniţială (IPO) a diviziei sale de camioane, Traton, amânată din cauza condiţiilor volatile de pe piaţă.

În ianuarie, Volkswagen anunţa că va produce baterii pentru vehiculele electrice şi staţii de reîncărcare în Germania, pregătindu-se pentru producţia de masă a acestui tip de automobile.

Până în 2023, grupul Volkswagen vrea să investească peste 11 miliarde de euro în vehicule electrice şi autonome, digitalizare şi servicii de mobilitate.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO